Groot aantal huiseigenaren sluit hypotheek over om te besparen
RekenvoorbeeldHet aantal hypotheekaanvragen was in december erg hoog, meldt Hypotheken Data Netwerk (HDN). De opvallende stijging is toe te schrijven aan het aantal oversluiters. Huiseigenaren stappen over op een hypotheek met een lagere rente, zodat hun maandlasten dalen.
Hypotheken werden net als in de voorgaande maanden veelal aangevraagd door gepensioneerden, en mensen die hun huis willen verbouwen, verduurzamen of de hypotheek willen oversluiten.
Afgelopen maand kwam het aantal aanvragen via HDN uit op 45.458. Dat is 12 procent meer dan in dezelfde maand een jaar eerder. HDN verwachtte al dat er in de laatste maand van het jaar meer hypotheken zouden worden afgesloten, omdat de feestdagen in het weekend vielen en er dus meer dagen waren om een hypotheek op af te sluiten. Desondanks noemt HDN het aantal afgesloten hypotheken ‘uitzonderlijk’ in vergelijking met eerdere jaren. HDN registreert circa 85 procent van alle hypotheekaanvragen in Nederland.
Renteverhogingen
Ook bij Independer is een forse stijging zichtbaar van hypotheekaanvragen door huiseigenaren in de laatste drie maanden van het jaar. Dat komt door de renteverhogingen die zijn doorgevoerd, verklaart Marga Lankreijer-Kos, hypotheekdeskundige van de vergelijkingssite. ,,Daarnaast wilden sommige mensen nog profiteren van een iets hogere renteaftrek in 2021 ten opzicht van dit jaar. De boeterente die je betaalt bij oversluiten, mag je aftrekken van de belasting. Het percentage is sinds 1 januari lager.” Tot slot is er een groep 55-plussers die de rente van hun aflossingsvrije hypotheek langer vast gaan zetten. ,,Zo garanderen ze dat ze met hun AOW de hypotheek kunnen blijven betalen.”
Als je voor je eigen huis wil weten of het loont om de hypotheek over te sluiten, kun je dat online checken, of een hypotheekadviseur vragen een berekening te maken. ,,Begin met het opvragen van de boeterente bij je hypotheekverstrekker”, zegt Lankreijer-Kos. ,,Als je je gegevens deelt met een hypotheekadviseur, dan zullen die in de meeste gevallen kosteloos een indicatie geven of het lonend is. Als er advies bij komt kijken, worden pas kosten in rekening gebracht.”
Rekenvoorbeeld
Stel: je hebt nu een aflossingsvrije hypotheek van 350.000 euro met 2,5 procent rente. Je wil oversluiten naar een andere bank, die je 1,4 procent rente biedt voor twintig jaar. Het verschil in maandlasten is 321 euro bruto per maand, per jaar 3852 euro.
De kosten en boeterente van totaal 23.500 euro heb je binnen ruim 6 jaar (23500/3852=6,1 jaar) terugverdiend. Let er wel op of deze terugverdientijd korter is dan de resterende rentevaste periode die je nog hebt van je huidige hypotheek.
- De boeterente en kosten kun je meefinancieren, dan wordt het sommetje iets anders (je hebt het iets minder snel terugverdiend).
- De boeterente en kosten zijn eenmalig aftrekbaar van de inkomstenbelasting.
- Bij een annuïteitenhypotheek wordt het verhaal wel anders. Dan is de boeterente niet terug te verdienen. In het bovenstaande wordt een volledige annuïteitenhypotheek niet terugverdiend.
- Bij een spaarhypotheek of spaarbeleghypotheek is oversluiten vaak niet verstandig.
Bekijk hieronder alle video's over wonen:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMGeld & Geluk
Astrid kwam met niets uit scheiding: ‘Kon binnen jaar auto van 15.000 euro kopen’
In deze rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen geld en geluk. Astrid wil dat haar kinderen elke week één euro sparen. ,,Zo lief: toen hun oma via WhatsApp was opgelicht, haalden ze hun spaarpot leeg.” -
Getest: Dit is de beste inbouw-combimagnetron
Wat is de beste inbouw-combimagnetron? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
PREMIUM
Als Vera slaapt, breekt er ineens brand uit: met natte doek voor haar mond vlucht ze naar buiten
Over twee maanden is het zover: vanaf 1 juli moet in iedere woning minstens één rookmelder aan het plafond hangen. Of er sancties zijn voor bewoners die hem dan niet hebben, is nog maar de vraag. Volgens Vera Voges (52) kun je de nieuwe regel maar beter opvolgen. Een rookmelder redde haar leven. -
PREMIUM
Rookmelder is vanaf 1 juli verplicht op élke woonlaag: hier moet je op letten
Waar rook is, is behalve vuur hopelijk ook een brandmelder. Op elke verdieping van het huis, want dat moet vanaf 1 juli in álle Nederlandse woningen. -
PREMIUM
Wassenaarders lappen miljoen voor behoud groen uitzicht: ‘Alle buren betalen mee’
Bloemen, bomen, gras zover het oog reikt: bewoners aan de statige Eikenhorstlaan in Wassenaar kijken er al decennialang op uit. De bouw van elf villa’s dreigt dat idyllische zicht te verstoren, maar er lijkt een oplossing uit onverwachtse hoek. En die mag wat kosten.
-
PREMIUM1
Lange wachttijden en hoge prijzen in de bouw: 'Er wordt al gewerkt met oorlogsclausules’
De bouw en verbouw van woningen stagneert dankzij hoge prijzen, een tekort aan vakmensen en leverproblemen van essentiële materialen. Wie een huis wil bouwen of verbouwen heeft een lange adem nodig en een gevulde portemonnee. -
Hypotheekrente kruipt wat omhoog
Nadat afgelopen zomer opnieuw laagterecords werden gebroken met de hypotheekrentes die banken en andere geldverstrekkers hanteren, zijn er nu weer wat verhogingen doorgevoerd. De hoge inflatie is de indirecte veroorzaker en De Nederlandsche Bank eist hogere buffers. -
2
Leencapaciteit huizenkopers onder druk door almaar stijgende hypotheekrente
De gemiddelde hypotheekrente blijft stijgen en is al boven het niveau van vijf jaar geleden. Voor huizenkopers die de rente lang willen vastleggen (zonder NHG) zijn er bijna geen hypotheken onder de 3 procent meer te vinden. De leencapaciteit komt onder druk te staan.