Het huis in St. Osyth werd vroeger gebruikt om heksen op te sluiten tijdens hun proces.
Volledig scherm
Het huis in St. Osyth werd vroeger gebruikt om heksen op te sluiten tijdens hun proces. © Facebook Home Domus 360

‘Meest behekste huis’ van Engeland staat te koop

In Engeland staat het ‘meest behekste huis’ te koop. The Cage zou tijdens de middeleeuwen dienst hebben gedaan als gevangenis voor heksen. ,,Het zoekertje verschijnt voorlopig niet op het internet, maar we verkennen andere bovennatuurlijke wegen”, is te lezen bij de vastgoedmakelaar Domus 360.

Langs de buitenkant ziet het huisje er allesbehalve behekst uit. De muren werden felgeel geverfd, wat het totaalplaatje behoorlijk opvrolijkt. Enkel de oude deur verraadt dat het huis ietwat ouder is, en misschien zelfs een ander doel diende in het verleden.

Gevlucht

En daarvoor wordt de toekomstige koper gewaarschuwd. Tenslotte vluchtte de huidige eigenaar verschillende keren weg uit zijn huis nadat hij er zogenaamd ‘mysterieuze bloedspatten’ aantrof of fysiek werd aangevallen door kwaadwillige geesten, waarvan er eentje leek op satan, in de vorm van een geit.

In 2008 besliste de eigenaar dat het welletjes was geweest. Hij trok weg uit het huis en zette het te koop. Dit is inmiddels de derde poging die hij onderneemt om een nieuwe eigenaar te vinden. Of hij het huis op de juiste manier aanprijst, valt te betwijfelen.

Heksenvervolgingen

In 1582 werden er tijdens de heksenvervolgingen in het Engelse St. Osyth veertien vrouwen vervolgd voor hekserij. Tijdens hun proces werden zij in The Cage opgesloten. Van de veertien vrouwen werden er uiteindelijk drie opgehangen. Eentje daarvan was Ursula Kemp. Nadat de vrouw gestorven was, stierf de pasgeboren baby van de buren eveneens. Zo werd de mythe langzaam geboren. 

Na de middeleeuwen, tijdens de 16e en 17e eeuw werden er in totaal 82 heksen gedood in het Engelse graafschap Essex. En al die heksen zagen hun laatste levenslicht in The Cage in St. Osyth. Zo werden er in 1921 nog twee skeletten teruggevonden van vrouwen. In hun botten werden meerdere spijkers teruggevonden die verraadden hoe ze werden gedood. Het lichaam van heksen doorboren met spijkers zou volgens de fabel voorkomen dat de vrouwen konden spoken na hun dood.

Wie na al de spookverhalen toch nog interesse heeft in het Engelse huisje: voor zo’n 270.000 euro kan het van jou zijn.