Huis mag sinds 1 januari pas in verkoop na uitgifte energielabel: ‘Soms gedoe’
Het energielabel is al ruim een jaar voor iedere woning die in de verhuur of verkoop gaat verplicht, maar sinds 1 januari mag er pas een advertentie verschijnen als het label binnen is. Dat kan enkele weken duren, omdat een energieprestatieadviseur moet langskomen voor inspectie.
,,Veel huizenverkopers weten niets van de aangescherpte regels af en krijgen het pas te horen als zij een verkoopgesprek hebben met de makelaar”, vertelt Haydar Cay van keuringshuis.nl. ,,De gemiddelde tijd van opdracht tot verkoop is vaak twee weken en die tijd is bij veel bedrijven te kort om het energielabel te regelen.”
Ook huizenplatform Funda laat deze site weten dat bij veel makelaars de verplichting nog niet goed bekend is. De site laat advertenties zonder label gewoon toe en legt de verantwoordelijkheid bij de makelaar. ,,Als de overheid gaat handhaven, hebben zij wel een probleem”, stelt een woordvoerder.
Tot 2021 konden bewoners via een website zelf een energielabel voor hun woning aanvragen. Veel van die labels zijn nog geldig overigens, want vanaf het moment van aanvraag kunnen ze tien jaar mee. Ongeveer zes op de tien huizen heeft al een label. Heeft je huis dat niet, dan moet je sinds vorig jaar een energieprestatieadviseur langs laten komen voor een uitgebreide inspectie.
Snellere inspectie en uitgifte energielabel
De minister van Binnenlandse Zaken moest vorig jaar ingrijpen omdat het wel twee maanden kon duren voordat de huizen die géén label hadden er toch een konden krijgen. De twee grote makelaarsverenigingen NVM en VBO laten aan deze site weten dat die tijd inmiddels is verkort. NVM Makelaars doet zelfs de belofte dat zij het voor hun klanten binnen tien dagen kunnen regelen.
De houdbaarheid van het energielabel op je woning kun je controleren via de site EP-Online.nl. Als het huis nog geen label heeft, raadt de overheid aan een van de erkende adviseurs te raadplegen die op de site Maatwerkadviesbureau of Centraal Register Techniek staat.
Het gaat dus inmiddels een stuk sneller dankzij de opleiding van voornamelijk makelaars tot energieprestatieadviseurs. Het mag nooit een belanghebbende makelaar zijn trouwens, net als bij de taxatie, die ook door makelaars plaatsvindt. Volgens Cay gaat het nu een stuk beter dan vorig jaar, maar ontstaat nog steeds een probleem als een huiseigenaar snel wil verkopen. Dat beeld wordt bevestigd door Fabian Grotenhuis, makelaar in Dieren. ,,Het kan soms net vervelend uitkomen. Onze huizenadvertenties gaan eens in de vier weken mee in de krant. Het kan dan net zo zijn dat het energielabel nog niet binnen is en we vier weken moeten wachten.”
De verplichting om het label te hebben op het moment dat de advertentie eruit gaat vindt Grotenhuis ‘onnodig bemoeilijkend’. Uiteraard is het belangrijk om de energetische kwaliteiten van een huis te weten als potentiële koper, erkent hij. ,,Maar daarin is het energielabel maar een onderdeel. Als een huis zonnepanelen heeft, krijgt het een goed energielabel, maar het zegt niets over de isolatie. Dat soort informatie vind ik belangrijker. Het zou wat mij betreft goed genoeg zijn als het label er is vóór de overdracht.”
Weinig klachten bekend
Directeur Hans van der Ploeg van VBO zegt dat het per regio verschilt hoe snel adviseurs tijd hebben om langs te komen. ,,De situatie is wel echt anders dan een jaar geleden”, stelt hij. ,,Ik krijg er ook weinig klachten meer over. We stimuleren onze leden om dit goed met klanten te communiceren en op tijd aan te vragen.” NVM-woordvoerder Marc van der Lee zegt dat met NVM-makelaars is afgesproken dat ze binnen tien dagen een label kunnen regelen. ,,Wij zorgen dat daar een gekwalificeerde inspecteur voor langskomt. De bureaus zijn door ons geselecteerd. Tempo om het label te realiseren is belangrijk in deze krappe markt met korte verkooptijden.”
,,Mijn boodschap zou zijn dat, ongeacht welke makelaar je kiest, je al in een vroeg stadium een adviseur inschakelt”, zegt Haydar Cay. ,,Het zou zonde zijn als de woning nog niet aangemeld kan worden op websites als Funda en Pararius.”
Bekijk hieronder alle video's over wonen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
1
Inbraken gebeuren in allerlei soorten woningen en buurten: zo laat je je huis veilig achter
-
Energierekening
Jef (46): ‘Als het aan mijn vrouw ligt, staat de verwarming soms op 23 graden’
Hoeveel geld besteedt u aan energie in huis? Hoe probeert u de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Jef Groen (46) uit Alphen aan den Rijn. -
PREMIUMWaarvan Akte
Met kneepjes passen we zijn testament aan, drie dagen later krijg ik bericht van zijn overlijden
Wat als een cliënt nog helder van geest is, maar niet kan praten? Deze notaris lost het op met kneepjes in de hand. Een kneepje is 'ja’, twee kneepjes ‘nee’. Elke week tekent journalist Johan Nebbeling waargebeurde voorvallen uit de notarispraktijk op in deze rubriek. -
Sociale huurhuizen snel verduurzaamd
Woningcorporaties maken hun huurhuizen steeds milieuvriendelijker. Een gemiddeld sociale huurwoning heeft nu energielabel B. Bijna de helft van de investeringen in de bestaande woningen gaat naar energiebesparing. -
PREMIUM
Last van mollen in je tuin? ‘Maar één manier om nooit molshopen in je gazon te hebben’
Daar zijn de molshopen weer! In het voorjaar zijn mollen erg actief. Vervelend voor je gazon, maar verder is de mol zo onschuldig als wat. Al kun je ze wel weren. Onze tuinexpert Laurence Machiels legt uit hoe je dat het best doet.
-
PREMIUMmet video2
Dit bijzondere landhuis op de Veluwe stond 15 jaar leeg, nu is het een monument: ‘Architect kreeg compleet carte blanche’
Epe -
-
-
PREMIUMEnergierekening
Frank: ‘De elektrische auto verbruikt per maand net zoveel als ons huis in de wintermaanden’
Frank Deleij (44) uit Alphen aan den Rijn investeerde flink en ging van het gas af: ,,Het geeft soms bijna een soort schuldgevoel.’’ Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. -
PREMIUM
Ruth en Martin verkochten hun huis, maar kopen 'm nu terug: ‘Makelaar heeft dit nog nooit meegemaakt’
Sommige mensen dromen nog lange tijd over hun oude huis, maar Ruth en Martin gaan een stapje verder: ze kochten na zes jaar hun voormalige woning in het dorpje Waarder weer terug.Waarder