Huizenprijs ongekend hoog door schaarste: koper kan ‘kiezen’ uit amper twee huizen
Woningzoekenden hebben nog altijd grote moeite om een geschikte plek te vinden. Ze zijn bereid diep in de buidel te tasten, ondanks de economische onzekerheid die de coronapandemie met zich meebrengt. In de huurmarkt ontstaat wel ademruimte.
Delen per e-mail
Bestaande huizen werden in de laatste drie maanden van 2020 voor gemiddeld 365.000 euro verkocht. Dat is 11,6 procent hoger dan het jaar ervoor en 9.000 euro meer dan een kwartaal eerder. Een ongewone piek, zeker ten tijden van een gedeeltelijke lockdown. Lokaal stegen de prijzen zelfs met meer dan 20 procent in een jaar tijd. Zo blijkt uit de laatste cijfers van makelaarsvereniging NVM.
Hoewel afgelopen jaar wat meer huizen werden verkocht, droogt het aanbod op. De krapte op de huizenmarkt kenmerkt zich met het cijfer 1,9, wat wil zeggen dat woningzoekenden gemiddeld uit minder dan twee huizen kunnen kiezen. Dat cijfer is een dieptepunt uit de geschiedenis, de prijs een absoluut record. De vraagprijs van de gemiddelde te koop staande woning komt uit op 486.000 euro. Betaalbare huizen zijn nauwelijks beschikbaar, of zijn in een mum van tijd verkocht.
Overdrachtsbelasting
De lage hypotheekrente zorgt ervoor dat huizenkopers meer geld kunnen lenen. Daarnaast speelt de verandering in de overdrachtsbelasting mogelijk een rol: beleggers konden nog tegen een tarief van 2 procent toeslaan (nu 8 procent), kopers tot 35 jaar mochten al profiteren van de afschaffing van de belasting, zolang ze de overdracht maar na 1 januari inplanden.
In de huurmarkt begint corona wel zijn sporen na te laten. Huurplatform Pararius kwam vanochtend ook met cijfers: nieuw aangeboden huizen in de vrije sector waren de laatste drie maanden 3,7 procent goedkoper dan een jaar eerder. Het aanbod groeide van 9000 aangeboden woningen vóór corona naar bijna 12.000 nu. Op de populaire site Funda.nl steeg het aanbod afgelopen jaar met zo'n 20 procent in vergelijking met 2019. Huurders hebben dus wat meer keuze, al blijft het beperkt.
De verklaring wordt deels gezocht in de afname van toeristische verhuur. Verhuurders die hun huis normaal gesproken via Airbnb op de markt zetten, gingen op zoek naar permanente bewoning van hun vastgoed. Ook de lagere instroom uit het buitenland heeft effect. Deze ‘expats’ verdienen vaak goed en zijn aangewezen op de relatief kleine vrije sector. Nog geen 10 procent van de huizen in Nederland wordt verhuurd boven de sociale huurgrens van 752 euro (kaal) per maand. Onder die grens zijn de prijzen door de overheid gereguleerd.
In het laatste kwartaal kan het aanbod huurwoningen overigens ook zijn toegenomen dankzij de toestroom van beleggers die huizen voor het lage tarief van 2 procent opkochten en direct in de verhuur gooiden. Zowel makelaars als notarissen repten over topdrukte dankzij deze belastingwijziging.
Regionale verschillen
Vooral Amsterdam manifesteert zich opvallend in de huizenmarktcijfers van het laatste kwartaal. De huurprijs per vierkante meter daalde met 7 procent. Maar ook de koopprijs vlakt af. De prijsstijging van 3,4 procent is beperkt in vergelijking met de drie andere grote steden (12 tot 15 procent duurder in een jaar). Misschien is de top onderhand bereikt, al kan corona ook meespelen in de internationaal georiënteerde hoofdstad. Hoe anders is het in het oosten van het land. In Hardenberg en Zutphen werden de huizen in één jaar tijd meer dan 20 procent duurder. De NVM vermoedt dat dat deels komt door een grotere belangstelling voor wonen buiten de Randstad, misschien wel aangemoedigd door thuiswerkvoordelen. Het zogenoemde rimpeleffect speelde echter ook al voor corona.
