Het neutraal gekleurde interieur is veelzeggender dan je denkt
hip huisZou je graag je interieur een nieuwe uitstraling willen geven? Dan kun je wel wat inspiratie gebruiken. In de serie ‘Hip Huis’ elke week de laatste woontrends. Deze week: neutrale kleuren.
Delen per e-mail
Het is de minst aanstootgevende kleur in het spectrum: beige. Beige stoort niet, botst niet en gold daarom lang als conventioneel, saai en letterlijk en figuurlijk kleurloos. Er is echter iets fundamenteel veranderd aan beige. Warme neutralen, waar beige onder valt, zijn immens populair. Hoe is dat zo gekomen en hoe pas je ze toe in huis?
Na de zestiger en zeventiger jaren brak er – dankzij Jan des Bouvrie – een tijd aan waarin wit de boventoon voerde in Nederlandse interieurs. Begin deze eeuw werden koele grijzen populair en inmiddels worden we onweerstaanbaar naar bruine, warme neutralen getrokken. Omdat mensen, volgens Tanja van Hoogdalem, interieurstylist voor Eigen Huis & Tuin, meer behoefte hebben aan een warm palet dan aan kil wit of grijs. ,,Zeker nu we zoveel thuis zijn en we dagelijks met ons interieur geconfronteerd worden.”
Uitpakken of juist ingetogen houden
Neutrale kleuren zijn zeer veelzijdig en makkelijk in gebruik. Dat is de reden waarom neutralen zo populair zijn
Maar er is nog een reden waarom beige het zo goed doet. Heleen van Gent, creative director bij AkzoNobel, doet als hoofd van het Flexa ColorLab in samenwerking met internationale trendexperts onderzoek naar kleurtrends wereldwijd. ,,Mensen vinden het lastig om kleur te kiezen en kleurcombinaties te maken. Neutrale kleuren zijn zeer veelzijdig en makkelijk in gebruik. Dat is de reden waarom neutralen zo populair zijn. Het leuke van warme neutralen, is dat ze een goede basis vormen waar je gemakkelijk kleur aan toevoegt. Je kunt met een neutrale basis uitpakken of het geheel ingetogen houden.”
Tekst gaat verder onder foto.
Een neutraal interieur hoeft dus helemaal niet zo weinigzeggend te zijn als het klinkt. Maar hoe voorkom je dat je huis eruit komt te zien als een bak beige havermout? Allereerst door kleur en daarmee contrast toe te voegen. Pasteltinten, zoals lila, zalmroze, zachtgeel, grijsgroen en aquamarijn (kleur van het jaar 2021 volgens kleurinstituut Pantone), zijn de trendkleuren waaruit je kunt kiezen. We hebben ze te danken aan de huidige revival van de jaren tachtig en mogen ze combineren met lekkere donkere kleuren zoals zwart, donkerblauw en wijnrood. Vind je dat te spannend, dan voeg je contrast toe door middel van materiaal en door het gebruik van kleurschakeringen.
Tekst gaat verder onder foto.
Eén kleurpalet
Tanja van Hoogdalem: ,,Mensen kiezen vaak voor een lichte basiskleur en voegen daar dan accessoires aan toe in de donkere variant. Die uitersten maken geen geheel van het totaalbeeld. Kies liever voor één kleurpalet dat van licht naar donker gaat om er een geheel van te maken. Vazen of keramiek geven ook contrast. Leeg of gevuld, je kan er eindeloos mee afwisselen. HK Living verkoopt mooie vazen passend binnen het palet. Hout en zachte materialen zoals de populaire teddystof die je nu overal ziet, voorkomen dat een monochroom interieur eruit komt te zien als een abattoir.”
Tekst gaat verder onder foto.
Er breekt door corona een nieuw tijdperk aan met nog meer interesse voor interieur, aldus Heleen van Gent. ,,Met een kleur op de muur kun je veel toevoegen op een relatief economisch efficiënte manier.” Bij Flexa is een schat aan kleurinspiratie te vinden, onder andere over de kleur van het jaar 2021 en het warme neutrale Brave Ground. Op West Wing Now vind je inspirerende interieurs in neutrale kleuren mét stylingtips en te bestellen bijpassende meubels en accessoires.
Bekijk hieronder de populairste interieurvideo's.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMvideo
Woedende bewoners schimmelflat Utrecht slaan alarm: ‘Ik word hier niet gezond’
Talloze schimmelplekken in de kamers en rottende kozijnen. Zelfs de kleren die op een stoel liggen, worden ‘s nachts vochtig. Alsof ze niet goed droog zijn geworden in de droger. Bewoners van de flat aan de Hanoidreef in de Utrechtse wijk Overvecht kampen al jaren met enorme vochtproblemen en slaan alarm. -
PREMIUM
Maak de zonnepanelen sneeuwvrij en meer wintertips voor huis en tuin
Nu de winterkou Nederland zeldzaam hard treft, is het een mooi moment om thuis de handen uit de mouwen te steken. Is het te laat om de buitenplanten te redden? En hoe slaag je er in om juist je voordeel te doen bij deze koudegolf? Enkele experts aan het woord. -
PREMIUMhip huis
Wilde dieren met mondkapje of een hamburger: dit zijn de trends voor in de kerstboom
Zou je graag het interieur een nieuwe uitstraling willen geven? Dan kun je wel wat inspiratie gebruiken. In de serie ‘Hip Huis’ elke week de laatste woontrends. In deze tijd van het jaar: versiertips voor de kerstboom. -
Schoonmaaktips
Zo kun je een wc-blokje óók ophangen: 'Ik was 34 jaar toen ik dit ontdekte'
Het is niet de eerste en ook zeker niet de laatste TikTok-video die de wenkbrauwen doet fronsen: in een korte gebruiksaanwijzing wordt getoond hoe je een wc-blokje in de pot hangt. Schoonmaakgoeroe Marja Middeldorp heeft haar twijfels, maar moet na een proef erkennen dat het werkt. -
PREMIUM
Kaarsen zijn gezellig én ongezond: zo brand je ze verantwoord
Gezellig, kaarsen en waxinelichtjes op tafel. Maar als je de zwarte aanslag ziet die ze achterlaten, dringt de vraag zich op: hoe gezond is kaarsen branden? Zeven vragen en antwoorden.
-
PREMIUM1
Heeft je cv-ketel z’n tijd wel gehad? ‘Eérst stoppen met energie verspillen, dán pas verduurzamen’
Een dik pak sneeuw en vorst staan garant voor winterpret, maar misschien ook voor een energierekening waar je kippenvel van krijgt. Een goed werkende cv-ketel helpt de kosten te drukken. -
eigen tuin eerst
Na de dooi kan de framboos worden geplant
Wie kiest voor een herfstframboos heeft geen last van larven. Je kunt hem dit weekend in de grond zetten, raadt Romke van de Kaa aan. -
PREMIUM
Zo pak je het bouwen van je eigen huis aan: ‘Iedere leek kan het’
In vergelijking met andere landen zijn Nederlanders vooral huizenkopers en niet zo van die bouwers. Nu de woningmarkt op slot zit, is het zelf realiseren van je huis een goed alternatief. Hoe pak je dat aan?