Bouw van 4000 studentenwoningen kan niet doorgaan omdat luchtvaart benadeeld wordt
Een klap voor de woningbouw in en om Amsterdam. Ondanks het enorme tekort aan studentenkamers mogen er pal naast studentencampus Uilenstede geen vierduizend nieuwe woningen in Amstelveen Kronenburg komen.
Volgens de Raad van State benadeelt de bouw de luchtvaart. Volgen de rechters staat de bouw haaks op de vliegregels die pal onder de vliegroutes van Schiphol gelden. Kroneburg ligt pal onder de route van en naar de Buitenveldertbaan. De uitspraak kan grote gevolgen hebben voor de broodnodige woningbouwplannen in Groot-Amsterdam.
Met de bouw van 2500 studentenkamers en 1580 shortstayappartementen voor buitenlandse studenten had een flink deel van de kamernood in Groot-Amsterdam opgelost moeten worden. Momenteel is er een tekort van zeker 20.000 studentenkamers in Nederland, waarvan 6600 in en om de hoofdstad. Dat aantal zal de komende jaren naar verwachting verdrievoudigen.
Desolaat kantorengebied
Amstelveen wil al jaren in het desolate kantorengebied Kronenburg studentenwoningen bouwen. Kronenburg ligt grotendeels braak, met uitzondering van enkele leegstaande gebouwen waarvoor volgens de eigenaren geen animo meer is. Wel zijn er de afgelopen jaren meerdere hotels in oude kantoorgebouwen gekomen. Inmiddels geldt er een stop op nieuwe hotels in het gebied.
Het terrein ligt pal naast studentencampus Uilenstede waar al meer dan vijftig jaar 3500 studenten wonen. De wachttijd voor een kamer is daar gemiddeld 66 maanden, langer dan menig studie.
Kronenburg ligt echter ook in een geluidszone van Schiphol, waarbinnen alleen bij uitzondering nieuwbouw mag komen. Zo zijn volgens toezichthouder ILT (Inspectie Leefmilieu en Transport, afdeling Luchtvaart) in het gebied geen 4000, maar hoogstens 25 woningen toegestaan.
Ook shortstayappartementen zouden daar niet volgens de regels zijn, terwijl in het gebied nu al shortstayhotels staan. Ook spelen veiligheidszones voor het vliegverkeer een rol.
Vlieglawaai
Voor de 3500 studenten op de naastgelegen campus Uilenstede en de inwoners van Amstelveen-Noord en Amsterdam-Buitenveldert, die ook binnen die geluids- en veiligheidszones wonen, gelden die regels niet; hun woningen dateren van voor de luchtvaartregels. Dat vlieglawaai het wonen in Kronenburg ondraaglijk zou maken, wordt weersproken door de bewonersvereniging Uilenstede, die de bouwplannen voor Kronenburg steunt.
In 2018 werden plannen voor een studentenwijk al eens door het kabinet afgewezen, omdat deze in strijd zouden zijn met de regels voor het vliegverkeer. Daarop paste de gemeente Amstelveen de plannen aan, samen met beoogd uitbater Duwo en de commerciële eigenaren van grond en vastgoed in het gebied. Zo werden onder meer de geluidwaarden verhoogd.
Ook werd toen het ontwerp van de woonwijk aangepast om geluid beter te spreiden en er werden meer voorzieningen en kantoorruimten toegevoegd. Later zou de wijk met nog eens ruim vijfhonderd appartementen voor studenten uitgebreid kunnen worden. Alle woningen in Kronenburg zouden binnen de sociale sector vallen, de helft tegen een maandhuur van hoogstens 424 euro. Studenten konden er alleen gedurende hun studietijd wonen, via zogeheten campuscontracten.
In 2020 kregen de nieuwe plannen steun van het ministerie van Binnenlandse Zaken, dat Kronenburg benoemde als een van de acht ‘sleutelgebieden’ van de Woondeals (het programma om in Nederland honderdduizenden woningen bij te bouwen). Dit jaar nog kwam er ook subsidie voor het project van Binnenlandse Zaken.
'Lid van het publiek’
In de tussentijd werden ook de overheidsregels veranderd. Gemeenten moeten nu zelf bepalen of plannen aan de regels voldoen, de luchtvaartinspectie kan daar dan vervolgens een mening over geven. Maar juist bij de huidige plannen voor Kronenburg deed luchtvaartinspectie ILT dat eind 2020 niet.
