Bekende woningbouwer neemt langzaam afscheid van beton en staal
Een van de grootste woningbouwers van Nederland, BAM, opent een fabriek waar in 2025 minstens duizend houten woningen per jaar uit komen rollen. De stap staat symbool voor de verandering die bouwers in gang zetten om van het weinig duurzame beton en staal afscheid te nemen.
De bouw van de fabriek van maar liefst 10.000 vierkante meter in Oudkarspel (Noord-Holland) staat niet op zichzelf en BAM is ook zeker niet de eerste. Een jaar geleden lieten tweehonderd woningbouwers en projectontwikkelaars in een manifest weten dat ze in houten huizen de toekomst zien. Vorige maand hebben tachtig organisaties, waaronder overheden en ontwikkelaars, hun handtekening gezet onder een convenant met de afspraak dat in de regio Amsterdam in 2025 één op de vijf nieuwe huizen van hout is.
Bij de productie van houten woningen wordt minder koolstofdioxide (CO2) uitgestoten en minder stikstof. Het materiaal is lichter, werken met hout is dus minder belastend voor werknemers en de bouw gaat sneller. Ook de faalkosten zouden lager uitvallen. De technieken zijn zo verbeterd dat je zelfs wolkenkrabbers uit hout kunt optrekken en anders dan vaak wordt gedacht, is bomenkap geen probleem, omdat bossen duurzaam worden beheerd. Nieuw aangeplante bomen nemen juist weer CO2 op uit de lucht om te groeien.
Tijdwinst
De begin dit jaar overgenomen dochterondernemingen van BAM die de fabriek gaan bestieren zijn gespecialiseerd in houten raamkozijnen, deuren en gevelelementen. De (grondgebonden) woningen worden op basis van houtskeletbouw grotendeels in de fabriek geproduceerd en op de bouwplaats in elkaar geschroefd. ,,Een digitale, industriële en modulaire manier van produceren vergroot de veiligheid in de bouw, verkleint de faalkosten en verhoogt de efficiency van het gehele bouwproces”, zegt Willem Otter, directeur BAM Specials. ,,Zo realiseren we niet alleen meer huizen, maar boeken we ook enorme tijdwinst: we verkorten de tijd waarin we een huis kunnen opleveren met driekwart. De toepassing van houtbouw is in dit proces cruciaal.” Om de productie van duizend houten woningen in perspectief te zetten: het totale aantal verkochte woningen van BAM bedroeg vorig jaar 2379.
Het is niet zo dat de bouwer meteen afstand doet van beton, steen en staal, maar die kant gaat het wel op, verklaart Pablo van der Lugt van de TU Delft, gespecialiseerd in bouwen met hout. ,,Het is hoopgevend dat ook de grote mainstream aannemers de stap maken, nadat de pioniers hier al verder mee zijn. Het duurt niet lang meer tot een meerderheid deels overgaat op houtbouw. Die transitie gaat tot nu toe niet snel, want hij is kapitaalintensief. Er zijn forse investeringen nodig om de overstap te maken. Maar kijk naar de ontwikkeling van elektrische auto’s. Op een gegeven moment stapt de meerderheid over en dán gaat het wel snel.”
Hoge houtprijs
Er zijn wel manieren om de verandering te versnellen, denkt Van der Lugt. Hij noemt de CO2-taks als voorbeeld. Ook zou het helpen als de opslag van CO2 in het hout zou worden meegewogen in de berekening voor de Milieuprestatie Gebouwen (MPG). Momenteel wordt de ontwikkeling bovendien tegengehouden door een relatief hoge prijs voor hout. Van der Lugt denkt echter dat dat tijdelijk is. ,,De hoge prijzen van het afgelopen jaar zijn een gevolg van het stopzetten van de zagerijen omdat rekening werd gehouden met een economische dip dankzij de pandemie. Die bleef uit en de vraag steeg zelfs explosief, ook uit andere werelddelen. De markt is nu aan het stabiliseren.”
Op termijn verwacht de onderzoeker juist hogere prijzen voor beton en staal omdat de energie die nodig is bij de productie duurder wordt. Momenteel is de materiaalcomponent in de bouw verantwoordelijk voor ruim 10 procent van de totale Nederlandse CO2-uitstoot. Met hout als belangrijkste materiaal zou dat fors omlaag kunnen.
Bekijk hieronder alle video's over wonen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Zelf een moestuin aanleggen? Dat kan ook prima op je balkonnetje: ‘Zonnig plekje is al genoeg’
Biologische groenten en fruit onder handbereik. Een komkommer zo vers dat hij nog warm is van de zon. Voor een moestuintje heb je geen enorme lap grond nodig. Zo begin je zelf in je eigen achtertuin en zelfs op het balkon een mini-kwekerij. -
Roep om meer hout in woningbouw zwelt aan
Meer nieuwbouwhuizen zouden uit hout moeten bestaan. Die oproep van meer dan tweehonderd bouwbedrijven, architecten en ingenieursbureaus vindt weerklank bij de opstellers van de Actieagenda Wonen, die deze week met een plan kwamen om 1 miljoen huizen te bouwen tot 2030. Houtbouw zou de productie kunnen versnellen. -
column
Waarom deze trend op LinkedIn zo irritant is - en wat je beter kan doen
Psycholoog Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: humblebragging -
PREMIUM
Bouwers ontketenen houten revolutie in woningbouw
Wie denkt aan een Nederlands huis, denkt aan baksteen. Nog altijd wordt het grootste gedeelte van de woningvoorraad opgeleverd in beton, staal en steen. Maar hout heeft de toekomst. Experts voorspellen een revolutie. -
PREMIUMEnergierekening
Rian betaalt 25 euro per maand: ‘Stekker van cv-ketel doe ik er alleen in als ik warm wil douchen’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Rian den Haan (62) uit Spijkenisse.
-
vraag 't vtwonen
Kleine kinderen worden groot: zo transformeer je de babykamer tot kinderkamer
Kleine kinderen worden groot. Voor je het weet is je baby een peuter en daarmee de babykamer ontgroeid. Met dit stappenplan creëer je de kinderkamer die past bij de levensfase van je kind - zonder de volledige inrichting te vervangen. -
-
-
PREMIUMEnergie2
Sluit je nu een jaarcontract af, dan ben je ook komende winter verzekerd van hetzelfde tarief
Deze week maakte Essent bekend dat het weer jaarcontracten aanbiedt. Lange tijd was het door de onzekere energiemarkt niet mogelijk voor consumenten om vaste contracten af te sluiten. Is het verstandig om nu vast te zetten? -
PREMIUMGeld & Geluk
Stephanie en zoon Freek: ‘Zijn er 6000 euro per jaar op achteruit gegaan na zijn 18de verjaardag’
Om voor zoon Freek te zorgen, krijgt Stephanie een deel van zijn persoonsgebonden budget. Het geld dat hij met beleggen verdient, zet hij opzij. In deze Mezza-rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk.