Bank moet risico op waardedaling koopwoning beter afdekken: effect op hypotheekrente klein
updateDe Nederlandsche Bank (DNB) grijpt in op de woningmarkt. Banken moeten straks meer kapitaal aanhouden voor hun hypotheekportefeuilles. Door deze maatregel zullen de banken beter in staat zijn om de gevolgen van een eventuele huizenprijscorrectie op te vangen, zegt de toezichthouder. De stijging van de hypotheekrente door de maatregel is naar verwachting klein.
Delen per e-mail
De toezichthouder wil banken een ondergrens opleggen als het aankomt op de risicoweging van hypothecaire leningenportefeuilles, schrijft DNB. Vanwege lage verliezen in het verleden schatten banken de risico’s van hun hypothecaire leningen erg laag in. Nederland behoort met 11 procent tot de landen met de laagste risicoweging in Europa.
De huizenprijzen stijgen de laatste jaren echter fors en daarmee de hoogte van hypotheken. Voor een deel kan dit worden verklaard door een achterblijvend aanbod en een dalende rente, maar er zijn ook signalen van overwaardering. De huizenprijs stijgt aanzienlijk sneller dan het inkomen. De prijs/inkomen ratio in grote steden ligt hoog en ook neemt risicovoller leengedrag van kopers toe en blijft de hypotheekschuld hoog.
Huizenprijscorrectie
Gezien het toegenomen risico op de huizenmarkt, met kans op een correctie (lees: daling) van de huizenprijzen, wil DNB dat de banken meer geld achter de hand houden om eventuele verliezen op de hypotheekleningen af te dekken. Om de ondergrens van de risicoweging naar 14 à 15 procent te tillen, zullen de banken, naar schatting, gezamenlijk 3 miljard euro meer aan kapitaal moeten aanhouden.
Dalende huizenprijzen maken Nederlandse huishoudens kwetsbaar. Huizen die ‘onder water staan’ hebben een groot effect op het bestedingspatroon en daarmee wanbetaling. Stresstesten wijzen uit dat de verliezen van banken op hypotheken in dat geval fors kunnen oplopen. Een hogere risico-inschatting, met effecten op de hoogte van de hypotheek ten opzichte van de waarde van de woning, verkleint de negatieve effecten.
Effect hypotheekrente klein
Met zo'n hogere buffer zijn banken beter in staat een huizenprijscorrectie op te vangen. Het effect op de hypotheekrentes is overigens miniem, denkt DNB. Waarschijnlijk gaan de rentes hierdoor met zo’n 0,02 procentpunt omhoog. Naar verwachting kan de maatregel in het najaar van 2020 in werking treden. Leningen die geheel of gedeeltelijk onder de Nationale Hypotheek Garantie vallen, worden uitgezonderd.
Huizenkopers zullen derhalve naar verwachting maar zeer beperkt worden geraakt door deze maatregel. De maatregel zal, na een ‘publieke consultatie’ en een toets bij de Europese instellingen, volgend najaar in werkingen kunnen treden. De maatregel geldt in principe voor twee jaar.
Volgens de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) past de regeling bij de voorzichtigheid die ‘je van een toezichthouder mag verwachten’ en is de maatregel bedoeld om de weerbaarheid van Nederlandse banken voor financiële schokken verder te vergroten. ,,Met zijn ingrepen op de woningmarkt neemt DNB het zekere voor het onzekere.”
De bankenvereniging vindt overigens dat Nederlandse banken voldoende buffers hebben om dit op te vangen. Met de ingreep worden de vereisten van nieuwe bankenregels feitelijk deels naar voren gehaald, aldus de NVB. Die nieuwe regels worden waarschijnlijk vanaf 2022 gefaseerd ingevoerd.
Verder in het nieuws
-
Zo help je de planten buiten de winter door
Nog even en het is weer volop winter. Tuinieren zul je dan waarschijnlijk nauwelijks doen, maar de tuinplanten zullen wel extra blij zijn als je enige maatregelen treft vóór de vorst genadeloos toeslaat. Hovenier Lucas Lens geeft tips om tuinplanten de winter door te helpen. -
Kerstboom in huis gevaarlijk voor honden en katten
Huisdiereigenaren die net de kerstboom hebben opgetuigd doen er goed aan de komende tijd hun hond of kat goed in de gaten te houden. Kerstbomen kunnen namelijk gevaarlijk voor hen zijn. Daarvoor waarschuwen politie en dierenbescherming. -
PREMIUM
Zo creëer je simpel kerstsfeer in je tuin
Voor kerstsfeer in de tuin hoef je niet aan de gang met dure en ingewikkelde lichtslingers. Met een kabouterboompje, een kerstroos, wat dwerghulst en kerstvarens kom je een heel eind. -
Schoonmaaktip van de week Ergernissen met kerst: houd de lichtjes uit de knoop en beestjes uit je boom
Het huishouden hoeft helemaal niet vervelend te zijn. Zeker niet als je fijne trucjes kent. Daarom geeft schoonmaakgoeroe Marja Middeldorp iedere week een handige schoonmaaktip. Ze helpt graag met het voorkomen van echtscheidingen rond kerst. -
PREMIUM
Oh denneboom! De grootste kerstboomfabels en aanschaftips
Na de sinterklaasperiode dienen de feestdagen zich weer aan, waarbij een traditionele kerstboom in veel huiskamers niet ontbreekt. Waar moet je op letten bij de aankoop van een boom en wat zijn de grootste kerstboomfabels?
-
PREMIUM
Binnenkijken Rotterdamse heeft duizenden blauwe ballen op haar bed en het verveelt nooit
In de rubriek Binnenkijken nemen we een kijkje in de woning van bewoners in de regio. In hartje Spangen staat een huis waar menig kind - of adolescent die zich soms een beetje kind wil voelen - jaloers op is. Het huis van Roza Schous (27) aan de Mathenesserdijk in Rotterdam. -
Belangrijke tips voor het kiezen van de juiste kleuren in je interieur
Ga je verhuizen? Of wil jij je interieur helemaal omgooien? Denk dan voor je aan de slag gaat goed na over de kleuren die je wilt gaan gebruiken. Styliste Denise van den Berg weet welke kleuren goed bij elkaar passen. -
PREMIUM
Van stof op de kast word je niet ziek, maar op deze plekken kun je beter wél poetsen
Het gevoel van een blinkende vloer en glanzende ramen... Fijn ongetwijfeld, maar niet noodzakelijk. Denk bij de volgende poetsbeurt liever ook eens aan het matras, de snijplank en het putje van de douche.