Is de vloer gelegd, dan moeten altijd de plinten nog een keer komen. Een uitgestelde klus die aandacht verdient, vindt Hieke Grootendorst.
Volledig scherm
Is de vloer gelegd, dan moeten altijd de plinten nog een keer komen. Een uitgestelde klus die aandacht verdient, vindt Hieke Grootendorst. © Shutterstock

Klus die je maar blijft uitstellen: de plinten leggen

KlusvrouwHieke Grootendorst geeft elke week klustips en een inkijkje in haar leven als klusvrouw. Omdat ze de minder ambitieuze klussers graag inspireert hun klus af te maken begint ze het nieuwe jaar met een gevoelig thema: plinten leggen. 

Goede voornemens gaan meestal over leefstijl. Stoppen met roken, minder drinken, gezonder eten, meer bewegen. Maar denk nu eens aan je huis. Aan al die onafgemaakte klussen die al jaren maar onafgemaakt blijven. Wil je nu écht wat maken van De Klus Der Onafgemaakte Klussen: de (ontbrekende) plinten? 

Het verschil met sporten, diëten of stoppen met roken of drinken: als deze klus eenmaal is geklaard, verval je niet in een oud patroon. Wacht daarom niet langer en laat mij je helpen. Met hoge plinten, platte plakplinten of een rondje onderhoud aan kleine plintjes die ooit in een onbewaakt ogenblik in de stofzuiger zijn verdwenen. Aan de slag!

In verstek

Deze klus blijft vaak liggen omdat het een precisiewerkje is. En omdat ‘in verstek zagen’ nogal moeilijk klinkt. Welk gereedschap heb je daar in vredesnaam voor nodig? Bedenk hoe cool is het als je straks kunt vertellen dat je de plinten ‘in verstek’ hebt gezaagd?

Volledig scherm
© Tjitske Sluis

Hoog, plat of zonder

Bescherm de muur tegen stoten van bijvoorbeeld de stofzuiger met een hoge plint. Werk de lelijke rand tussen de wand en de vloer weg met een platte plint, zoals bij laminaat. Bij een gietvloer of pvc kun je de plinten eventueel helemaal weglaten.

Volledig scherm
© Tjitske Sluis

Zagen

Plinten breng je altijd in verstek aan. Dat betekent dat je, als je een hoek om gaat, beide kanten schuin afzaagt. Zo vallen ze naadloos tegen elkaar. Dit ziet er mooi en professioneel uit. Gebruik hiervoor een plintenknipper, verstek- of afkortzaag. Deze kun je instellen op de juiste hoek.

Volledig scherm
© Tjitske Sluis

Huren

Als je dit gereedschap niet hebt en niet aan wilt schaffen, huur het dan. Dit maakt de klus vele malen leuker om te doen en het resultaat beter. Je leert bovendien werken met gereedschap en machines die je anders niet gebruikt en dat geeft een kick.

Volledig scherm
© Tjitske Sluis

Hol

Heb je snoeren weg te werken? Dan kies je voor hoge, holle plinten. Als je een kast strak tegen de muur wil zetten, plaats daar dan geen plinten. Koop altijd iets meer dan je nodig hebt voor een rondje onderhoud, want stofzuigers zijn dol op kleine stukjes plint.

Volledig scherm
© Tjitske Sluis