De spiegel mag weer lekker glimmen in het nieuwe jaar.
Volledig scherm
De spiegel mag weer lekker glimmen in het nieuwe jaar. © Shutterstock

Een vieze waas op de spiegel? Zo kom je er vanaf

Schoonmaaktip van de weekHet huishouden hoeft helemaal niet vervelend te zijn. Zeker niet als je fijne trucjes kent. Daarom geeft schoonmaakgoeroe Marja Middeldorp iedere week een handige schoonmaaktip. Ze begint het jaar door eens goed in de spiegel te kijken. 

,,We leven allemaal toe naar kerst en oud en nieuw en veel mensen zijn toch ook wel opgelucht als het achter de rug is. En ieder jaar zeggen we ook: we gaan het anders doen. Meer ontruimen, oftewel ruimte maken door dingen weg te gooien. Zoals die broek die echt niet meer past. Weg ermee. Mijn handen jeuken, hoor!”

Het nieuwe jaar betekent voor Marja Middeldorp een nieuw begin en een moment van reflectie. ,,Je kijkt jezelf aan in de spiegel en denkt: wat zie ik er wazig uit. Nou, dat is niet gek na de feestdagen, maar jíj bent niet wazig. Die spiegel is wazig. Wil je in een glimmende spiegel kijken, dan heb ik een mooie weekendklus voor je.”

Schoonmaakmiddel

,,Het begint altijd weer met een goed sopje. Niet te veel schoonmaakmiddel is het advies. Zet een half emmertje water klaar met een theelepeltje schoonmaakmiddel of afwasmiddel. Echt niet meer, hoor. Want dan wordt de spiegel niet schoon, dan blijf je die zeepresten zien in de vorm van opgedroogde strepen.”

Sok en theedoek

Marja Middeldorp.
Volledig scherm
Marja Middeldorp. © ADN Beeldredactie

,,Ik gebruik altijd een oude sok die net uit de wasmachine komt en een schone theedoek. De sok doe ik om mijn hand en die doe ik even in het sopje. Niet te nat. Dan over de spiegel, heen en weer. Dan nog eens met de andere kant van de sok en vervolgens met de droge theedoek eroverheen: hup, hup, hup. Naar beneden, opzij en mooi in de hoeken.”

Glimmen en glijden

,,Je zult zien dat de spiegel weer glimt”, vervolgt Marja. ,,En weet je: Als je er dan overheen gaat, voel je helemaal geen weerstand meer. Als een sleetje glij je er overheen. Dat is het nou net met schoonmaken. Het is helemaal niet vervelend om te doen. Het voelt heerlijk. Zo begin je het nieuwe jaar goed.”

Meer tips van Marja Middeldorp zijn te vinden op haar website