Dit moet je weten over de rente voordat je een hypotheek afsluit
De hypotheekrente schommelt zo nu en dan. Maar vanaf welk moment staat het rentepercentage eigenlijk vast bij het afsluiten van een nieuwe hypotheek? En hoe lang blijft het renteaanbod staan? Deze site zocht voor je uit waar je rekening mee moet houden.
Als je een nieuwe hypotheek wilt afsluiten, ga je vaak eerst voor een oriënterend gesprek naar een hypotheekadviseur. Daar wordt voor je gekeken hoeveel je ongeveer kunt lenen en tegen welke rentepercentages. Die zien er een stuk anders uit dan pakweg een jaar geleden: de hypotheekrente is gestegen van ongeveer 1 naar 4 procent.
Mocht je vervolgens daadwerkelijk een huis hebben gekocht, wordt er een traject in werking gezet. ,,Dan kan de hypotheekaanvraag worden gedaan”, legt hypotheek-expert Marga Lankreijer-Kos van Independer uit. ,,Binnen twee werkdagen ontvang je dan een renteaanbod van een bank met daarin de voorwaarden. Daarin staan zaken als het financieringsbedrag, de manier van aflossen, de looptijd en de rente.”
Wat wordt het rentepercentage?
Dan wordt het belangrijk. Want het kan nog even duren voordat je daadwerkelijk bij de notaris je handtekening hebt gezet voor de aankoop van je huis. Wat als de rente tussentijds verandert? Er zijn drie typen rentes. Het is handig om te weten wat de verschillen zijn, voordat je de keuze voor een hypotheek maakt. Het gaat om offerterente, dagrente en dalrente. Hieronder leggen we de verschillen voor je uit.
1. Offerterente
Deze is het eenvoudigst. Het rentepercentage dat in de offerte staat, is het rentepercentage dat je daadwerkelijk krijgt op de dag dat je de aktes tekent bij de notaris. ,,Als je een aanbod krijgt met een offerterente van bijvoorbeeld 4 procent, dan blijft het 4 procent”, zegt Lankreijer-Kos.
2. Dagrente
Bij dagrente geldt de laagste rente: of die van de dag van de offerte, of de rente die geldt op de dag van passeren. ,,Stel dat de rente in je offerte 4 procent is en 3,5 procent op de dag dat je bij de notaris bent voor de sleuteloverdracht of op de dag van het passeren van de grond bij een nieuwbouwwoning, dan krijg je 3,5 procent. Mocht het andersom zijn, en de rente is opgelopen, dan krijg je dus het rentepercentage van de dag van de offerte.”
3. Dalrente
Hier krijg je het laagste rentepercentage in de periode tussen het krijgen van de offerte en de dag van passeren. ,,Dat klinkt inderdaad gunstig”, zegt Lankreijer-Kos, ,,Tegenwoordig wordt dit bij nieuwe producten niet meer aangeboden. Het kan natuurlijk wel dat het bij het meeverhuizen van je hypotheek voorkomt, omdat het in je oude hypotheek als voorwaarde verwerkt zit. Het komt ook nog voor bij renteherziening. Als jouw rentevaste periode afloopt, krijg je altijd drie maanden vooraf bericht met een nieuw rentevoorstel. De dag-, dal- of offerterentevoorwaarden bepalen hier welke rente je na drie maanden kunt krijgen.”
Een langere offertetijd is duurder, dan krijg je een hoger rentepercentage. Bedenk dus goed wanneer je naar de notaris gaat, want zo lang heb je de tijd nodig.
In deze tijd van schommelende rentepercentages is het dus handig om te weten of je te maken hebt met offerterente of dagrente. ,,Als je verwacht dat de rente daalt, kun je kiezen voor de dagrente. Maar laat je goed voorlichten en vraag ook of ze de verschillen kunnen voorrekenen. Want vaak zijn de offerterente-hypotheken het goedkoopst. Soms hebben geldverstrekkers meerdere producten met verschillende prijzen. Op dit moment heeft 36 procent van de nu af te sluiten annuïteitenhypotheken dagrente.”
