Volledig scherm
© ANP

Bouw van 75.000 nieuwe huizen gaat ook komende twee jaar niet lukken

Slecht nieuws voor de woningmarkt: de afspraak om jaarlijks 75.000 woningen op te leveren gaat de komende twee jaar niet gehaald worden. Dat stelt het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) op basis van nieuw onderzoek.

Volgens het EIB worden er in 2020 slechts 60.000 nieuwe woningen opgeleverd. In 2021 komt dit aantal uit op 55.000, zo berichtte de Volkskrant vanochtend. Het EIB ging al uit van een daling, maar die gaat nog harder door de stikstofcrisis.

Minister Stientje van Veldhoven voor Milieu en Wonen liet eerder deze maand weten dat het te verwachten viel dat het bouwdoel van 75.000 woningen pas in 2024 zou worden gehaald. ‘We zetten alles op alles om de geschetste effecten geen werkelijkheid te laten worden’, schreef ze in een Kamerbrief, zinspelend op de stikstofmaatregelen die later aangekondigd zouden worden. Dit zal de komende twee jaar niet lukken, verwacht het EIB. Na die periode zal de bouwproductie vermoedelijk wel weer toenemen. 

Zorgwekkend

Dit jaar zal het bouwdoel waarschijnlijk net niet gehaald worden, voorspelden experts onlangs al. ,,De situatie op de nieuwbouwmarkt is nu al zorgwekkend en dan zijn de gevolgen van de stikstofdiscussie nog niet eens meegenomen", zei woningmarktdeskundige Peter Boelhouwer vorige maand. 

De overheid heeft met woningcorporaties en Bouwend Nederland afgesproken om jaarlijks 75.000 nieuwe woningen (koop- én huurhuizen) op te leveren; nieuwbouw wordt gezien als de oplossing om het nijpend tekort aan woningen terug te dringen.

Volgens de bouwers is bijbouwen nog niet zo simpel. Zij hebben last van een gebrek aan bouwlocaties, capaciteitsproblemen bij gemeenten, zwaardere duurzaamheidseisen en een tekort aan personeel, verklaarde Jannes van Loon van de vereniging voor ontwikkelaars en bouwondernemers (NVB).