Joost Prinsen
Volledig scherm
Joost Prinsen © Marco Okhuizen

Mag ik geld halen uit een gevonden portemonnee?

LevenslesWijsheid komt met de jaren. Omdat acteur Joost Prinsen (76) een eind op weg is, beantwoordt hij uw vragen.

Vraag: Tijdens een etentje reageerden vrienden geschokt op een opmerking van mij (man, 27). Ik zei dat als ik een portemonnee op straat vind overweeg de biljetten eruit te halen. Als vindersloon. Ik kan het goed gebruiken. Uiteraard zou ik alle pasjes naar de politie brengen. Ik werd aangekeken alsof ik melaats was. Vindersloon is toch terecht?

Antwoord Joost: Ik heb een man gekend die een mooi Mariabeeldje in huis had. Dat had hij op een merkwaardige manier in zijn bezit gekregen. Tijdens een personeelsuitje had de club wat gedronken in een uitspanning. Tegenover het terras was een kapelletje. De man liep erheen en kwam terug met dat beeldje. ‘Ik neem het maar mee vóór het gestolen wordt’, zei hij.

Dat vind ik toch mooier vindersloon dan dat geld van u. Een iets artistiekere benadering, laat ik het zo zeggen.

Quote

Het kost me moeite beleefd tegen u te blijven

Joost Prinsen

Want u bent natuurlijk niet de handigste. Het kost me moeite beleefd tegen u te blijven. Ik ga u niet beknorren vanwege het jatten. Deugt niet natuurlijk, maar open deuren intrappen is niet mijn sterkste punt.

Maar de enorm onhandige manier waarop u van plan bent een en ander aan te pakken, daar mag ik toch kritiek op hebben. Stelen en vervolgens de aandacht van oom agent op je vestigen, hoe diep kun je zinken als kruimeldief.

Logisch dat uw vrienden geschokt waren. Ze dachten in goed gezelschap te verkeren. Maar met zo’n onnozele hals in hun midden was daar natuurlijk geen sprake van.

Schaam u! 

Speelt er iets tussen u en uw kinderen, familie, vrienden, buren of collega’s? Leg de kwestie voor aan Joost Prinsen. Mail uw vraag naar joostmagtweten@persgroep.nl