De inspectie, onderdeel van het ministerie van Infrastructuur, vond dat er geen sprake was van nieuwe plannen. De overheidsinstantie maakte vervolgens de uitzonderlijke stap door eind vorig jaar als ‘lid van het publiek’ naar de Raad van State te stappen om medeoverheid Amstelveen aan te pakken. De Raad van State oordeelt nu echter dat Amstelveen toch eerst toestemming had moeten vragen aan de minister van luchtvaart (I&W).
Provincie en regiogemeenten, waaronder Amsterdam hebben zich achter de plannenmakers geschaard. Hoofdstad en provincie zijn huiverig over de uitspraak, omdat die de toekomst van veel meer woningbouwplannen rondom Schiphol kan treffen. Ook in andere gebieden houdt het kabinet binnen de geluidszones vast aan een bouwverbod. Daarbuiten dreigt woningbouw rondom Nederlandse luchthavens ernstig te worden beperkt.
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Kan 't goedkoper?
We betalen minder voor een fles allesreiniger, maar het kan nóg goedkoper
De prijzen stijgen, ook die van onze boodschappen. Elke week bekijken we één product. Betaal je er meer voor en is er een manier om te besparen? Vandaag: allesreiniger. -
vraag 't vtwonen
Zo berg je alle troep in huis slim op
Rondslingerende spullen hebben we allemaal. Genoeg opbergruimte is dan wel zo handig. Maar niet iedereen heeft een grote woonkamer of zin in een enorme kast midden in de ruimte. Kortom, slim opbergen, hoe doe je dat? We vragen het Fietje Bruijn, stylist bij vtwonen. -
PREMIUM26
Ontwikkelaars willen massale woningbouw in groene gebieden (waar ze dik aan kunnen verdienen)
Grote projectontwikkelaars lobbyen bij partijen in de Tweede Kamer voor massale woningbouw in groene gebieden waar zij zelf veel grondbezit hebben. Lokale overheden zien dit niet zitten. Onder meer bij Zeewolde zijn plannen voor een nieuwe stad in de weilanden. -
PREMIUMKoken & Eten
Granola supergezond? Als je dit erin doet, krijg je alsnog een suikerpiek (en dip)
Granola is een van de populairste ingrediënten bij het ontbijt. Wie granola kiest, denkt ook automatisch gezond bezig te zijn, maar klopt dat wel? Alles hangt af van de mix van de ingrediënten in de granola en hoe je die klaarmaakt, vindt chef en voedingsdeskundige Sandra Bekkari. -
PREMIUM
Negen ontwerpen van de designbeurs in Milan die de moeite waard zijn
Kamerschermen van gerecycled plastic, een dansende geurverspreider en lampen van afgedankte lenzen. Nederlands talent toonde tijdens de Milan Design Week z’n nieuwste werk. Liza Karsemeijer was erbij en koos negen ontwerpen uit.
-
Huurcommissie waarschuwt voor verrassingen in hoge servicekosten: ‘Huurders kunnen bij ons terecht’
Huurders met een all-inclusive huurprijs kan een onaangename verrassing wachten omdat servicekosten in veel gevallen de hoge energieprijzen niet meer dekken. Die waarschuwing komt van de Huurcommissie op de dag dat de overheidsinstelling in het jaarverslag bekendmaakt dat de achterstanden in de klachtenafhandeling zijn weggewerkt. -
Energierekening
Valentijn (38): ‘Een groot deel van mijn energiekosten wordt vergoed door mijn werkgever’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Valentijn (38) uit Leeuwarden. -
PREMIUMbinnenkijken
Coby (81) verlaat haar huis aan de rivier waar de tijd stil heeft gestaan: ‘Dit huis was mijn ultieme droom’
Met een man als schipper, was een huis aan de rivier de ultieme droom voor Coby Dubbeldam (81). Jarenlang heeft ze genoten van de langsvarende schepen in de woning waarin de tijd qua interieur heeft stilgestaan. Nu is het voor Coby tijd voor een volgende stap. ,,Alles wat past gaat mee, anders ben je uit logeren.”
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer