Huizenprijzen in januari weer wat gestegen na maandenlange daling
De Nederlandse huizenprijzen zijn in januari licht gestegen nadat bestaande koopwoningen maandenlang telkens goedkoper werden. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster gingen de prijzen vergeleken met december met 1,5 procent omhoog. In de laatste maand van vorig jaar zakten de prijzen nog met ruim 2 procent ten opzichte van november, wat de sterkste daling in tien jaar was.
De huizenprijzen gingen tot halverwege vorig jaar nog hard omhoog, in de hand gewerkt door het woningtekort en een lage hypotheekrente. Maar in de zomer zette, gemeten op maandbasis, een daling in nadat de rentes begonnen op te lopen. Of de nieuwe prijsstijging weer een nieuwe omslag betekent, lijkt nog te vroeg om te zeggen.
Gemeten ten opzichte van een jaar eerder ziet het beeld er iets anders uit. Bestaande koopwoningen waren volgens het CBS vorige maand nog 1,1 procent duurder dan in januari vorig jaar. Dat is wel de kleinste prijsstijging op jaarbasis in bijna negen jaar. Ten opzichte van midden 2013, toen de markt zich op een dieptepunt bevond, werd er gemiddeld 93 procent meer voor een huis neergeteld. De gemiddelde verkoopprijs van een bestaande woning bedroeg 424.681 euro.
De laatste tijd breken economen zich het hoofd over waar het heen gaat met de woningmarkt. Deskundigen van ABN AMRO voorspelden onlangs bijvoorbeeld dat de huizenprijzen komende jaren “scherp” dalen. Zij dachten dat woningen in twee jaar ongeveer 10 procent minder waard zouden worden.
De Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) merkte vorige maand bij de presentatie van de eigen kwartaalcijfers op dat door de gestegen hypotheekrente de betaalbaarheid van woningen onder druk staat. Dat laatste is ook een reden waarom er nog maar weinig verhuizingen plaatsvinden. In januari registreerde het Kadaster 13.126 woningverkopen. Dat waren er 6,6 procent minder dan in januari vorig jaar.
Bekijk hier onze video’s op het gebied van huis en wonen:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMMet video
Klushuis werd gemiddeld 111.000 euro meer waard, maar is het nu nog de moeite?
-
PREMIUM2
Drukte bij de energievergelijkingssites: vast contract afsluiten of toch nog even wachten?
Drukte bij de energievergelijkingssites. Vandaag is de laatste dag dat je onder gunstige voorwaarden een vast contract kunt afsluiten. Vanaf morgen geldt de hogere opzegboete. Twee experts geven advies wat nu verstandig is om te doen: nog even wachten of toch een contract afsluiten? -
PREMIUM
Crisis op de woningmarkt? Nee, zegt deze makelaar: ‘Worden juist heel andere typen huizen verkocht’
Crisis op de woningmarkt? Niet in Hoeksche Waard! In het eerste kwartaal van 2023 werden 663 huizen verkocht, en dat zijn er 82 meer dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Makelaars herkennen zich niet in het sombere beeld dat momenteel wordt geschetst over de woningmarkt.Rotterdam, Hoeksche Waard -
PREMIUM4
Hoe ontstaat MS? ‘Meeste mensen krijgen eerste verschijnselen rond hun 30ste’
Vandaag is het Wereld MS Dag. Wat zijn de symptomen van MS - voluit multiple sclerose - en kun je ooit genezen van deze chronische auto-immuunziekte? Prof. Dr. Guy Laureys, neuroloog in het Universitair Ziekenhuis Gent, geeft uitleg over het ziekteverloop. ,,Er is een genetische component, maar ook omgevingsfactoren kunnen het risico op MS vergroten.” -
PREMIUMEnergierekening
John: ‘In totaal heb ik ongeveer 25.000 euro geïnvesteerd, inclusief het nieuwe dak’
John Walravens (51) uit Eindhoven stapt binnenkort over op een contract met dynamische tarieven. Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander.
-
PREMIUMvoor jou getest
Robots die stofzuigen én dweilen: ‘Zo hard boenen als een mens lukt geen enkele machine’
-
-
-
PREMIUM10 vragen
Warmtepomp kost duizenden euro’s: wanneer verdien je je investering terug?
Warmtepompen zijn nog voordat ze verplicht worden, aan een opmars bezig. Installateurs plaatsten er in het afgelopen kwartaal twee keer meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Is het nu de tijd er een aan te schaffen? Plus de antwoorden op negen andere vragen. -
PREMIUMquiz
Niet al het plastic mag in de pmd-zak, dit zijn de richtlijnen om afval goed te scheiden
Een stuk piepschuim, kattenbakkorrels of kaaskorsten: weet jij wat bij welk soort afval hoort? Als je afval wil scheiden is het soms een behoorlijke puzzel. Waar laat je je plastic afdankertjes precies? En hoe zit dat eigenlijk met dat theezakje?