Volledig scherm
Het bouwen van nieuwe huizen gaat vanaf 1 januari 2021 volgens nieuwe energie-eisen (BENG). Dat is een jaar later dan het kabinet had gewild. © Shutterstock

Invoering nieuwe energie-eisen gebouwen weer uitgesteld na softwareproblemen

Het lukt bouwbedrijven niet om vanaf de zomer te werken met nieuwe energie-eisen die het kabinet wil invoeren. De nodige digitale rekenprogramma's zijn nog niet klaar, waardoor de minister zich genoodzaakt voelt de invoering voor de tweede keer uit te stellen.

Bouwers willen ruim een halfjaar kunnen werken met de nodige software tot het moment dat de BENG-normen gaan gelden. Dat zou dus al zeer binnenkort moeten gebeuren, terwijl de digitale rekentools voorlopig nog op zich laten wachten.

De eisen voor Bijna Energie Neutrale Gebouwen (BENG) worden nu per 1 januari 2021 ingevoerd, een halfjaar later dan gepland. Eerder was het plan om er al vanaf 1 januari dit jaar mee te werken. Minister Raymond Knops van Binnenlandse Zaken heeft het besluit tot uitstel vandaag aan de Tweede Kamer meegedeeld.

De BENG-normen stellen in plaats van één eis drie eisen aan gebouwen. Behalve de energiebehoefte wordt gelet op fossiel energiegebruik en het aandeel hernieuwbare energie van gebouwen.

Energieneutraal bouwen

,,De makers hebben eigenlijk pas anderhalf jaar de tijd gehad om eraan te kunnen werken”, zei Claudia Bouwens, programmaleider van het Lenteakkoord, vorige week tegen deze site. In dat akkoord hebben de brancheverenigingen van projectontwikkelaars, bouwbedrijven en woningcorporaties afgesproken zich aan nieuwe Europese richtlijnen te houden waarmee nieuwbouw bijna energieneutraal wordt. ,,Dat is te kort. Je moet je voorstellen dat de nieuwe berekeningsmethode alleen al meer dan duizend pagina’s beslaat. Het duurt wel even voordat je software daarvoor af is.”

De deelnemers van het Lenteakkoord begonnen behoorlijk nerveus te worden van de deadline van 1 juli dit jaar. De minister heeft ze nu lucht gegeven. Uitstel van invoering van BENG betekent volgens Bouwens niet dat daarmee ook de huizen minder energiezuinig worden gebouwd. ,,We werken nu ook al met zeer strenge eisen en bovendien zien we dat energiezuinige huizen ook gewoon goed worden verkocht. Dat is een andere reden om al strenger dan de gestelde normen te bouwen. De BENG-eisen zullen wel zorgen voor nog minder kieren in huizen en triple glas kan eraan bijdragen dat huizen in warme zomers koeler blijven.”