Hup, naar buiten en aan de slag met sneeuwklokjes
eigen tuin eerstWeinig te doen in de tuin? Tuingoerie Romke van de Kaa weet wel beter. Dit is een goede maand om sneeuwklokjes te verplanten.
Delen per e-mail
Hoera, het is januari en de sneeuwklokjes bloeien - nu ja, bijna. Ze staan al een paar centimeter boven de grond en het wit van de bloemblaadjes is al te zien. Met sneeuwklokjes is het als met het eerste vaatje nieuwe haring: er wordt buitensporig veel voor betaald. Niet voor het huis-tuin-en-keukensneeuwklokje, daarvan blijft de prijs al jaren min of meer gelijk, maar voor een variëteit met een afwijkende bloem: met een groen puntje aan het buitenste bloemblad, of met zes bloemblaadjes in plaats van de gebruikelijke drie.
Op het ogenblik zijn gele sneeuwklokjes in de mode. Geel? Jazeker, de basiskleur is gewoon wit, maar de bloemblaadjes hebben een geel puntje en ook het vruchtbeginsel is geel in plaats van groen. Ze zien er wat ziekelijk uit, alsof ze aan geelzucht lijden, maar de verzamelaar betaalt er honderden euro's voor. Per bolletje.
Misdaad
Waar veel geld in het spel is, is de misdaad nooit ver weg. In 2019 werden in Engeland twee sneeuwklokjesdieven in de kraag gevat. Ze waren bollen aan het rooien op het terrein van Walsingham Abbey in Norfolk. De organisator van het misdrijf, Stefan Simpson, kreeg tien maanden gevangenisstraf. Zijn handlanger, Peter Gibbs, een taakstraf van tweehonderd uur.
De beruchtste diefstal is die van het sneeuwklokje 'Carolyn Elwes' in 1997. Het werd gestolen tijdens de open dagen op een landgoed dat bekendstaat om zijn grote verscheidenheid aan sneeuwklokjes. 'Carolyn Elwes' was het eerste 'gele' sneeuwklokje en de dief stal de hele pol. Er bestaat nog een foto van, maar ondanks veel publiciteit is Carolyn nooit meer boven water gekomen.
Ook in Nederland wordt in sneeuwklokjes gedeald. Ik woon in de buurt van een landgoed waar veel sneeuwklokjes staan. Vorig jaar vond ik een vel papier in mijn brievenbus waarop een handelaar aanbood sneeuwklokjes tegen een goede prijs te komen rooien. Kennelijk werd ik voor de landgoedeigenaar aangezien. Dit voorstel is natuurlijk legaal, maar bij een kennis die zo argeloos was om een zeldzaam sneeuwklokje in zijn voortuin te planten, werd de plant tot tweemaal toe gestolen. Nu wordt zijn tuin door een camera bewaakt.
Januari is gek genoeg een goede maand om sneeuwklokjes te verplanten. De meeste bloembollen plant je als ze in rust zijn. Ze worden door de kweker opgerooid, in zakjes gedaan en naar tuincentra of particulieren verstuurd. Daarna plant je ze in de herfst. Sneeuwklokjes houden er echter niet van om gerooid te worden, en al helemaal niet van in een zakje zitten. Je plant en verplant ze het beste 'in het groen': met blad en al, wanneer ze in bloei staan of net zijn uitgebloeid. In januari weinig te doen in de tuin? Niks daarvan: naar buiten.
Bekijk hieronder alle video's over wonen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Nederlanders vinden duurzame energie al gauw te duur: ‘Ik had meer idealisme verwacht’
Consumenten kozen in 2020 vaker voor duurzame energie uit eigen land dan het jaar ervoor. De grotere populariteit wordt waarschijnlijk veroorzaakt doordat het prijsverschil kleiner werd, analyseert EasySwitch.nl. -
PREMIUM1
Heeft je cv-ketel z’n tijd wel gehad? ‘Eérst stoppen met energie verspillen, dán pas verduurzamen’
Een dik pak sneeuw en vorst staan garant voor winterpret, maar misschien ook voor een energierekening waar je kippenvel van krijgt. Een goed werkende cv-ketel helpt de kosten te drukken. -
eigen tuin eerst
Deze groenblijvers houden de tuin ook 's winters in vorm
Een goede tuin stort 's winters niet in, maar blijft fier én groen overeind. Dat bereik je met evergreens, weet tuingoeroe Romke van de Kaa. -
PREMIUM
Zo pak je het bouwen van je eigen huis aan: ‘Iedere leek kan het’
In vergelijking met andere landen zijn Nederlanders vooral huizenkopers en niet zo van die bouwers. Nu de woningmarkt op slot zit, is het zelf realiseren van je huis een goed alternatief. Hoe pak je dat aan? -
PREMIUM
Zeecontainers zagen alle hoeken van de wereld, nu bouwt Stefan er een huis van
Huizen worden steeds vaker gebouwd van gerecycled materiaal. Eén van de meest opvallende bouwprojecten is zonder twijfel dat van Stefan en Melanie Potters, die met zeecontainers hun droomhuis laten bouwen.
-
eigen tuin eerst
Deze planten zorgen voor blingbling in de wintertuin
Bodembedekkers kunnen oersaai zijn, behalve als ze glanzen. En er zijn meer planten met blingbling. Tuingoeroe Romke van de Kaa somt ze op. -
Deltaplan voor 1 miljoen huizen die dreigen te verzakken
Door bodemdalingen, verdroging en een lage grondwaterstand lopen in Nederland funderingen van 1 miljoen huizen een aanzienlijk risico beschadigd te raken. Zeker als er niet op tijd wordt ingegrepen. Daarvoor waarschuwen de huiseigenaren, woningbouwcorporaties, hypotheekaanbieders en verzekeraars. Met een heus Deltaplan funderingsschade moeten problemen voorkomen kunnen worden. -
PREMIUMMijn Tuin
Petra is niet gezegend met groene vingers, maar heeft toch prachtige tuin
Petra Hisgen is geen gemiddelde tuinliefhebber. Geen fanatieke onkruidspitter gezegend met groene vingers. Toch heeft ze een prachtig exemplaar, en dat allemaal dankzij een verzwikte enkel. Wij gingen bij haar langs voor de rubriek Mijn Tuin.