Pvc-vloeren hebben soms het uiterlijk van laminaat, maar zeker andere eigenschappen.
Volledig scherm
Pvc-vloeren hebben soms het uiterlijk van laminaat, maar zeker andere eigenschappen. © Shutterstock

Hier moet je op letten als je een pvc-vloer legt

KlusvrouwHieke Grootendorst geeft elke week klustips en een inkijkje in haar leven als klusvrouw. Deze week legt ze een pvc-vloer.

Polyvinylchloride: dat klinkt als scheikunde in plaats van klussen. Pvc is een kunststof die flexibel maar sterk is. Lang geleden bij toeval ontdekt, kent dit materiaal inmiddels vele toepassingen. Als klusvrouw moet ik altijd op de hoogte blijven van ontwikkelingen in mijn vakgebied. En pvc bestaat echt al lang, maar pvc-vloeren winnen nog steeds aan populariteit. 

Laatst was ik met mijn zus mee op huizenjacht. We stapten binnen en de makelaar vertelde over de prachtige houten visgraatvloer. Ik keek naar haar, naar de vloer, ging door mijn knieën en streek met mijn hand over het oppervlak. Ik reageerde met een brede lach: inderdaad prachtig! Echt net hout. Een telefoontje met de eigenaar bracht het verlossende woord: pvc.

Vochtbestendig

Pvc kan goed tegen vocht. Als je een glas water morst, trekt dit bij laminaat tussen de groeven. Bij pvc gebeurt dat niet. Daarom kun je het ook leggen in vochtige ruimten, zoals de badkamer. Niet in de douchecabine zelf, maar wel daarbuiten. De meest gestelde vraag is: wel of geen ondervloer?

Volledig scherm
© Tjitske Sluis

Ondervloer

Wil je jouw vloer later gemakkelijk kunnen verwijderen, kies dan voor een ondervloer. Daar leg je vervolgens klik-pvc overheen, of je lijmt er pvc op. Wel of niet een ondervloer hangt ook af van de ondergrond. Die moet namelijk heel egaal zijn, omdat pvc dun en flexibel is.

Volledig scherm
© Tjitske Sluis

Egaliseren

Oneffenheden in de ondergrond zie je terug in jouw pvc-vloer. Als je direct over tegels of op beton verlijmt, moet je de ondergrond meestal (laten) egaliseren. Wees je er wel van bewust dat jouw vloer, bij direct verlijmen, beetje bij beetje hoger wordt. Check of deuren dan nog sluiten.

Warm en stil

Bij vloerverwarming is verlijmen zonder ondervloer de beste optie vanwege de warmtegeleiding: pvc geleidt warmte goed. Heb je onderburen, kies dan een ondervloer. Pvc is stiller dan bijvoorbeeld laminaat omdat het minder hard is, maar daarmee ben je er nog niet. Meestal is de verplichte demping 10 decibel.

Volledig scherm
© Tjitske Sluis

Motief

Pvc kun je in visgraatmotief leggen en dat staat chic! Het is sterk, maar gebruik wel viltjes onder rubber poten. Ondanks het feit dat pvc een relatief ‘goedkope’ grondstof is, is zo’n vloertje toch best kostbaar. Wel onderhoudsvriendelijk, dus ideaal met kinderen en huisdieren.