Wormen houden wel van een kopje koffie.
Volledig scherm
Wormen houden wel van een kopje koffie. © Shutterstock

‘Geef de wormen een espressopotje cadeau’

eigen tuin eerstHier volgt een waarschuwing voor wie straks een wormen-hotel onder de kerstboom heeft aangetroffen: gebruik ‘m pas rond Pasen. Tuingoeroe Romke van de Kaa weet wanneer en hoe je de wormen kunt plezieren.  

Het is een misleidend woord: wormenhotel. Alsof de wormen voor hun verblijf moeten betalen. Hetzelfde geldt trouwens voor het insectenhotel. Want ook hier is het verblijf gratis. Je hebt het toch ook niet over een vogelhotel als je een nestkastje voor mezen bedoelt?

Maar goed, het wormenhotel. De laatste loot die aan de keten van dierenhotels is toegevoegd. Laat ik beginnen met een waarschuwing, al komt die waarschijnlijk te laat: geef geen wormenhotel als kerst- cadeau. December is nu juist de tijd waarop de wormen in winterslaap gaan. Mocht je toch een wormen-hotel onder de kerstboom vinden, wacht dan tot Pasen voordat je het in bedrijf stelt.

Een wormenhotel is een aardige methode om van groenten- en fruitafval af te komen. Het neemt weinig ruimte in en je kunt het kwijt op een balkon. Daar kun je het zelfs feestelijk aankleden door er een daktuintje op aan te leggen.

Vergiftigd

Volledig scherm
© Joost Hoving

Het systeem is eenvoudig: het wormenhotel is een soort flatgebouw met minstens vier verdiepingen. Op de begane grond vind je een lekbak met een kraantje. Hieruit kun je vloeibare mest aftappen waarmee je je planten verzorgt. Wel verdunnen met een factor 10, anders worden de planten vergiftigd in plaats van verwend. Boven de lekbak komt een verdieping waarin je keukenafval stort, samen met de wormen die je op veel plaatsen kunt kopen. Je kunt ze zelfs bestellen via internet.

Probeer niet te bezuinigen opwormen door ze zelf te verzamelen in tuinen of plantsoenen. De compostworm is een heel andere worm dan de regenworm uit de tuin. Die laatste houdt niet eens van bananenschillen. Voer de wormen met een mengsel van rauw groente- en fruitafval, tuinafval en afgevallen blad. Hoe je als bewoner van een appartement komt aan tuinafval en afgevallen blad? Dat kun je vervangen door in snippers gescheurd karton.

Compost

Is de eerste verdieping vol, dan vul je de tweede etage. Elke bak heeft een van gaten voorziene bodem, zodat de wormen kunnen migreren tussen de verdiepingen. Tegen de tijd dat de bovenste verdieping vol is, is het afval op de eerste gecomposteerd, zodat je die kunt legen. De perfecte kringloop.

Maar het wormenparadijs is kwetsbaar. Gooi je er gekookte groenten, brood, vlees, kippenbotjes of citrusschillen in, dan maak je er een ratten- en muizenhotel van. Ook snijbloemen zijn verdacht, tenzij ze van gegarandeerd biologische oorsprong zijn. Koffiedik is oké, en eierschalen mogen ook, samen met het versnipperde karton van eierdozen.

Theezakjes en koffiepads zijn dan weer niet geschikt voor compostwormen. Voor onszelf trouwens ook niet, want ze bevatten microplastics en daar willen we nu juist vanaf.

Dat feit opent uitzicht op een heel nieuwe lijn van kerstgeschenken: koffiefilters, espressopotten, thee-eieren. Keus genoeg voor wie een wormenhotel als kerstgeschenk een stap te ver vindt.