Kabinet en bouwsector schouder aan schouder in statement: ‘Doorgaan met nieuwbouw’
De crisis op de huizenmarkt is zo groot dat de aandacht voor nieuwbouw niet mag verslappen in deze coronatijden. Ook werk aan bijvoorbeeld bruggen en wegen moet doorgaan of zelfs naar voren worden gehaald. In een gezamenlijke verklaring laten het kabinet en de bouwsector weten mogelijke financiële klappen gezamenlijk op te vangen.
Delen per e-mail
De continuïteit en de werkgelegenheid in de bouwsector moeten gewaarborgd blijven om het woningtekort niet verder te laten oplopen, zo meldt het ministerie van Binnenlandse Zaken. De overheid, de bouw- en technieksector, banken en brancheverenigingen hebben daarom de verklaring ‘Samen doorbouwen aan Nederland’ opgesteld. Na de kredietcrisis van 2008 werd de bouw hard getroffen, waardoor 200.000 banen verdwenen en het woningtekort snel opliep. Dat wil de de overheid samen met de branches bij een nieuwe economische crisis voorkomen.
Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken heeft de partijen bij elkaar gebracht. ,,De sector is zich echt bewust van wat er op het spel staat. Alle partijen zijn bereid maatregelen te nemen om te voorkomen dat de bouw en de woningmarkt weer op achterstand komen. Dat kunnen wij ons niet nog een keer permitteren, gelet op het tekort aan woningen en de grote verduurzamingsopgave.”
Woningtekort en Klimaatakkoord
Het kabinet heeft als doel om 75.000 woningen per jaar te bouwen, al blijft de teller voor dit jaar waarschijnlijk steken op zo’n 50.000 vanwege de stikstofcrisis. Momenteel zou er echter een tekort zijn van 315.000 woningen en dat loopt de komende jaren nog verder op omdat het aantal huishoudens sneller groeit dan de woningvoorraad, met name dankzij de toename van eenpersoonshuishoudens en immigratie. Naast het woningtekort moeten in tien jaar tijd 1,5 miljoen huizen worden verduurzaamd om van het gas af te gaan om de doelstellingen van het Klimaatakkoord te halen.
Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) en de bouwsector nemen ook maatregelen om het werk aan de wegen, waterwegen, sluizen en kust in het huidige corona-tijdperk draaiende te houden en waar mogelijk te versnellen. Een taskforce van Rijkwaterstaat en de bouwers brengt in kaart welke werkzaamheden direct kunnen worden opgepakt en welke maatregelen op iets langere termijn genomen kunnen worden. De minister en de bouw- en technieksector zetten daarnaast in op versnelling van asfalterings- en andere onderhoudswerkzaamheden bij projecten die nu al in uitvoering zijn.
Wij moeten echt voorkomen dat de bouwplannen worden uitgesteld en het tempo van de bouwproductie vertraagt
Geen vertraging
De organisaties hebben afspraken gemaakt over het door laten gaan of versnellen van investeringen, vergunningverlening en aanbestedingen. Zo willen zij voorkomen dat bouwprojecten vertragen of stil komen te liggen. Ook zijn de partijen overeengekomen dat eventuele risico’s worden gedeeld. Daarnaast zorgen fabrikanten en groothandels dat er voldoende voorraad van bouwmaterialen is en kijken de overheden of er onderhouds- en verduurzamingsprojecten naar voren gehaald kunnen worden. Om de werkzaamheden veilig te laten verlopen, werd eerder al een protocol ‘Samen veilig doorwerken’ opgesteld.
Minister Kajsa Ollongren: ,,Wij moeten echt voorkomen dat de bouwplannen worden uitgesteld en het tempo van de bouwproductie vertraagt. Wij moeten door blijven bouwen. De vraag naar woningen blijft groot en de noodzaak tot versnelling in de verduurzaming in de gebouwde omgeving neemt door de crisis niet af.”
Reacties
Maxime Verhagen, voorzitter Bouwend Nederland, is blij met deze aanpak, laat hij weten in een persbericht. ,,Ik voel me bijzonder gesteund door de inspanningen van minister Van Nieuwenhuizen om het werk in de veilig doorgang te laten vinden. Een vitale bouw- en infrasector is van levensbelang voor de Nederlandse economie. Werk in de markt blijven zetten en daar waar mogelijk naar voren halen is de beste waarborg voor spoedig economisch herstel.” Voorzitter Doekle Terpstra van Techniek Nederland: ,,Het is belangrijk dat we juist in deze periode werken we aan de versterking van onze infrastructuur. Hiermee houden we onze bedrijven en de werkgelegenheid in stand en komen we sterker uit deze crisis.”
