Volledig scherm
PREMIUM
Kirengeshoma palmata © Shutterstock

Een schaduwtuin? Zo fleur je ‘m op

Yes, een nieuwe lente. Maar wat als er weinig tot geen zon in je tuin schijnt? Tuinexpert Romke van de Kaa geeft tips voor de schaduwrijke tuin.

Een gebrek aan zon in de tuin ervaren we vaak als handicap. In werkelijkheid is het een zegen: schaduwplanten hebben grote, en daardoor interessante bladeren, bloemen bloeien langer in de schaduw en de grond droogt er minder snel uit. Er zijn verschillende soorten schaduw: van een boom, van een naburig gebouw, of omdat een tuin op het noorden ligt. Bomen zijn het lastigst; onder een kastanjeboom kan het pikdonker zijn. Maar zelfs daar valt te tuinieren, zolang je de onderste takken weghaalt.

  1. Stikstofprobleem gijzelt woningbouw: huizentekort loopt verder op

    Stikstof­pro­bleem gijzelt woningbouw: huizente­kort loopt verder op

    Het aantal vergunningen voor woningbouw neemt af. De reden: de schadelijke stikstofuitstoot bij de bouw die natuurgebieden kan beschadigen. Bouwprojecten staan sinds een uitspraak van de rechter over het Nederlandse stikstofbeleid op losse schroeven, waardoor voorlopig lang niet genoeg nieuwe huizen worden gebouwd om de woningnood op te lossen. ,,Dit gaat helemaal mis”, zegt Jan Fokkema namens projectontwikkelaars.