Hoe voorkom je overlast door houtrook?
In de koude maanden is het natuurlijk lekker om binnen de houtkachel aan te zetten. Maar heb je intussen ook door wat er buiten gebeurt? Je zult niet de eerste zijn die ongemerkt overlast veroorzaakt. En dat gaat verder dan alleen stank.
Sommigen vinden de lucht heerlijk, maar rookpluimen kunnen vervelend zijn voor mensen die graag een rondje joggen of fietsen. Het Longfonds benadrukt dat er in ons land 1,2 miljoen mensen met een longziekte zijn. Van die groep zeggen 750.000 mensen regelmatig benauwd te zijn door houtrook. Let wel, dat is ruim 4 procent van de Nederlandse bevolking.
,,Houtrook is ongezond”, zegt Longfonds-directeur Michael Rutgers. ,,Voor jezelf, voor je kinderen en voor je buren. De rook van een houtkachel bestaat uit een mengsel met veel verschillende stoffen. In de rook zit onder andere fijnstof. Dat veroorzaakt en verergert longziekten zoals astma, COPD en longkanker, maar ook hart- en vaatziekten. Meer dan 20 procent van het aantal nieuwe gevallen van chronische bronchitis bij volwassenen ontstaat door fijnstof.”
Wanneer kun je stoken?
Dan wil je als houtkachelbezitter toch rekening houden met je medemens. Hoe doe je dat? Milieu Centraal geeft online verschillende tips om zoveel mogelijk overlast te voorkomen. Zo wordt het afgeraden om de kachel te laten branden bij windstil en mistig weer, omdat de ongezonde rook dan extra blijft hangen.
Denk er ook aan om uitsluitend droog hout te verbranden. Heb je zelf hout gehakt, dan moet dat twee jaar drogen voordat het aangestoken kan worden. Verder is het zelfs verboden om geverfd of geïmpregneerd hout te verbranden, net als papier en karton. Gebruik verder geen spiritus en zorg dat het vuur voldoende wordt geventileerd. Een schoorsteen moet minimaal één keer per jaar goed geveegd worden.
Vooral een open haard of een houtkachel zijn boosdoeners, zowel buiten als binnen. Bijkomend nadeel is dat daar veel warmte bij verloren gaat. Vandaar dat een palletkachel ook verstandiger is om in huis te hebben. Hoewel Milieu Centraal ook daarbij benadrukt dat het niet de dagelijkse praktijk zou moeten zijn. Alleen als je de kachel bij speciale gelegenheden gebruikt, blijft de hoeveelheid fijnstof beperkt.
Het Longfonds is nog een stukje stelliger. ,,Er bestaat niet zoiets als ‘verantwoord stoken’”, vertelt Rutgers. ,,Wat dat betreft is het met houtkachels net als met roken: ook een beetje roken is slecht voor je gezondheid. En ook voor mensen in je omgeving overigens. Ons advies is dan ook: stook niet. Dat is gezonder voor iedereen.”
Wil je toch af en toe een vuurtje in huis laten knapperen, dan heeft Milieu Centraal nog een aantal extra tips. Kies bijvoorbeeld voor hout met een keurmerk, afkomstig uit verantwoord beheerde bossen. Houtsnippers met het Better Biomasslabel zijn beter voor het milieu. En wil je ook duurzaam met je kachel omgaan, kies dan voor snippers met het EN plusA1-keurmerk.
Om zelf te checken of je momenteel wel moet willen stoken, is stookwijzer.nu speciaal in het leven geroepen. Die online tool houdt rekening met jouw omgeving en de actuele weersomstandigheden.
Bekijk hieronder onze video’s over gezondheid:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Deze speeltuin is razend populair, maar niet bij de bewoners die er ongewild middenin wonen
Speeltoestellen worden verplaatst en er komt een geluidsscherm. Een populaire, grote speeltuin in het Brabantse Best gaat flink op de schop. De reden? Overlast voor bewoners die er zo ongeveer middenin wonen. -
PREMIUMMijn Tuin
Vera en Mario zijn in hun Mexicaanse tuin klaar voor nog meer droogte en tropische temperaturen
Vera Walzberg en haar man Mario wonen in Wateringen, maar in hun tuin waan je je in Mexico. Palmbomen, yucca’s, choisya’s, varens, enkele kunststof cactussen en achterin een terracotta huisje met ‘equipale’ meubelen. ,,Zo hebben wij ons eigen vakantieparadijs gecreëerd.” -
1
Huurprijzen in Flevoland en Gelderland rijzen de pan uit, ook Overijssel noteert fikse stijging
Prijzen van huurwoningen in de vrije sector rijzen de pan uit in Nederland. Flevoland en Gelderland spanden in het eerste kwartaal van 2022 de kroon. Daar stegen huurprijzen met respectievelijk 12,5 en 10,6 procent ten opzichte van een jaar eerder. Overijssel noteerde een stijging van 6,8 procent. -
vraag 't vtwonen
Knalkleuren in huis, hoe doe je dat?
Hoewel het met veel kleur in huis een vrolijke boel wordt, vinden veel mensen het best spannend om een knalkleur op de muur te smeren. Hoe zorg je ervoor dat het geen Villa Kakelbont wordt? vtwonen-stylist Marianne Luning weet raad. -
PREMIUM
Rookmelder is vanaf 1 juli verplicht op élke woonlaag: hier moet je op letten
Waar rook is, is behalve vuur hopelijk ook een brandmelder. Op elke verdieping van het huis, want dat moet vanaf 1 juli in álle Nederlandse woningen.
-
PREMIUMeigen tuin eerst
Laat flauwekulkruiden voor de tuin maar links liggen
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. Deze week over de kruidentuin. -
PREMIUMGeld & Geluk
Astrid kwam met niets uit scheiding: ‘Kon binnen jaar auto van 15.000 euro kopen’
In deze rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen geld en geluk. Astrid wil dat haar kinderen elke week één euro sparen. ,,Zo lief: toen hun oma via WhatsApp was opgelicht, haalden ze hun spaarpot leeg.” -
Getest: Dit is de beste inbouw-combimagnetron
Wat is de beste inbouw-combimagnetron? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord.
5 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerPaul vd Wert
Lisette Bakker
Joost Van Zutphen
R. Veldhuis
Erik Biesemaat