Energierekening moeilijk te begrijpen? Hier moet je op letten
podcastAlle goede bedoelingen ten spijt blijft de jaarlijkse afrekening van je energie een lange opsomming van begrippen, verbruikscijfers en tarieven. Waar betaal je nou precies voor? En waarom?
Delen per e-mail
De jaarafrekening van je energieleverancier beslaat al gauw zes A4'tjes of meer. Nieuwe en oude tarieven tot vier cijfers achter de komma, verbruikscijfers in verschillende tijdvakken, daltarieven, vastrechtbedragen, diverse belastingen en allerlei posten voor netbeheer: een cijferbrij die je al gauw doet duizelen.
In de podcast Onder de Pannen is deze week de energierekening het onderwerp. Redacteur Wonen Stefan ten Teije neemt met energiedeskundige Joris Kerkhof van Independer verschillende rekeningen door, met een uitleg over wat de belangrijkste begrippen betekenen. Beluister de podcast op je favoriete podcastapp, of bekijk de videoversie hierboven.
Veel mensen zullen zich daarom bij het bekijken van de rekening beperken tot de essentie: krijg ik geld terug of moet ik bijbetalen? Begrijpelijk, maar wil je echt eens weten hoe je rekening in elkaar zit, raadpleeg dan onderstaande graphic, die deze site vorig jaar maakte. Daarop zie je alle mogelijke posten die op je rekening kunnen voorkomen uitgelegd.
De energie die je verbruikt en de prijs die je daarvoor aan je leverancier betaalt, vormt nog niet de helft van het totaalbedrag. Want ook de overheid (belasting) en netbeheerder (transport) krijgen een aandeel. De belasting en kosten voor netbeheer in dit voorbeeld zijn nog gebaseerd op de tarieven die voor 2020 zijn vastgesteld.
Dit jaar iets hoger
Waarschijnlijk ben je dit jaar iets duurder uit met je energierekening. Dat komt niet door de tarieven; die zijn laag. Het heeft vooral te maken met hogere netbeheerkosten en het gestegen verbruik. De netbeheerkosten, een vaste kostenpost, stijgt met gemiddeld 26 euro tot gemiddeld 456 euro per jaar.
Daarnaast gaat de belasting op gas omhoog, terwijl de belasting op stroom vrijwel gelijk blijft. De heffingskorting, ofwel het vaste bedrag dat bij iedereen van z’n energiebelasting wordt afgetrokken, stijgt met 31 euro tot 558 euro.
Meer podcasts terugkijken kan hieronder.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Kabinet lapt 266 miljoen euro om sneller huizen te bouwen
Gemeenten krijgen in totaal 266 miljoen euro om met spoed 45.000 nieuwe huizen te bouwen. Dat maakt minister Kajsa Ollongren (Wonen) vandaag bekend. Het geld gaat naar allerlei woningbouwprojecten in het land, van Alphen aan den Rijn tot Zwolle. -
energierekening
Johan (72): ‘Ik stook het nooit boven de 18 graden in huis, zo ben ik opgevoed’
Hoeveel geld besteed je aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten in de hand te houden? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Johan de Boer (72) uit Hegelsom. -
Niels (44): ‘Met deze energierekening hoef ik niet zuinig te zijn’
Hoeveel geld besteedt u aan energie in huis? Hoe probeert u de kosten in de hand te houden? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Niels Dekker (44) uit Naaldwijk. -
Oudere leeftijdsgroepen verlaten de Randstad
De trek uit de Randstad naar regio’s daarbuiten, neemt de laatste jaren toe en was het laatste jaar sterker dan voorheen. Vooral stellen zonder kinderen en mensen ouder dan dertig jaar verlaten vaker dan voorheen de Randstad. Dat meldt het Centraal Bureau Statistiek op basis van onderzoek. -
energierekening
Wil (78): ‘Ik ga iedere dag in bad, dat is erg prettig voor de spieren’
Hoeveel geld besteedt u aan energie in huis? Hoe probeert u de kosten in de hand te houden? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Wil Vis (78) uit Delft.
-
PREMIUMValentijnsdag
Zo blijft je valentijnsboeket extra lang mooi: ‘Houd bloemen uit de buurt van fruitmand’
Bloemen gekregen voor Valentijnsdag? Met deze tips verzorg je ze het best. En voor wie nog een boeket wil uitzoeken: tulpen of een romantische krans zijn goede alternatieven voor de klassieke rode roos. -
PREMIUMMijn Tuin
Petra is niet gezegend met groene vingers, maar heeft toch prachtige tuin
Petra Hisgen is geen gemiddelde tuinliefhebber. Geen fanatieke onkruidspitter gezegend met groene vingers. Toch heeft ze een prachtig exemplaar, en dat allemaal dankzij een verzwikte enkel. Wij gingen bij haar langs voor de rubriek Mijn Tuin. -
eigen tuin eerst
‘De echte slachtoffers van de recente winterkou zijn de mediterrane bomen en struiken’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. Hij wijst erop dat niet alle mediterrane bomen en struiken tegen de kou kunnen.