Volledig scherm
© Shutterstock

Flexwerkers krijgen makkelijker hypotheek, niet alleen universitair opgeleiden

Het wordt makkelijker voor mensen met een tijdelijk contract om een hypotheek te krijgen. Banken kunnen een berekening maken aan de hand van opleiding, baanzekerheid en groeimogelijkheden van flexwerkers. Als het toekomstperspectief goed is, kan tóch een (hogere) hypotheek worden verstrekt. 

Minister Kajsa Ollongren schrijft dat vandaag aan de Tweede Kamer. Als een zogenoemde arbeidsmarktscan positief uitvalt, kan iemand Nationale Hypotheekgarantie (NHG) krijgen. Dat fonds staat garant als woningbezitters betalingsproblemen krijgen, voor woningen tot 290.000 euro. 

Het gaat om een groep van ongeveer 1,8 miljoen flexwerkers die een tijdelijk contract hebben, of werken als payroller. Zzp’ers vallen niet onder de regeling. Uitzendkrachten komen in aanmerking voor een perspectiefverklaring.

Logische stap

Volgens Martin Hagedoorn van De Hypotheekshop is de stap van de minister logisch, omdat de flexibilisering van de arbeidsmarkt een enorme vlucht heeft genomen. ,,Daardoor geeft een vast contract geen zekerheid meer. De opleiding is belangrijk geworden. Gebruikelijk was om voor flexwerkers uit te gaan van het gemiddelde inkomen over de laatste drie jaar. Dat mogen we nu loslaten. De maatregel gaat niet alle problemen in één keer oplossen, maar voor veel mensen helpt het wel.”

De Hypotheekshop had sinds 2015 al een proef met twee banken om een arbeidsmarktscan te doen, alleen viel dat tot nu toe niet onder de NHG. De arbeidsmarktscan in een notendop: op basis van objectieve onderzoeksdata wordt van iemand vastgesteld wat de kansen op de arbeidsmarkt zijn. Dat levert een score op van 0 tot 99, waarbij er vanaf 70 punten meer banen dan vacatures zijn. In de score is rekening gehouden met beroep, branche, leeftijd, ervaring en regio.

Hagedoorn: ,,Het is een misverstand dat een goede opleiding alleen een universitaire opleiding betekent. Als je mbo-IT of Techniek hebt gedaan, zijn je kansen op de arbeidsmarkt ook groter. De twee doelgroepen die hier het meest aan hebben, is de groep die pas kort geleden van school is gekomen en al een goede baan heeft, en een groep mensen die de laatste jaren een schommeling hebben gehad in inkomen, om welke reden dan ook.”

Zzp

Volgens de minister gaat het voorlopig om een proef waarbij NHG vanaf dit najaar ook de arbeidsmarktscan accepteert. Uiteindelijk is het de bedoeling dat er voor alle mensen met een flexibel inkomen een nieuwe maatstaf komt, waarvan ook zzp’ers en freelancers profiteren.