Jan is handig en isoleert zelf: ‘Dat scheelt weer in de kosten’
energierekeningHoeveel geld besteedt u aan energie in huis? Hoe probeert u de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Jan (30) uit Nieuwendijk (Noord-Brabant).
Hoe woon je?
,,Ik woon in een twee-onder-een-kapwoning uit 1960 in Nieuwendijk. Daar woon ik samen met mijn vrouw en twee kinderen. De oudste is anderhalf en de jongste is vorige week geboren. We wonen er nu zeven jaar heel prettig. We hebben een woonoppervlak van 130 vierkante meter en ik heb zelf het nodige gedaan aan energiebesparende maatregelen. Ik ben best handig, dus dat scheelt weer in de kosten. Zo heb ik de vloer (EPS10cm) en het dak (PIR-isolatie) extra geïsoleerd. Twee jaar geleden heb ik zeventien zonnepanelen geplaatst en afgelopen januari heb ik er nog acht bijgelegd. De spouwmuur is niet extra geïsoleerd, maar we hebben wel vloerverwarming.
We hebben een elektrische boiler van 100 liter. Deze heeft warm water van 85 graden dat we bijvoorbeeld gebruiken voor het douchen. We hebben ook nog een reserveboiler van 30 liter die alleen inschakelt als we extra stroom opwekken. Op die manier gebruiken we amper gas omdat dit water door onze cv-ketel stroomt. Sterker nog, ik heb momenteel de gaskraan dichtgedraaid.
Wil je zelf meedoen met deze rubriek? Mail dan naar wonen@dpgmedia.nl. Deze aflevering van ‘Energierekening’ is beoordeeld door energieprestatieadviseur en makelaar Fabian Grotenhuis uit Dieren. De achternaam van de deelnemer bij deze aflevering is om privacyredenen weggelaten, maar bij de redactie bekend.
Op de bovenverdieping hebben we een ingebouwde airco die in de winter verwarmt. De benedenverdieping verwarmen we met een houtkachel.”
Wat voor energiecontract heb je?
,,We hebben momenteel een flexibel contract bij Essent. We betalen een voorschot van 110 euro, maar dat is veel te veel. Ons verbruik is nog gebaseerd op de zeventien zonnepanelen van afgelopen jaar. Toen verbruikten we 7500 kWh aan stroom, en wekten we 5500 kWh op. Daarom heb ik er acht panelen bijgelegd, zodat we waarschijnlijk 8000 kWh gaan opwekken. Ons gasverbruik ligt tussen de 150 en 200 kuub per jaar. Dat is niet veel, maar dan moet ik natuurlijk het stoken van de houtkachel wel meerekenen. We stoken zo’n zes kuub hout per jaar en dat kost me ongeveer 500 euro per jaar. Het hout heb ik vorig jaar voor 400 euro gekocht. Ik moet het nog wel kloven en drogen, dus de kosten die daarbij komen zijn ongeveer 100 euro.”
Wat doe je om de energierekening omlaag te brengen?
,,Ik heb overal slimme stekkers, zodat ik via een app het verbruik per apparaat kan zien. De elektrische boiler heeft met zo’n 400 kWh per maand bijvoorbeeld het hoogste verbruik. Daarna volgt mijn compressor. Ik klus namelijk veel in de schuur. Lassen, timmeren; ik maak van alles voor de hobby. Denk aan meubels of tuinhuisjes. Momenteel ben ik een rek aan het maken voor over de vijver, om onze kleinsten te beschermen.
We wassen, drogen en douchen overdag als de zon schijnt. Al hangt de was met mooi weer gewoon buiten. We hebben nog een oude wasmachine en heteluchtdroger. Deze waren goedkoop, maar verbruiken wel veel stroom. In de toekomst worden ze vervangen. Verder probeer ik bij de aanschaf van een nieuw apparaat uit te rekenen wat het jaarverbruik zal zijn. Dat heb ik onlangs ook gedaan toen ik een nieuwe zuinige pomp en filter kocht voor de vijver.
We hebben al een nieuwe keuken met energiezuinige apparaten, maar ik spaar nog voor een warmtepomp en ik zou graag de spouwmuur nog willen na-isoleren. Voor het milieu, maar natuurlijk ook voor mijn eigen portemonnee.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Boetegevaar voor SUV's en Tesla-rijders in Duitsland
Eigenaren van een SUV en sommige Tesla-modellen lopen in Duitsland het risico op een bekeuring. Ze zijn bij wegversmallingen in overtreding als ze op de linkerbaan rijden. -
oproep
Scheef muurtje? Verzakte fundering? Wij zoeken mensen die de dupe waren van beunhazen
Een afvoerputje vergeten? Fundering verzakt? Muurtje scheef? Tienduizenden Nederlanders kwamen afgelopen maanden in conflict met een aannemer of klusser die ondeugdelijk werk afleverde. -
PREMIUM
Gebied rond Coolsingel wacht ongekende hoogbouwgolf: ‘Stad wordt steeds exclusiever’
Het gebied rond de Coolsingel wacht een ongekende hoogbouwgolf. Maar wordt Rotterdam daar een betere stad van? ‘We zijn verliefd geworden op dat beeld van Manhattan aan de Maas. Maar waar blijft de sfeer?’ -
Energierekening
Bart: ‘De elektrische auto om de hoek opladen is goedkoper dan thuis’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Bart Tuinstra (30) uit Purmerend. -
vraag 't vtwonen
De parasol is deze zomer niet alleen een supersnelle schaduwmaker, maar ook een sfeermaker
Goede bescherming tegen de zon is essentieel. En een fijne, sfeervolle schaduwplek creëer je gemakkelijk met een parasol. Die zijn geen noodzakelijk kwaad meer, maar een sfeervolle toevoeging aan iedere buitenruimte, verkrijgbaar in de meest uiteenlopende kleuren en vormen, vertelt Anne-Flore Muller van vtwonen.
-
Koken & Eten
Bramen uit de natuur plukken? Hier moet je op letten voor je begint
In augustus en september is het bramenseizoen, wat betekent dat je ze weer in overvloed in de natuur kunt vinden. Sommige mensen gaan er dan ook op uit om ze te plukken. Maar kun je dit zonder risico’s doen? Hier moet je eerst even op letten voordat je aan het plukken slaat. -
PREMIUM
Kies de regenton die bij jou past en laat die regen maar komen
Planten water geven, ramen lappen en zelfs de wc doorspoelen: je kunt een hoop doen met regenwater. Maar dan moet je het wel eerst opvangen. Een regenton biedt de oplossing. -
Waarom je moet oppassen dat je woonlasten niet te hoog worden
De gemiddelde woonlasten zijn in 2021 iets gedaald ten opzichte van 2018, bleek afgelopen week uit onderzoek van het CBS. Vooral woningeigenaren houden meer geld over voor andere zaken en dat terwijl wonen alleen maar duurder werd. Hoe kan dat en wat is eigenlijk de ideale lastenverdeling?