Duizenden euro's duurder uit: starters zoeken manieren om overdracht uit te stellen
Huizenkopers en -verkopers worstelen met de mogelijke afschaffing van de overdrachtsbelasting voor starters. Volgens Independer zijn starters massaal op zoek naar manieren om het moment van overdracht uit te stellen, zodat ze duizenden euro’s kunnen besparen. ,,Dit moet je niet boven de markt laten hangen”, vindt makelaarsvereniging NVM.
Delen per e-mail
Vorige week meldde deze site dat het kabinet op Prinsjesdag (over drie weken) aankondigt dat de overdrachtsbelasting voor starters vanaf 1 januari 2021 naar nul gaat, in plaats van de 2 procent voor alle andere huizenkopers die zelf in het huis gaan wonen. Voor beleggers gaat de belasting van 2 naar 8 procent.
De maatregelen zijn bedoeld om starters een steuntje in de rug te geven op de huizenmarkt. Ze delven nu het onderspit, omdat ze geen overwaarde of veel eigen geld kunnen inbrengen. Om het uitvoerbaar te houden, wordt waarschijnlijk iedereen onder de 35 jaar als starter beschouwd.
Sneu
Bart Houx (48) heeft zijn huis in Leusden bij Amersfoort net verkocht en was blij dat de financiële papierwinkel was afgerond. ,,Maar deze week vroegen de kopers ons of we nog een maand langer in het huis willen blijven zitten, zodat zij profiteren van het afschaffen van de overdrachtsbelasting. Ik vind het sneu als ze het voordeel mislopen, dus wil best meewerken. Maar het is een hoop gedoe waar ik eigenlijk niet op zit te wachten.”
De kopers van het huis in Leusden staan zeker niet alleen, weet financieel adviseur Marga Lankreijer-Kos van Independer. ,,Sinds de mogelijke afschaffing in het nieuws is geweest, krijgen we ontzettend veel vragen van starters. Ze willen weten hoe ze kunnen profiteren van de belastingmaatregel.”
Bij sommige banken moet je een provisie betalen als je het passeermoment uitstelt. Je moet je afvragen of je dat wel wil
Lankreijer-Kos waarschuwt dat kopers niet zomaar het moment van passeren bij de notaris kunnen uitstellen. ,,De verstrijkdatum van de hypotheek speelt bijvoorbeeld een rol. En bij sommige banken moet je een provisie betalen als je dat doet. Je moet je afvragen of je dat wel wilt.”
Dubbele lasten
Voor de kopers van het huis van Bart Houx is het balen dat de overdracht gepland staat op 10 december, waardoor ze het nultarief op drie weken na mislopen. ,,Het gaat om 6000 euro, dat is een hoop geld”, aldus Houx. ,,Maar voor ons is het niet gratis om drie weken te blijven zitten. We hebben al een nieuw huis gekocht, waar we eind november in kunnen. We zouden dan een aantal weken dubbele lasten hebben. Misschien kunnen de kopers de extra kosten op zich nemen, maar dat wil ik wel netjes zwart op wit bij de notaris regelen.”
In bovenstaand geval gaat het om koopprocessen die al waren gestart, maar er is ook een groep starters die nu een paar maanden wacht met bieden en ook dat is marktverstorend, vindt makelaarsvereniging NVM. ,,Als je zo’n maatregel treft, dan moet je het direct doen en niet boven de markt laten hangen”, zegt Theo Scholte namens de NVM. ,,Dan gaan starters wachten en dat heeft invloed op de markt. Voor verkopers is het waardeloos als kopers ná de deal het passeren willen uitstellen. Dan ben je blij dat je woning is verkocht en krijg je dit.”
Independer adviseert kopers om niet te wachten met hun zoekproces. ,,Ze moeten vooral goed afspreken met de verkoper dat de overdracht na 1 januari plaatsvindt. Als de offerte van de hypotheek vier tot zes maanden geldig is, kan dat prima uitkomen.”
Tips voor starters
Mocht je zelf in het aankoopproces zitten, houd dan rekening met het volgende (ervan uitgaande dat de Tweede Kamer instemt met de kabinetsplannen):
1. Zorg ervoor dat de verstrijkdatum van de hypotheekofferte in 2021 valt. Neem in je afweging mee dat je een geldverstrekker kiest waar de offerte lang houdbaar blijft en waar het eventueel verlengen van de offerte makkelijk is.
