Huizenkoper heeft geen flauw benul van funderingsproblemen: ‘Zorgwekkend’
Eén op de vier woningen van vóór 1970 krijgt te maken met funderingsproblemen, maar bij de aankoop van die huizen wordt het onderwerp gemeden. De risico's liggen dan bij de koper.
Slechts bij 1 op de 40 van de huizen uit die bouwperiode is iets over de fundering bekend, blijkt uit onderzoek van ABN Amro. Volgens de bank zouden huizenkopers zich er beter in moeten verdiepen want herstelkosten zijn torenhoog: 50.000 tot 100.000 euro.
Koophuizen waarvan van tevoren wordt gemeld dat de fundering mankementen vertoont, leveren bij de verkoop gemiddeld 12 procent - zo’n 47.000 euro - minder op, terwijl woningen met herstelde funderingen juist 2 procent méér opleveren. Het prijsverschil komt in grote lijnen overeen met de herstelkosten.
Kwaliteit van de fundering amper vermeld op Funda
ABN Amro heeft samen met Brainbay, het databureau van makelaarsvereniging NVM, de gegevens van het Kennis Centrum Aanpak Funderingsproblematiek en de verkoopteksten op Funda geanalyseerd om zo achter de kwaliteit van de fundering te komen.
Wat voorkomen moet worden is dat deze ingrijpende gevolgen van de klimaatverandering kopers en verkopers niet overvallen
In slechts 2,2 procent van de verkoopteksten wordt de kwaliteit van de fundering vermeld. Voor de meeste panden met bestaande of toekomstige funderingsproblemen bestaat nu dus nog geen prijskorting. ABN Amro vindt dat er veel meer transparantie over de funderingen moet komen.
Prijskorting
Klimaatverandering kan het risico op funderingsproblemen verder vergroten. Zo zorgt langdurige droogte voor bodemdaling en fluctuaties in de grondwaterstand, wat de kans op paalrot en verzakking van funderingen vergroot.
Sandra Phlippen, hoofdeconoom van ABN Amro, benadrukt dat het daarom van groot belang is dat bij de huizenprijs de funderingsrisico’s meegenomen worden. ,,Wat voorkomen moet worden, is dat deze ingrijpende gevolgen van de klimaatverandering kopers en verkopers niet overvallen. Als de prijskorting voor een slechte fundering in lijn is met de herstelkosten, kan een koper de prijskorting gebruiken om herstel te financieren. Wat zorgwekkend is, is dat er veel meer funderingsproblemen bijkomen die nog onbekend zijn bij verkoper en koper en dat deze in de toekomst tot een prijskorting kunnen leiden.”
In de uiteindelijke verkoopprijs zou een eventueel funderingsprobleem meegerekend moeten worden zodat verkoper en koper samen het risico dragen. Nu ligt dat risico vooral bij de koper.
Bekijk onze video's over wonen in onderstaande playlist:
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
‘Ga niet met de hogedrukspuit over het terras met groene aanslag’
Last van algen op tegels, schutting en bloempotten in de tuin? Wacht even met de hogedrukspuit, zegt hovenier Bert Moelee van De Tuinexpert. Hij heeft een betere oplossing. -
PREMIUMtips
De muren toe aan een likje verf? Zo kies je de juiste kleur
De gemiddelde Nederlander geeft de muren in huis elke drie tot vier jaar een nieuw kleurtje. Maar hoe kies je een goede tint? Heleen van Gent, kleurexpert bij AkzoNobel, geeft advies. -
Huizenprijzen in januari weer wat gestegen na maandenlange daling
De Nederlandse huizenprijzen zijn in januari licht gestegen nadat bestaande koopwoningen maandenlang telkens goedkoper werden. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster gingen de prijzen vergeleken met december met 1,5 procent omhoog. In de laatste maand van vorig jaar zakten de prijzen nog met ruim 2 procent ten opzichte van november, wat de sterkste daling in tien jaar was. -
PREMIUM6 vragen
Waarom zie ik de prijsdalingen niet op Funda? En zes andere vragen over de huizenmarkt
De huizenprijzen zijn vorig jaar, na negen jaar stijging, met ruim 6 procent onderuit gegaan, blijkt uit cijfers van makelaarsvereniging NVM. Komen er eindelijk weer kansen voor grote groepen die jarenlang niet konden kopen? Zeven vragen. -
PREMIUM
Open Huizen Dag: zo prik je door de verkooptrucjes heen
Wil je meerdere huizen die in de buurt te koop staan bekijken? Dat kan op 1 april tijdens de Open Huizen Dag van NVM. Met de tips van Hans André de la Porte van Vereniging Eigen Huis ga je goed voorbereid op huizenjacht.
-
PREMIUM
Zelf een moestuin aanleggen? Dat kan ook prima op je balkonnetje: ‘Zonnig plekje is al genoeg’
Biologische groenten en fruit onder handbereik. Een komkommer zo vers dat hij nog warm is van de zon. Voor een moestuintje heb je geen enorme lap grond nodig. Zo begin je zelf in je eigen achtertuin en zelfs op het balkon een mini-kwekerij. -
-
-
eigen tuin eerst
Plant nu een vlinderstruik in je tuin voor meer bijen en vlinders
Meer vlinders in je tuin? Met een paar vlinderstruiken heb je dat zo voor elkaar. Nu is de ideale tijd om ze te planten. Tuingoeroe Romke van de Kaa heeft een paar mooie exemplaren voor je uitgezocht. -
eigen tuin eerst
Deze struiken en bomen zijn geschikt voor een kleine tuin
De ene struik of boom groeit harder dan de andere. Tuingoeroe Romke van de Kaa zet uiteen welke planten geschikt zijn voor een kleine tuin en welke je nieuwe tuin al snel als volwassen doen aanvoelen.
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer