Schoonmaaktip van de weekHet huis kan eens in de zoveel tijd wel een grote beurt gebruiken. Schoonmaakexpert Marja Middeldorp helpt daarom alledaagse problemen op te lossen. Deze week beantwoordt Marja twee vragen van lezers.
1. Hoe krijg ik kaarsvet weg? Een lezer van deze rubriek heeft een vraag over kaarsen. ,,Bij Action heb ik kaarsen in mooie potjes gehaald met verschillende heerlijke geuren. Als de kaarsen helemaal uitgebrand zijn, blijven er toch nog wat resten kaars over op de bodem. Die zijn heel moeilijk te verwijderen, maar ik wil de potjes toch nog gebruiken. Hoe los ik dit euvel op?”
,,We branden steeds meer kaarsen en lang niet alleen met kerst of andere feestdagen. We bezuinigen en zoeken naar andere manieren om ons te verwarmen", zegt de Haagse schoonmaakexpert. ,,Ze zitten soms in een mooie glazen bol of pot. Die wil je dus hergebruiken. Het enige wat je nodig hebt om 'm schoon te maken is kokend water - de pot is hittebestendig - een beetje afwasmiddel en wat keukenpapier. Dat leg je in de gootsteen. Kook het water, doe intussen wat druppels afwasmiddel in de pot, en gooi dan het water in de pot. Door de hitte komt het kaarsvet meteen los.”
,,Daarna giet je het water en de resten kaarsvet op dat keukenpapier en dan ruim je het op. Daarna kan je die kom of pot wassen en drogen zoals je normaal zou doen, bijvoorbeeld in de vaatwasser. Je hoeft niet te gaan schrapen en doen!”
2. Hoe kom ik van die kalkaanslag in de douche af? Een andere lezer komt maar niet van de kalkaanslag in de badkamer af. ,,De douchecabine zit onder de aanslag. Ik heb alles geprobeerd, maar ik krijg de kalkaanslag niet weg. Wat kan ik nog doen?”
,,Kalk is en blijft een ding Ik heb het heel veel gezien toen ik het tv-programma Hoe schoon is jouw huis? maakte”, zegt Marja. ,,Ik geef de tip die voor mij het beste werkt. Het is een oplossing die ik sinds jaar en dag toepas: dikbleek. Daar gebruik je geen liters van, maar je gebruikt het druppelsgewijs. Je moet het altijd even uitproberen in een klein hoekje van bijvoorbeeld je tegels, om te kijken wat het doet, als je dat prettig vindt.”
Draai je douchekop eraf en leg ’m in warm water met azijn
Marja Middeldorp
Maar eerst trek je een paar huishoudhandschoenen en oude kleren - ‘het blijft chloor’ - aan. ,,Daarna dep je de vloer met een sponsje en je dikbleek. Laat dat even een halfuurtje, zeker, inwerken. Daarna kook je water en pak je een afwasborstel. Je kunt het kokende water steeds een beetje over de vloer gieten, daar waar je met je afwasborstel bezig bent. Je zult zien: de kalk komt makkelijk los. Dit kun je doen voor alles wat met steen te maken heeft.”
,,Spoel het even na met je douchekop en wrijf het droog. Maak je de vloer kalkvrij, neem dan meteen de muren mee. Als je toch de douchekop vast hebt: maak die ook meteen kalkvrij! Draai 'm eraf en leg 'm in warm water met azijn. Daarna heb je een schoon vloertje en komt de straal weer lekker op je hoofd. Het is daarna een kwestie van onderhoud en bijhouden. Ik geef vaker de tip om je vloer of muren in de badkamer in te wrijven met autowas. Zo maak je een beschermlaagje en komt de kalk minder snel in de poriën van de tegels. Kijk wel uit dat je badkamer niet glad wordt, maar daar kun je een douchematje voor gebruiken.”
Wil je een vraag stellen aan Marja Middeldorp? Stuur een e-mail naar dit adres (wonen@dpgmedia.nl) met je naam erbij. Bekijk hieronder meer schoonmaaktips:
Onze excuses
Helaas kunnen wij deze social post, liveblog of anders niet tonen omdat het één of meerdere social media-elementen bevat. Aanvaard de social media-cookies om deze inhoud alsnog te tonen.
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.
Neem een waterontharder, (Meerendonk) geen aanslag in de douche, minder zeep voor de wasmachine en ook voor jezelf, je huid voelt heel anders na het douchen, kortom doen !!!
Yvonne Dijk
3 maanden geleden
Kokend heet water in een glazen kaarsenpotje, grote kans dat het meteen barst.
Je kunt het potje ook even in (een pannetje) met warm water laten staan. Kaarsvet smelt, veeg je het zo schoon met een keukenpapiertje.
Nicky Hoi
3 maanden geleden
Kalkaanslag op kranen e.d. verwijder je makkelijk door een stukje bakpapier te pakken en dat over je (droge) kranen heen te wrijven. Ze zijn weer als nieuw!
J.A Verbeek
3 maanden geleden
Wat een verhaal😖😖 gewoon na iedere douchebeurt douche-wand-vloer goed nadrogen. Ook vooral de kit-naden van wand-vloer droog maken, deze zullen anders verkleuren door schimmel en verspochten. Meestal lekkage problemen tot gevolg en deze zijn niet meer schoon te krijgen, vervangen van de waterkerende kit is dan nodig.
Laurence van Leeuwen
3 maanden geleden
Je kunt kalkaanslag ook voorkomen door na iedere douchebeurt de gehele douche, inclusief kraan en douchekop met een multivezeldweil af te nemen. Het glas van de cabine (als die er is) kun je voorbehandelen met een coating en dan met een raamwisser droog trekken. Het glas neem ik ook af met een droge multivezeldoek. We hebben ruim een jaar een nieuwe badkamer, maar er is geen spoortje kalk te bekennen. P.s. Een flesje met glascoating is o.a. verkrijgbaar bij X2O op het meubelplein.
5 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerJan Kelder
Yvonne Dijk
Nicky Hoi
J.A Verbeek
Laurence van Leeuwen