2. Zit je al in het hypotheekproces, check dan bij je adviseur wat de mogelijkheden zijn om de afloopdatum van de offerte uit te stellen. Daar kunnen kosten aan verbonden zijn, zoals bereidstellingsprovisie. Kan je niet verlengen, dan kan een andere geldverstrekker misschien handiger zijn, maar check bij je adviseur of dit nog kan en wat de eventuele annuleringskosten zijn.
3. Teken alles eerst goed uit voordat je beslist. Wegen de eventuele extra kosten (en stress) op tegen de winst? En neem ook andere kosten mee in je beslissing, zoals de extra huur die je betaalt als je langer in je huidige huis blijft wonen.
4. Als je nu in de zoekfase zit van het kopen van een woning en graag in aanmerking wilt komen voor het nultarief van de overdrachtsbelasting, zorg er dan voor dat de passeerdatum ná 1 januari 2021 ligt als je je oog laat vallen op een huis.
5. Zit je nu middenin in het verkoopproces en staat de passeerdatum al (bijna) vast? Check dan eerst of uitstel van je hypotheek mogelijk is (zie boven). Zo ja, ga dan met de verkoper in gesprek. De kansen op uitstel vergroten als je bereid bent bij te dragen aan eventuele extra kosten aan de kant van de verkoper.
Kijk hier naar onze populairste video's:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Evelien (25) bevrijdt zich van beklemmende studentenkamer dankzij bijles
Een op de drie studenten geeft het leven tijdens de coronacrisis een zware onvoldoende, meldt het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO). Evelien Scheffers (25) uit Rotterdam besloot het heft in eigen hand te nemen. Om even te kunnen ontsnappen uit haar kleine studentenkamer biedt ze bijles aan in ruil voor een plek om te studeren. -
Hypotheekrente voor het eerst in half jaar omlaag
Voor het eerst sinds de coronacrisis, dalen de hypotheekrentes weer over de hele linie. Dat komt met name door de forse steunpakketten uit Europa, constateert De Hypotheker. -
PREMIUM
Passen en meten in microwoning van 175.000 euro: ‘Ik heb plek zat’
Mathijs Snoeren is één van de bewoners van de eerste vier microwoningen in Waalwijk. Voor nieuwbouwbegrippen is de prijs uitzonderlijk laag: 175.000 euro. De inrichting van het 50 vierkante meter tellende huis was wel even passen en meten. Maar alles staat erin. -
PREMIUM
Liesbeth en Dries lieten chocoladefabriek ombouwen tot droomhuis
Toen de Belgische artieste Liesbeth Spruyt (30) met haar kunstwerken de wenteltrap van hun appartement niet meer op kon, was het voor haar en Dries Vinck (32) tijd om op zoek te gaan naar een groter thuis om wonen en werken te combineren. Dat vonden ze in een oude pralinefabriek. -
PREMIUMWaarvan Akte
Ex is nog steeds mede-eigenaar van het huis, maar zij is failliet
Waargebeurde voorvallen uit de notarispraktijk, opgetekend door journalist Johan Nebbeling in ons katern ZO. Deze week blijkt een ex nog mede-eigenaar van een woning, maar zij kan niet zomaar instemmen met de verkoop ervan.
-
PREMIUM
Allochtonen gediscrimineerd op de woningmarkt in Amersfoort: ‘Ik laat geen Marokkanen meer toe’
Verhuurders en makelaars willen in sommige gevallen geen woning verhuren aan mensen met een Marokkaanse, Poolse of Indiase achtergrond, zo blijkt uit onderzoek van de gemeente. Die gaat mystery guests inzetten om discriminatie tegen te gaan. -
PREMIUMJoost mag 't weten
We hebben last van de herrie en muziek van bouwvakkers
Wijsheid komt met de jaren. Omdat acteur Joost Prinsen (78) een eind op weg is, beantwoordt hij uw vragen. -
Grote gemeenten willen landelijke hulp in strijd tegen huisjesmelkers
De regio's met de hoogste woningnood vragen om meer wettelijke instrumenten om huurexcessen aan te pakken. Dat stellen zeven wethouders in een rondgang van NRC. Ze vinden dat minister Kajsa Ollongren te weinig heeft gedaan om huisjesmelkers en de exorbitant hoge huren voor woningen aan te pakken.