Helemaal klaar met het wensenlijstje zijn de brancheverenigingen nog niet. Zo willen de belangenbehartigers van projectontwikkelaars NEPROM en NVB-bouw dat het kabinet een garantieregeling optuigt voor koop- en middeldure huurwoningen, waarmee bouwers voldoende zekerheid hebben en ook consumenten het vertrouwen houden in de woningmarkt. Verder willen ze dat er wordt geïnvesteerd in het ontwikkelen en bouwrijp maken van nieuwe woonwijken en buurten waar op korte termijn betaalbare woningen gebouwd kunnen worden.
Ondersteunende partijen
Aedes Vereniging van woningcorporaties, AFNL Aannemersfederatie Nederland Bouw & Infra, Betonhuis, BNA Branchevereniging Nederlandse Architectenbureaus, BNG Bank, De Bouwagenda, Bouwend Nederland, Bouwstenen voor Sociaal: Platform voor maatschappelijk vastgoed, Cumela, Fedet Federatie Elektrotechniek, IPO Interprovinciaal Overleg, IVBN de Vereniging van Institutionele Beleggers in Vastgoed Nederland, Koninklijke Hibin, Koninklijke NLingenieurs, Koninklijke OnderhoudNL, Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, Nederlandse Vereniging van Banken, NVM Nederlandse Vereniging van Makelaars en Taxateurs in onroerende goederen, NEPROM Nederlandse Vereniging van Projectontwikkeling Maatschappijen, Nederlandse Verwarmingsindustrie, Netbeheer Nederland, NOA Nederlandse Ondernemersvereniging voor Afbouwbedrijven, NVB Vereniging voor ontwikkelaars & bouwondernemers, NVTB Nederlandse Vereniging Toeleverende Bouwmaterialenindustrie, Nederlandse Waterschapsbank, ProRail, Rijksvastgoedbedrijf, Techniek Nederland, Rijkswaterstaat, Vastgoed Belang vereniging van particuliere beleggers in vastgoed, VBO Branchevereniging van makelaars en taxateurs, VEH Vereniging Eigen Huis, VNG Vereniging Nederlandse Gemeenten, Vewin Vereniging van Waterbedrijven in Nederland
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
hip huis
De snelste opfrisser voor je interieur: dit zijn de behangtrends
Zou je graag je interieur een nieuwe uitstraling willen geven? Dan kun je wel wat inspiratie gebruiken. In de serie ‘Hip Huis’ elke week de laatste woontrends. Deze week: behangen. -
Eigen Huis: Coronacrisis geen vrijbrief voor hogere nieuwbouwprijzen
De prijzen van een nieuwbouwwoning kunnen niet zomaar omhoog nu het coronavirus Nederland deels platlegt. Vereniging Eigen Huis waarschuwt huizenkopers voor aannemers die verlangen dat de consument door de coronacrisis op voorhand akkoord gaat met mogelijk hogere nieuwbouwkosten en een overschrijding van de bouwtijd. -
PREMIUMMijn tuin
André is trots op zijn tuin die opgaat in het achtergelegen duinlandschap
André Smit is natuurgids in het Westduinpark, een langgerekt, beschermd duingebied bij Den Haag. Zijn kennis over en liefde voor de duinen en de zee is dan ook groot. Toen hij zijn achtertuin liet ontwerpen, was zijn geliefde Westduinpark het uitgangspunt. -
PREMIUM
Nieuwe huizencrisis door corona? ‘Het zou goed zijn als de huizenmarkt afkoelt’
Voor veel groepen woningzoekenden zijn huizen de afgelopen jaren veel te duur geworden. Zou het niet goed zijn als de huizenmarkt afkoelt? Ja, zeggen deskundigen, maar als het gebeurt kan dat wel eens van korte duur zijn. -
PREMIUMBinnen&buiten
Britt en Sander verkopen stijlvolle benedenwoning: ‘Mensen wanen zich hier vaak in een hotel’
Britt Luijpers en Sander Veenstra verkopen hun stijlvolle benedenwoning aan de Regentesselaan in Den Haag. Nog vijf jaar hier wonen had prima gekund, maar toen kwam toch dat ene klusproject voorbij.
-
energierekening
Wil (78): ‘Ik ga iedere dag in bad, dat is erg prettig voor de spieren’
Hoeveel geld besteedt u aan energie in huis? Hoe probeert u de kosten in de hand te houden? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Wil Vis (78) uit Delft. -
Circa 78.000 huishoudens lopen risico op gedwongen verhuizing
Ongeveer 78.000 huishoudens in Nederland lopen het risico dat ze hun aflossingsvrije hypotheek niet opnieuw kunnen financieren op het moment dat deze afloopt. Voor hen dreigt dan een gedwongen verhuizing, waarschuwt de Autoriteit Financiële Markten (AFM). -
De Nederlandsche Bank pleit voor snellere afbouw belastingvoordelen huiseigenaren
De hoge huurprijzen in de vrije sector zorgen voor een tweedeling tussen huiseigenaren en huurders. Een nieuw kabinet moet dat verschil verkleinen door belastingvoordelen van huiseigenaren af te bouwen, vindt De Nederlandsche Bank.