Ed (72) woont in een huis van bijna 100 jaar oud: ‘Geen zonnepanelen of warmtepomp’
EnergierekeningHoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ed de Schoolmeester (72) uit Utrecht.
Hoe woon je?
,,Samen met mijn vrouw woon ik in een tussenwoning aan de rand van Utrecht. We wonen in een zeer geliefde buurt en straat. We hebben een voortuintje en wonen vlakbij het Wilhelminapark. Ons huis is gebouwd in 1906 en heeft een woonoppervlak van 142 vierkante meter.
We wonen er heerlijk. Ik heb het huis gekocht toen ik 26 jaar oud was en net was afgestudeerd. Destijds vonden vrienden en familie het heel erg dat ik zo’n grote schuld was aangegaan. Nu knijp ik ermee in mijn handjes. Al heb ik er wel wat aan moeten doen. Het was heel oud. Met ornamenten plafonds en schuifdeuren in de woning. Ik vond het prachtig, maar er was niets van isolatie. Geen spouwmuren, slechts een dikke enkelsteensmuur. Later heb ik daar gipsplaten voor geplaatst, zonder isolatie ertussen. Het platte dak heeft sinds veertig jaar zes centimeter dikke isolatieplaten onder de bitumen dakbedekking.
Ook zat er nog enkel glas. Dat is nu vervangen door HR++-glas. Dat scheelt wel in het vasthouden van de warmte. Verder hebben we geen zonnepanelen of een warmtepomp, maar ‘gewoon’ een moderne cv-ketel van vier jaar oud.”
Wat voor energiecontract heb je?
,,Wij hebben sinds februari een variabel contract bij Clean Energy. We betalen een voorschot van 447 euro per maand. We hebben over de afgelopen twaalf maanden 997 kuub gas verbruikt en 1981 kWh aan stroom. Een jaar daarvoor verbruikten we het dubbele. Dat kwam omdat we toen nog enkel glas in de woonkamer hadden en omdat we er toen met twee gezinnen leefden. Mijn dochter, haar man en de pasgeboren tweeling hebben hier namelijk anderhalf jaar gewoond.
Voorheen hadden we een 3-jarig contract. Nu zijn we heel tevreden over onze huidige energiemaatschappij. Vooral over de communicatie. Ik krijg snel en uitgebreid antwoord als ik vragen heb. We hebben sinds kort ook een slimme meter, dus ik kan ons verbruik handig zien in de app.”
Wat doe je om de energierekening omlaag te brengen?
,,We douchen veel minder lang. Voorheen kon ik bijvoorbeeld prima tien tot vijftien minuten staan te relaxen onder de douche. Nu houden we het rond de vijf minuten. Een ligbad hebben we niet meer. De radiatoren staan alleen in de woonkamer en in de badkamer open. That’s it. Heel soms in de hal of soms op zolder om vocht weg te krijgen. In de slaapkamer is het niet nodig.
De thermostaat van de verwarming hebben we ook wat lager gezet. Overdag is het ongeveer 20-20,5 graad en in de avond is het nu 21,5 graden. Warm? Vroeger stond die wel op 22-23 graden. Toen hadden we veel warmteverlies. We merken echt dat het HR++-glas veel doet. Ik draag ook wel een trui of een colbertje overdag, maar 19 graden zou ik echt te koud vinden. Gelukkig kunnen we het ons veroorloven, want als we problemen in de portemonnee zouden hebben dan hadden we ’m wel lager gezet.”
Wil je zelf meedoen met deze rubriek? Mail dan naar wonen@dpgmedia.nl. Deze aflevering van ‘Energierekening’ is beoordeeld door energieprestatieadviseur en makelaar Fabian Grotenhuis uit Dieren.
,,We hebben een periode de vaatwasser en de wasmachine alleen in de daluren aangezet, maar dat verschil is tegenwoordig echt klein. De droger gebruiken we niet meer. Eigenlijk kan die wel weg. Deze is misschien wel vijftien jaar oud en we hebben droogrekken voor onze was. De vaatwasser staat één keer in de twee dagen aan.
Ik heb een afspraak staan voor een offerte voor zonnepanelen. Dat lijkt me wel handig met het oog op de toekomst. Want misschien willen we over een paar jaar wel een elektrische auto. Dan vind ik het fijn als we die stroom zelf kunnen opwekken.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Huren én kopen te duur, waar moet je als starter dan wonen?
Door de stijgende rente wordt een woning kopen op de toch al krappe huizenmarkt steeds moeilijker. Maar de huren stijgen óók. Waar moet je als starter dan wonen? -
Opruimgoeroe Marie Kondo geeft opruimen op: ‘Geniet liever van tijd met mijn kinderen’
Wie de opruimambities van bestsellerauteur en ‘ontspul’-koningin Marie Kondo niet kan bijbenen, wees gerust: ze laat het zelf nu ook maar varen. Kondo heeft het opruimen ‘een beetje opgegeven’ sinds de geboorte van haar derde kind. -
Getest: dit is het beste matras
Wat is het beste matras? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
PREMIUMKoken & Eten
Zo houd je je messen het handigst scherp (met bonustip voor je kartelmes)
Met twee, hooguit drie goede koksmessen kun je een heel kokend leven voort. Maar dan moet je ze wel goed verzorgen. Hoe doe je dat? -
Met video1
Dit is nu de meest verkochte autokleur ter wereld
Chemieconcern BASF heeft uitgezocht wat wereldwijd de populairste exterieurkleuren van nieuwe auto’s zijn. De verrassing is dat er steeds meer bijzondere kleuren bijkomen, zoals bijvoorbeeld ‘violet’. Bij de top 3 is het al jaren stuivertje wisselen tussen zwart, wit en grijs.
-
PREMIUMmet video
Buren schrikken zich rot na plots verkleurd huis: ‘Dit is een aanfluiting voor de wijk’
Bewoners in de Haagse volksbuurt Laak zijn geschrokken van de felle kleur die de nieuwe eigenaar onlangs op zijn hoekhuis heeft geverfd. Het huis is zalmroze. En dat valt in de ‘grauwe’ wijk wel heel erg op. Buren vragen zich af of dit wel mag. De reacties vanuit de buurt en op sociale media zijn dan ook niet mals. ,,Dit is spuuglelijk.’’ -
-
-
Mijn bevalling
Doete is verloskundige en heeft een ‘droombevalling’: ‘Ik voelde dat ik al op 9 centimeter zat’
Bevallen: vrouwen doen het al eeuwen en raken er nooit over uitgepraat. Bevallingen zijn prachtig, loodzwaar en veranderen je leven. In deze serie bevallingsverhalen creëren ouders openheid door het eerlijke verhaal van hun bevalling te delen. Verloskundige Doete Reitsma (33) wist zeker dat ze in het ziekenhuis wilde bevallen, tot ze zwanger werd. -
PREMIUM
‘Goedkope folie’ op ramen zodat verwarming niet hoog aan hoeft: energierekening honderden euro's goedkoper
Wil je snel en goedkoop energie besparen? Met deze simpele onbekende isolatietip komt er tot wel 35 procent minder kou je huis binnen. Ja, dat klinkt te mooi om waar te zijn, maar onderzoek toont aan dat de verwarming daardoor een stuk minder hoog hoeft. En je kunt het ook nog eens heel makkelijk regelen.