De man kwam binnen via een openstaand raam. Foto ter illustratie.
Volledig scherm
De man kwam binnen via een openstaand raam. Foto ter illustratie. © Shutterstock

Man doet zich voor als koper van huis en woont er daarna maanden als kraker

Voor het kraken van een woning is een 40-jarige man gisteren veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van een week. Hij deed zich voor als potentiële koper voor hij het huis binnendrong. 

De man stapte vorig jaar januari naar de makelaar en liet zich als mogelijke koper door het huis in het Drentse Diever leiden. Hij zag een dakraampje op een kier staan. Een paar dagen na de rondleiding drong de man via dat openstaande raampje de woning binnen. Hij woonde daar enkele maanden, samen met een vriend. 

Het was ‘noodzakelijk wonen’, zei de kraker tegen de rechter. Hij had geen dak boven zijn hoofd en een drugsprobleem. De woning stond toch een poos leeg, redeneerde de man, en hij kon daar wel zolang ‘gratis wonen’.

Aan de illegale bewoning kwam pas in april vorig jaar een einde toen de makelaar voor de deur stond met gegadigden voor de woning. De man heeft ongemerkt zo’n drie maanden illegaal kunnen wonen, omdat het huis al lang te koop stond en er nagenoeg geen kijkers waren. Bovendien woonde de vorige eigenaar niet om de hoek, namelijk in Noord-Holland. 

Enorme ravage

De eigenaar liet het huis ontruimen en zag dat de krakers een enorme ravage hadden achtergelaten. Hij verhaalde de kosten op de ongewenste bewoners. De rechter wees een schadebedrag van 300 euro toe. De 40-jarige man hing nog een oude voorwaardelijke straf boven het hoofd. Die straf, een werkstraf van 30 dagen, moet hij nu ook uitvoeren. 

De man huurde in 2016 een statige villa die hij niet gebruikte om te wonen, maar om hennep in te kweken. Na een tip vond de politie minstens driehonderd potten met wortelresten in de schuur. Zelf beweerde hij dat hij de luxe woning ter beschikking stelde aan een 'stel Chinezen'. De rechter was het daar niet mee eens en veroordeelde hem in 2018 tot een celstraf van zes maanden. De rechter legde verder een ondernemersvordering op. De man moest 56.000 euro van de winst afdragen. 

Leven gebeterd

Voor het kraken van de woning in Diever hield de rechter in zijn straf rekening met de persoonlijke omstandigheden van de man. Die heeft hulp gezocht voor zijn drugsprobleem en zijn leven schijnbaar gebeterd. De officier van justitie kon niet vertellen of de tweede kraker ook nog voor de rechter moet verschijnen. ,,Dit is mij onbekend”, zei de aanklager.