Woning te huur in Zoetermeer.
Volledig scherm
Woning te huur in Zoetermeer. © ANP XTRA

Huurders zijn grofweg een derde kwijt van inkomen aan ‘wonen’

De woonlasten van huurders bedragen gemiddeld ongeveer een derde van hun netto inkomen. Bij particuliere huurders gaat een grotere hap uit de portemonnee dan bij huurders van sociale woningbouw. De woonlasten bestaan uit de huur (verminderd met eventuele huurtoeslag), het energie- en waterverbruik, de lokale lasten en de waterschapslasten. 

Huurders van corporatiewoningen besteden gemiddeld 32 procent van hun netto inkomen aan woonlasten. Mensen die op de markt huren zijn gemiddeld 41 procent van hun inkomen kwijt. Dat blijkt uit de Lokale Monitor Wonen 2019 van corporatiekoepel Aedes, de Woonbond, G4, G40 en de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG). 

De lasten komen redelijk overeen met de richtlijnen die banken aanhouden bij het verstrekken van een hypotheek. Uitgangspunt bij het berekenen van de maximale hypotheek is dat de maandlasten goed zijn te betalen. De meeste hypotheekverstrekkers gaan dan uit van een derde van het netto inkomen. 

Lage inkomens

Huurders met huurtoeslag betalen in euro’s minder woonlasten dan huurders die geen recht hebben op huurtoeslag, maar ze geven wel een groter deel van hun inkomen uit aan woonlasten: 33,3 procent tegenover 30,5 procent voor huurders zonder huurtoeslag.

Middenhuurwoningen hebben een huur tussen 720 en 950 euro per maand. Huurders van middenhuurwoningen van woningcorporaties besteden gemiddeld 35,4 procent van hun inkomen aan woonuitgaven. De meeste middenhuurwoningen zijn echter van commerciële verhuurders. Huurders van dergelijke huizen besteden gemiddeld 40,9 procent van hun inkomen aan woonuitgaven. De huurprijs is niet alleen hoger, maar gek genoeg is ook het inkomen van de huurders gemiddeld lager. 

Betaalrisico

Ondanks de hulp van de overheid met huurtoeslagen, is voor 12 procent van de sociale huurders de prijs nog te hoog. Bij hen geldt een betaalrisico. Een even groot aandeel van sociale huurders verdient eigenlijk te veel en is dus scheefbewoner. Men gaat er vanuit dat het goed zou zijn als scheefhuurders doorstromen op de woningmarkt, maar vanwege de krapte is daar niet altijd ruimte voor.