Kabinet pakt huisjesmelkers aan, zet maximum op huren
Huurbazen en huisjesmelkers mogen de huur straks met nog slechts 2,5 procent per jaar verhogen. Het kabinet bereidt een wet voor die dat mogelijk moet maken.
Delen per e-mail
Met het maximum van 2,5 procent, exclusief inflatie, wil minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) huurders in de vrije sector beter beschermen tegen de soms excessieve verhogingen. Zeker nu de economie door de coronacrisis een forse knauw krijgt. ,,Iedereen moet prettig en betaalbaar kunnen wonen. Juist nu in deze onzekere tijd is een dak boven je hoofd extra belangrijk”, zegt Ollongren. ,,Daarom werk ik hard aan maatregelen om de betaalbaarheid van woningen te verbeteren en excessen tegen te gaan.”
Voor de sociale sector geldt de 2,5 procent-grens al langer. Vanmiddag besloot het kabinet in de wekelijkse ministerraad nu dus ook de huren in de vrije sector aan banden te leggen. ‘Deze maximering zorgt ervoor dat ook huurders in de vrije sector weten waar zij aan toe zijn en niet onverwacht te maken krijgen met huurverhogingen’, schrijft het kabinet in een persverklaring.
Opkoopbescherming
Het Kabinet neemt nog meer maatregelen: gemeenten mogen in buurten desgewenst een opkoopbescherming invoeren. Dit moet voorkomen dat betaalbare koopwoningen voor starters en middeninkomens door beleggers worden opgekocht, die ze in de verhuur doen. Gemeenten kunnen zo verder tegengaan dat de leefbaarheid in wijken onder druk komt doordat alle koopwoningen worden opgekocht.
Minister Ollongren wil het tenslotte meer ruimte voor tijdelijke huurcontracten. Nu kan een tijdelijk huurcontract slechts eenmalig worden afgesloten. Dat moet met één of twee jaar worden uitgebreid tot een maximumperiode van drie jaar. Dit biedt meer flexibiliteit voor zowel verhuurders als huurders, is het idee.
Huren fors gestegen
De afgelopen jaren zijn niet alleen koopwoningen, maar ook huren in de vrije sector fors duurder geworden. Eind vorig jaar lag de gemiddelde huurprijs per vierkante meter op 16,77 euro, dat is 15 procent meer dan drie jaar daarvoor. In grote steden is dat nog veel meer, zo zit Amsterdam al op 23,68 euro per gehuurde vierkante meter.
Nederland telt op in totaal bijna 8 miljoen woningen circa 3,3 miljoen huurwoningen (in 2018). Ruim een miljoen van deze 3,3 miljoen, ruim 30 procent, zijn vrije sector-woningen. De rest zit in de sociale sector, waarbij dit jaar een maximumhuurgrens geldt van 737,14 euro (exclusief servicekosten, gas, water en licht). Dat betekent dat de huur bij het aangaan van het huurcontract niet hoger mag zijn dan dat bedrag. Wel mag de huur gedurende de looptijd dus verhoogd worden met 2,5 procent.
Bekijk al onze video’s over wonen:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMBinnen&buiten
Britt en Sander verkopen stijlvolle benedenwoning: ‘Mensen wanen zich hier vaak in een hotel’
Britt Luijpers en Sander Veenstra verkopen hun stijlvolle benedenwoning aan de Regentesselaan in Den Haag. Nog vijf jaar hier wonen had prima gekund, maar toen kwam toch dat ene klusproject voorbij. -
Grote steden vragen minister: ‘Laat ons malafide verhuurders aanpakken’
Dat een groot deel van de huizen in de vijf grootste steden door beleggers en malafide pandjesbazen worden opgekocht is de gemeenten een doorn in het oog. Ze willen een hardere aanpak door het kabinet. -
Nog even en Nederland is Europees koploper zonnepanelen
De groei van het opgesteld vermogen van zonnepanelen in Nederland gaat zo hard, dat de Europese koppositie dit jaar van Duitsland kan worden overgenomen. De mijlpaal van 10 gigawatt is recent gepasseerd. De komende tien jaar kan het vermogen nog verdrievoudigen, verwacht het Planbureau voor de Leefomgeving. -
hip huis
Het moderne huis is duurzaam: deze keuzes zijn het belangrijkste
Zou je graag je interieur een nieuwe uitstraling willen geven? Dan kun je wel wat inspiratie gebruiken. In de serie ‘Hip Huis’ daarom elke week de laatste woontrends. Deze week: duurzame keuzes. -
PREMIUM
Zonnige villa op toplocatie is te groot voor Hendrik alleen: ‘We hebben hier een geweldige tijd gehad’
,,Dit huis verdient weer een leuk gezin dat hier 15 tot 20 jaar woont. Wij hebben er een geweldige tijd gehad. Maar ik moet verder.” En dus staat de halfvrijstaande villa aan de Wagenaarweg in Den Haag te koop.
-
PREMIUMbinnenkijken
Baksteen voor baksteen (13.000!) bikken en zo een eeuwenoude boerderij weer opbouwen, Huib deed het
Huib Rutten brak samen met zijn vader een groot deel van een oude boerderij uit 1800 af. En samen bouwden ze die (oude) steen voor (oude) steen weer op. Tot woonhuis én hostel. -
PREMIUMMijn Tuin
Van slangen en apen in de Afrikaanse tuin tot salamanders in de Haagse vijver
Henk Zeggelaar woonde met zijn gezin een tijdje in Tanzania. Daar hadden ze een grote tropische tuin inclusief tuinman. En er kwamen geregeld apen en slangen op bezoek. ,,Dit is wel even andere koek. Nu hebben we salamanders in onze vijver.” -
Forse stijging afvalstoffenheffing zorgt voor hogere woonlasten
Veel woningeigenaren en huurders zijn dit jaar meer kwijt aan gemeentelijke woonlasten. Dat komt vooral door de afvalstoffenheffing die sterk stijgt. Dat meldt het Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden (COELO), dat de woonlasten in de veertig grootste gemeenten in kaart heeft gebracht.