Toch is er ook een andere afvlakking te zien. Bij de verkoop van appartementen wordt minder vaak overboden, constateert de makelaarsvereniging. De hoge huizenprijs komt vooral op het conto van vrijstaande woningen (plus 14 procent) en rijtjeshuizen (12 procent). Appartementen werden gemiddeld een kleine 10 procent duurder.
Bekijk hieronder de populairste video's over wonen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Hoe het verder moet met Tom en Els en hun verboden woning: ‘Wij kennen geen gezelligheid meer’
Tom en Els Bakker verlieten begin dit jaar gedwongen hun woonboerderij in Elst. Hun huis staat officieel in de stankcirkel van het boerenbedrijf van de buren. Tien maanden later praten ze over een leven waarin de tegenslag van corona ‘een detail’ is. -
Grote gemeenten willen landelijke hulp in strijd tegen huisjesmelkers
De regio's met de hoogste woningnood vragen om meer wettelijke instrumenten om huurexcessen aan te pakken. Dat stellen zeven wethouders in een rondgang van NRC. Ze vinden dat minister Kajsa Ollongren te weinig heeft gedaan om huisjesmelkers en de exorbitant hoge huren voor woningen aan te pakken. -
PREMIUM
Passen en meten in microwoning van 175.000 euro: ‘Ik heb plek zat’
Mathijs Snoeren is één van de bewoners van de eerste vier microwoningen in Waalwijk. Voor nieuwbouwbegrippen is de prijs uitzonderlijk laag: 175.000 euro. De inrichting van het 50 vierkante meter tellende huis was wel even passen en meten. Maar alles staat erin. -
PREMIUM
Waarvan Akte Help, mijn man is klusser! Jaren na oplevering heeft Ferrie het huis nog niet afgebouwd
Waargebeurde voorvallen uit de notarispraktijk, opgetekend door journalist Johan Nebbeling in ons katern ZO. Deze week zorgt een bouwval voor een relatiebreuk. -
PREMIUM
Huurders Jan en Wim uit Deurne hebben nieuw huis en winnen rechtszaak: ‘Gerechtigheid’
Bij Wim Vaes en Jan van de Vijver uit Deurne heerst een feeststemming. Het stel heeft een rechtszaak tegen hun huisbaas gewonnen, krijgt van de gemeente Deurne uitstel om te vertrekken uit hun illegale huurhuis én heeft een nieuwe woning in Nederweert.
-
Steeds minder asbestdaken opgeruimd
Het aantal asbestdaken dat wordt opgeruimd slinkt. Tot en met september vorig jaar werd er zo’n 5 miljoen vierkante meter asbest van daken verwijderd. In dezelfde periode in 2019 ging het om zo’n 8 miljoen vierkante meter. -
VIDEO Waarom de huizenprijzen in 2021 gaan dalen/stijgen
Al sinds het begin van de coronacrisis wordt vooruitgekeken op een mogelijke daling van de huizenprijzen en huurprijzen, nadat woningen jarenlang fors duurder zijn geworden. Gaat de klap nog komen, of blijft hij uit? -
PREMIUM
Verbazing over verkoop huurwoningen Staedion aan vastgoedeigenaar: ‘Werkelijk alles gaat naar de beleggers’
De verkoop van tientallen woningen in het oude centrum van Den Haag door woningcorporatie Staedion aan een grote vastgoedeigenaar leidt tot verbazing in de stad. Voor een van de woningen wordt meteen al een hoge huurprijs gevraagd. De Haagse Stadspartij en GroenLinks eissen opheldering van het gemeentebestuur.