Volledig scherm
© Thinkstock

Het is bewezen! Die puppyogen zijn echt voor jou bedoeld

Dat onschuldige, vrolijke of zielige hondensnoetje trekt een hond speciaal voor jou. Met gezichtsuitdrukkingen communiceren honden namelijk met mensen. Dat blijkt uit Brits onderzoek van de Universiteit in Portsmouth. 

In het onderzoek werd gebruik gemaakt van een videocamera die 24 honden vastlegde tijdens meerdere experimenten. Een mens keek het dier tijdens de test aan of keek juist weg. Ook werd er bewust wel of niet een snack gegeven. Wat blijkt: als een mens wegkijkt toont de hond geen gezichtsexpressie meer. Viervoeters gebruiken de welbekende puppyogen dus voor interactie met de mens. Ze zetten grote ogen op en trekken hun wenkbrauwen op. 

De resultaten staan kaarsrecht tegenover wat altijd werd aangenomen. Zo werd eerst gedacht dat de uitdrukkingen onbewust werden uitgevoerd en het een weerspiegeling van hun emoties was.

Geen menselijke emoties

,,Gezichtsuitdrukkingen bij mensen worden gedreven door emotie en zijn zeer consistent. Dieren kunnen dat niet zomaar aanpassen naar menselijke omstandigheden'', aldus professor Bridget Waller, die het onderzoek liet publiceren in Scientific Reports. 

Onderzoeker Juliane Kaminski in The Telegraph: ,,We zijn er nu van overtuigd dat gezichtsuitdrukkingen bij honden afhankelijk zijn van de menselijke aandacht die ze krijgen en niet alleen van enthousiasme.'' De honden uit het onderzoek toonden namelijk meer expressie als een persoon ze aankeek dan wanneer ze naar een koekje keken.

Hondenexpert Jeroen Oomen van hondentrainings- en gedragscentrum Kynologisch Nederland in Hellevoetsluis herkent de onderzoeksresultaten. ,,Een hond begrijpt meer emoties dan we denken. Ze pikken de lichaamstaal of alleen al een gezichtsuitdrukking op en doen er wat mee. Wij zien dat bijvoorbeeld bij therapie met kinderen. Als zij hun koppie laten hangen, wordt een hond ook rustiger. Alleen al aan een lach of zucht hebben honden genoeg om daarop te reageren.” 

Eerder dit jaar kwam ook een onderzoek naar buiten dat uitwijst waarom honden kwispelen. Dit schijnt ook niet uit emotie (blijdschap) te zijn, maar om sterkere dieren en mensen te laten weten dat hij hun overwicht niet betwist.

Volledig scherm
© Thinkstock
Volledig scherm
© Thinkstock
Volledig scherm
© Thinkstock
Volledig scherm
© Thinkstock
Volledig scherm
© Thinkstock
Volledig scherm
© Thinkstock
Volledig scherm
© Thinkstock