Hoe lang is de offerte geldig?
De offerte krijg je pas als er een voorlopig koopcontract is getekend. Maar deze offerte is niet onbeperkt geldig. Er staat een uiterste passeerdatum in vermeld. ,,Het is heel verschillend per hypotheekverstrekker hoe lang de offerte geldig is. Dat kan bijvoorbeeld drie, vier, zes of twaalf maanden zijn. Binnen die tijd moet je passeren bij de notaris. Een langere offertetijd is duurder, dan krijg je een hoger rentepercentage. Bedenk dus goed wanneer je naar de notaris gaat, want zo lang heb je de tijd nodig.”
Mocht je offerte verlopen, dan zou je de passeerdatum vaak wel kunnen verlengen. Je behoudt dan dezelfde voorwaarden en dus ook hetzelfde rentepercentage. Vaak moet je hiervoor wel een bedrag betalen. Deze kosten om de hypotheekofferte te verlengen worden bereidstellingsprovisie genoemd.
Volgens Vereniging Eigen Huis, een belangenvereniging voor huizenbezitters, bedragen die kosten in de meeste gevallen 0,2 of 0,25 procent van de hypotheeksom per maand. Deze bereidstellingsprovisie is wel aftrekbaar in je aangifte inkomstenbelasting. En bij sommige geldverstrekkers betaal je die provisie alleen als de rente tussentijds stijgt.
Praat mee,
reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMterugblik
De hardste prijsdaling ooit, een steeds hogere hypotheekrente: dit was woningmarktjaar 2022
2022 was het jaar van de kentering op de Nederlandse woningmarkt. Aan extreme prijsstijgingen kwam een einde en de hypotheekrente liep flink op. Hoe koelde de markt precies af? Het woningmarktjaar in een overzicht. -
PREMIUM
De huizenprijzen dalen verder en andere economische lichtpuntjes in 2023
2022 bracht een hoop economische ellende. Trekken we die lijn in 2023 door? Of zijn er toch nog lichtpuntjes aan te wijzen? Ja, is het antwoord -
PREMIUMEnergie1
Sluit je nu een jaarcontract af, dan ben je ook komende winter verzekerd van hetzelfde tarief
Deze week maakte Essent bekend dat het weer jaarcontracten aanbiedt. Lange tijd was het door de onzekere energiemarkt niet mogelijk voor consumenten om vaste contracten af te sluiten. Is het verstandig om nu vast te zetten? -
column
Waarom deze trend op LinkedIn zo irritant is - en wat je beter kan doen
Psycholoog Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: humblebragging -
PREMIUMGeld & Geluk
Stephanie en zoon Freek: ‘Zijn er 6000 euro per jaar op achteruit gegaan na zijn 18de verjaardag’
Om voor zoon Freek te zorgen, krijgt Stephanie een deel van zijn persoonsgebonden budget. Het geld dat hij met beleggen verdient, zet hij opzij. In deze Mezza-rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk.
-
PREMIUM
Terras en tuinmeubelen schoonmaken met de hogedrukreiniger? 'Begin met lage druk’
Lente. Tijd voor een grondige schoonmaakbeurt van je terras. De hogedrukreiniger is snel en effectief, maar hoe doe je dat? En wat kun je wel en niet schoonmaken met de hogedrukspuit? -
-
-
PREMIUM
Een gezonde lucht in huis? Zet dan deze planten neer
Zet wat sanseveria’s en monstera’s in huis en je bent verzekerd van een gezonde lucht. Dat beweren de etiketten van planten bij tuincentra. Maar is dat wel zo? En hoeveel moet je dan neerzetten? -
PREMIUMEnergierekening
Rian betaalt 25 euro per maand: ‘Stekker van cv-ketel doe ik er alleen in als ik warm wil douchen’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Rian den Haan (62) uit Spijkenisse.
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer