Granieten vloer in de gang is prachtig, maar niet te betalen: dit zijn de alternatieven
hip huisZou je graag je interieur een nieuwe uitstraling willen geven? Dan kun je wel wat inspiratie gebruiken. In de serie ‘Hip Huis’ daarom elke week de laatste woontrends. Vandaag: tegels in de gang.
Delen per e-mail
In sommige jarendertighuizen, niet voor niets zeer populair bij woningzoekenden, komen ze in de gang ineens tevoorschijn als je het eveneens gedateerde pakket eraf haalt: de granieten vloer, licht in het midden met donkere randen.
Ze zijn zo populair dat er nog steeds vraag is naar nieuwe granieten vloeren, maar die zijn erg duur. Meestal meer dan 200 euro per vierkante meter. En het ambacht om ze te storten is zeldzamer geworden, dus je moet weten bij wie je moet zijn. Ondertussen inspireert de klassieke toon tegelproducenten om op zoek te gaan naar alternatieven die een vergelijkbare uitstraling geven. ,,Ik herken de witjes die worden nagemaakt, met tegels die een beetje scheef zijn. Het oude komt in nieuwe vormen terug”, zegt interieurblogger Marlous Snijder. ,,Soms in heftige kleuren zoals donkergroen of roze.”
Granito tegels
Volgens Nienke Reichgeld van Designtegels.nl, met vestigingen in Breda, Utrecht en Berlijn, is de tegel met graniet patroon een populair alternatief. ,,Op die manier kun je het huis een klassiek element geven. Het belangrijkste verschil is dat er voegen tussen zitten.” En de prijs natuurlijk. Per vierkante meter ben je ineens nog maar 80 euro kwijt, al is dat nog zonder arbeidskosten. ,,Die arbeidskosten kunnen veel verschillen. Het ligt er maar net aan hoe druk de klussers zijn”, aldus Reichgeld. ,,Tegels in de hal leggen kost over het algemeen wel wat meer tijd, omdat er veel stukken op maat moeten worden gezaagd.”
Als je de tegels zelf wil leggen, bedenk dan dat ze na afloop geïmpregneerd moeten worden. ,,Dat geldt eigenlijk voor alle natuursteen. Er moet een tegelolie overheen om te voorkomen dat je vlekken blijft zien.”
Hoe langer de tegels erin liggen, hoe mooier, vindt Reichgeld. ,,Ze krijgen na verloop van tijd wat meer karakter. Al is dat natuurlijk smaak. Sommige mensen zullen het fijn vinden als een vloer er altijd glanzend uitziet.”
Marmer look
Als dat zo is, zijn de op marmer lijkende tegels misschien een frisse oplossing voor de gang, denkt Marlous Snijder. ,,Mensen vinden het over het algemeen spannend om uit te pakken met een excentrieke vloer in de woonkamer, maar de vloer in de gang mag dan juist in het oog springen. Tegels met een marmer print zijn hot en ik vind het ook echt chique staan. Meestal zijn het rechthoekige tegels en niet van echt marmer dus. Maar goed ook, want dat is heel moeilijk te onderhouden.” De prijs is zo'n 140 euro per vierkante meter, alleen voor het materiaal.
Mozaïek
Verder gaan veel mensen aan de slag met halvloeren in mozaïek patronen, weet Reichgeld. ,,Het ziet er wat drukker uit met kleine tegels. Ze worden geleverd in matjes van 30 bij 30 centimeter en worden vaak met de hand gemaakt. Het leuke is dat je de matjes zelf kunt knippen, waardoor je zelf de patronen kunt maken die je mooi vindt - mits je een beetje creatief bent.
Een van de meest gekozen vorm bij mozaïek is momenteel de hexagon. ,,Een moderne look en toch ook een klassiek tintje”, meent Reichgeld. ,,Onze marmer tegels worden in Turkije gemaakt en afhankelijk van hoe zeldzamer de marmerkleur, beginnen de prijzen bij 99,50 euro per vierkante meter.”
Keramiek
Bedenk een patroon en het bestaat in keramiek. De drukke printjes geven persoonlijkheid aan de gang. Volgens Marlous Snijder zijn tegeltjes zelfs als lambrisering te gebruiken. ,,Dat is ook praktisch, want in de gang kom je soms binnen met natte spullen of een natte hond. Tegels met een glazuur erop zijn makkelijk af te nemen.” Met zo'n 40 euro per uur is keramiek de best betaalbare keuze.
Een gang kan de drukke printjes in ieder geval goed hebben. ,,Het is het eerste wat je ziet als je binnenkomt en daar mogen wel wat scherpe keuzes bij”, aldus Reichgeld. ,,Doe eens wat anders dan anders.”
Voor meer inspiratie voor tegelvloeren, kijk bij vtwonen. Hieronder meer interieurideeën.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Jonge doorstromers profiteren maximaal van hoge huizenprijzen
Dat de huizenprijzen snel stijgen is inmiddels bekend, maar dat het afgelopen jaar meer huizen van eigenaar wisselden dan in het recordjaar 2017 is minder nadrukkelijk beschreven. Het aantal transacties de afgelopen twaalf maanden steeg met 12 procent ten opzichte van 2019 en het aandeel van jonge kopers was opvallend groot. -
Zo geef je de paastak een tweede leven
Nu Pasen voorbij is, verdwijnen de paastakken bij veel mensen in de groencontainer. Dat is vaak helemaal niet nodig. De takken een tweede leven geven kan ook, door ze te planten of te verwerken in een takkenril of bladhoop. -
PREMIUM
Wip jij ook de tegels uit je tuin? ‘We hebben het vaak over hoe onze mini-tuintjes de buurt versieren’
Hoe kun je op een laagdrempelige manier de stad een stuk groener maken? Op die vraag heeft Ivo de Boer, deelnemer van het NK Tegelwippen, wel antwoord: door tegels te vervangen door groen. Bij zijn huis in de Utrechtse wijk Lombok wordt er dan ook volop gewipt. -
PREMIUM
Huizencrisis kent juist veel winnaars
Dat de huizenmarkt op slot zit, is een wijdverspreid misverstand. In het afgelopen ‘coronajaar’ werden meer woningen verkocht dan ooit in Nederland. En jongeren komen niet meer aan een huis? Velen niet nee, maar een deel drijft de prijzen juist op. -
eigen tuin eerst
Het gevaar van geveltuinen: katten en honden die hun behoefte erin doen
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. Al wordt hij niet direct enthousiast van geveltuinen, met het gevaar dat huisdieren er hun behoefte in doen.
-
PREMIUMWONEN
Een badkamer onder de trap en eettafel in het kozijn; Emmelie woont in een achterhuis van 25 vierkante meter
In hun zoektocht naar een leuke starterswoning visten Emmelie (24) en Bram de Wit (25) telkens achter het net. Ooit opperde haar moeder het als grapje, maar inmiddels woont Emmelie echt in het achterhuis van haar ouderlijke woning in Alblasserdam. ,,Het is klein, maar voldoet aan al onze wensen.” -
PREMIUM
Nieuw hoofdstuk in ‘rioolkast-affaire’: ‘Ambtelijk gedraai, lagere kast lost niets op’
De rioolkast pal voor een woning aan de Hazelaarlaan in Dordrecht is deze week verlaagd, maar daarmee is de kous voor de bewoners niet af. ,,Dat ding moet gewoon weg.” -
PREMIUM
Opgedroogde druppels in de douche worden vaak aangezien voor kalk, maar het is iets anders
Met zo’n 120 liter per dag is de Nederlander grootverbruiker van water. In het kader van Wereldwaterdag vandaag, alles over hard en zacht water en wat het doet met apparaten in huis én met je gezondheid.