Hét moment om over te stappen naar een andere energieleverancier: zo doe je dat
De energieprijzen zijn dankzij de coronacrisis gekelderd, maar niet alle Nederlanders profiteren daarvan. In de meeste gevallen moet je als consument zelf in actie komen. Welke stappen moet je ondernemen?
Delen per e-mail
Waar stroom de afgelopen tien jaar op de handelsbeurs gemiddeld 50 euro per megawattuur kostte, is dat nu minder dan de helft dankzij een gigantische vraaguitval van fossiele brandstoffen wereldwijd. Gas kost minder dan 6 euro per kubieke meter, terwijl dat normaal gemiddeld op zo’n 20 euro zit. De concurrentie zorgt ervoor dat álle stroomprijzen naar beneden zijn gegaan, dus ook die van groene energie.
Het is niet zo simpel dat ook de consumentenprijzen halveren, want een energierekening bestaat bijvoorbeeld ook uit transportkosten. Maar als je overstapt kan het wel honderden euro's per jaar schelen, zegt Joyce Donat van de Consumentenbond. ,,Vooral belangrijk voor zogenoemde slapers, die al jaren bij dezelfde leverancier zitten. Ze denken vaak dat het een gedoe is om over te stappen of zijn loyaal aan hun leverancier. Maar ook als ze bij hun eigen maatschappij willen blijven, kunnen ze die vragen om een beter aanbod. Dat lukt praktisch altijd.”
Stap 1: controleer het contract
Zoek het contract op via een online portaal, e-mail of in oude post. Weet je niet bij welke energiemaatschappij je zit? Kijk dan bij de maandelijkse afschrijving op de bankrekening. Bel desnoods met de genoemde energiemaatschappij om je contract op te vragen. Let op: laat je nog niet direct een nieuwe aanbieding aanpraten. Ga eerst goed vergelijken.
Veel mensen hebben een contract met variabel tarief, maar weten dat helemaal niet. Variabele contracten bewegen met de markt mee, maar doen dat doorgaans met vertraging. Op 1 januari en 1 juli wordt het tarief aangepast voor de consument, terwijl de energiemaatschappijen de extreem lage prijs op de markt betalen. Huishoudens met een vast tariefcontract betalen gedurende de looptijd één vast bedrag per eenheid gas en stroom en kunnen niet zomaar tussentijds overstappen. Dan moet je een boete betalen en het is maar de vraag of je die ‘terugverdient’.
Stap 2: bekijk de jaarrekening
Belangrijk is ook om de jaarrekening te vinden. Je krijgt de jaarafrekening elk jaar rond dezelfde datum. Met die rekening in de hand, weet je wat je verbruikt en wat je daarvoor betaalt. Het eerste contract is zo voordelig omdat de energiemaatschappij een klant wil binnenhalen. De kans is groot dat je daarna meer betaalt.
Stap 3: Energievergelijker of energiecollectief
Je kunt ervoor kiezen om bij je eigen maatschappij een lager tarief uit te onderhandelen, maar als je bereid bent over te stappen, zijn er online energievergelijkers, zoals de Consumentenbond en Independer. Je vult je huidige verbruik in (zie jaarrekening) en er rolt een lijst uit van aanbieders. Je kunt meestal ook aanvinken dat je groene stroom wilt of zelfs groene stroom van Nederlandse bodem (duurzamer). Heb je een geschikte aanbieding gevonden? ,,Eén druk op de knop en je bent overgesloten”, zegt Donat. ,,De maatschappijen regelen het verder achter de schermen. Je komt nooit zonder stroom te zitten.”
Een energiecollectief werkt anders. Ook daar zijn online organisaties voor te vinden. Je schrijft je in en er wordt een veiling georganiseerd. Maatschappijen kunnen voor alle ingeschreven consumenten een aanbieding doen. Daar kun je ja of nee tegen zeggen. Of gebruiken opnieuw vergelijken met de prijzen van prijsvergelijkers.
Tip van de Consumentenbond voor wie al een vast tarief betaalt: noteer meteen in je agenda wanneer je contract afloopt. Dat is het ideale moment om over te stappen.
Meer tips over woonfinanciën of inspiratie voor interieur? Bekijk onderstaande video's:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMJoost mag 't weten
Kettingrokende buren reageren helaas niet op onze nette brief
Wijsheid komt met de jaren. Omdat acteur Joost Prinsen (78) een eind op weg is, beantwoordt hij uw vragen. -
PREMIUMMijn Tuin
Van slangen en apen in de Afrikaanse tuin tot salamanders in de Haagse vijver
Henk Zeggelaar woonde met zijn gezin een tijdje in Tanzania. Daar hadden ze een grote tropische tuin inclusief tuinman. En er kwamen geregeld apen en slangen op bezoek. ,,Dit is wel even andere koek. Nu hebben we salamanders in onze vijver.” -
PREMIUM
Evelien (25) bevrijdt zich van beklemmende studentenkamer dankzij bijles
Een op de drie studenten geeft het leven tijdens de coronacrisis een zware onvoldoende, meldt het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO). Evelien Scheffers (25) uit Rotterdam besloot het heft in eigen hand te nemen. Om even te kunnen ontsnappen uit haar kleine studentenkamer biedt ze bijles aan in ruil voor een plek om te studeren. -
Huiseigenaren profiteerden massaal van goedkoper energielabel
In de laatste maanden van 2020 is er een enorme run geweest op oude energielabels voor huizen. Per 1 januari 2021 geldt een nieuw en veel duurder energielabel. -
PREMIUM
Chaotische kasteelvrouw Emmy overweldigd na hilarische ‘Ik vertrek’: ‘Mensen vinden me stoer’
De hilarische aflevering van Ik Vertrek over de eigenzinnige Utrechtse Emmy Postma die in haar eentje een Frans kasteel kocht, leidde tot een stormvloed aan reacties. ,,Ik ben er ondersteboven van’’, bekent de kasteelvrouwe.
-
PREMIUM
Prijs voor duurzame energie uit Nederland omhoog
Afgelopen jaar verdubbelde het tarief voor certificaten van onder meer ‘Hollandse wind’, waardoor nieuwe contracten voor duurzame energie enkele tientjes per jaar duurder waren dan standaard stroom en gas. Milieubewuste consumenten willen graag groene stroom uit eigen land en dat heeft een prijs. -
‘Absurd’ lage energieprijzen: ‘Goed moment om over te stappen’
De prijs voor energie blijft maar dalen. De warme winter, het lage verbruik dankzij de coronacrisis en een wereldwijde prijzenoorlog om olie, maken dat gas en stroom ook voor huishoudens extreem goedkoop zijn. -
energierekening
Suren (42): ‘Door verplicht abonnement op warmtenet lijkt het of ze minder moeite voor je doen’
Hoeveel geld besteedt u aan energie in huis? Hoe probeert u de kosten in de hand te houden? Deze vragen stellen we elke week aan iemand in Nederland. Vandaag Suren van der Leeuw (42) uit Amersfoort.