Als je net nieuw laminaat hebt neergelegd, dan kun je dat met de goede stappen ook weer uit elkaar halen en meenemen naar een nieuw huis, adviseert Hieke Grootendorst.
Volledig scherm
Als je net nieuw laminaat hebt neergelegd, dan kun je dat met de goede stappen ook weer uit elkaar halen en meenemen naar een nieuw huis, adviseert Hieke Grootendorst. © Shutterstock

‘Je kunt de vloer ook gewoon meeverhuizen’

klusvrouwHieke Grootendorst geeft elke week klustips en een inkijkje in haar leven als klusvrouw. Deze week helpt ze haar zus met het meenemen van laminaat en legt ze uit hoe je dat het beste doet. 

In maart verhuist mijn zus. Natuurlijk betrekt ze mij daar nauw bij. In haar huidige appartement hebben we een laminaatvloer gelegd die nog als nieuw is. Mijn zus sprak hardop de hoop uit dat de nieuwe huurders deze vloer wilden overnemen, anders zou dat zonde zijn. 

Met grote ogen keek ik haar aan en zei: ,,Je kunt de vloer ook meeverhuizen.’' Verbaasd antwoordde ze: ,,Kan dat dan?’' Op zulke momenten voel ik het enthousiasme direct opborrelen: ,,Jazeker! De vloer in mijn huis heb ik ook meeverhuisd uit mijn oude woning, weet je nog?’' Zus: ,,O ja!”

Ga jij ook verhuizen en wil je jouw vloer meenemen? Check dan wel even, als je groter gaat wonen, of je stukken voor diezelfde vloer nog bij kunt kopen.

Plakplinten weg

Verwijder eerst eventuele plakplintjes. Ik weet het, dit is een rotwerkje, maar verwijder óók de lijmresten. Hoe? Door voorzichtig met een klein plamuurmesje de lijm af te steken. De restanten kun je weghalen met azijn of soda. Plakplintjes zijn ongeschikt voor hergebruik, dus kopen we nieuwe.

Volledig scherm
© Tjitske Sluis

Loshalen

Dan halen we met beleid de planken los. Zorg dat de fijne randjes intact blijven, zodat je ze in jouw nieuwe woning weer kunt vastklikken. Klik eerst de plank in de lengte los. Dan de kopse kanten. Maak echt flinke hoeken, zodat ze losklikken en niet afbreken.

Volledig scherm
© Tjitske Sluis

Sorteren

Gelijk sorteren is belangrijk. Maak drie stapels. Een stapel beginstukken, hele planken en eindstukken. Sorteer de begin- en eindstukken vervolgens ook op lengte. Bundel de stapeltjes met bijvoorbeeld schilderstape. Dat geeft geen lijmresten. Maak ze niet te zwaar, het moet wel leuk blijven.

Volledig scherm
© Tjitske Sluis

Toch mee

Mocht je per ongeluk een plank verpesten, neem hem dan toch mee. Je kunt er een stukje afzagen en hem dan als begin- of eindstuk gebruiken. Vervoer jouw bundeltjes laminaat voorzichtig, zodat je de randen niet kapot stoot. Tot zover gelukt? Dan kunnen we weer gaan leggen.

Volledig scherm
© Tjitske Sluis

Leggen

Leg de stapeltjes begin- en eindstukken aan de juiste kant. Kies eerst een beginstuk. Dan de hele planken. Je eindigt de rij met een eindstuk, waarvan je waarschijnlijk iets moet afzagen. Ik wens je veel plezier met je nieuwe oude vloer!