Een baby krijgen mag niet volgens de voorwaarden van verhuurder Hendrick de Keyser in Amsterdam.
Volledig scherm
Een baby krijgen mag niet volgens de voorwaarden van verhuurder Hendrick de Keyser in Amsterdam. © Shutterstock

Minister waarschuwt verhuurder met babyverbod: kinderen krijgen is grondrecht

Verhuurders van woningen mogen niet van hun huurders verlangen dat ze geen baby's krijgen. Als ze op grond daarvan worden geweigerd of uit huis worden gezet, dan moet de rechter oordelen dat een grondrecht wordt overtreden.

Dat zegt minister Kajsa Ollongren in haar beantwoording van vragen van SP-Kamerlid Sandra Beckerman. Beckerman was erg kritisch op huurcontracten van vereniging Hendrick de Keyser in Amsterdam. In de contracten staat dat kinderen niet zijn toegestaan.

De betreffende woningen worden door de verhuurder ongeschikt geacht voor bewoning door gezinnen met kinderen. Er wonen wel gezinnen, maar die zijn er gekomen voordat de voorwaarde van kracht werd.

Gehorig

Volgens een woordvoerder van Hendrick de Keyser is er niets vreemds aan de hand. ,,Wij zijn een particuliere verhuurder en kunnen zelf bepalen voor wie we een woning geschikt achten. Dit betreft woningen die bovengemiddeld gehorig zijn en qua indeling niet geschikt voor huishoudens groter dan twee personen.”

Volgens de minister probeert de verhuurder de veiligheid van huurders te waarborgen en overbewoning en burenoverlast te voorkomen. De wet zou zo'n bepaling in het contract niet in de weg staan. Ze heeft echter geen enkele juridische waarde, schrijft Ollongren. Oftewel: als huurders kinderen hebben, mogen ze niet op die grond worden geweigerd. En als de verhuurder de huurder eruit wil gooien, moet de rechter bepalen of er sprake is van overlast. Het geluid dat kleine kinderen voortbrengen, wordt niet gezien als (ernstige) overlast.

Kamerlid Beckerman vindt de bepaling intimiderend. In de overspannen huizenmarkt zouden nieuwe bewoners worden gedwongen iets te tekenen waar ze niet achter staan. Ook is ze bang dat Hendrick de Keyser de huur omhoog gooit op het moment dat een stel toch kinderen krijgt. Minister Ollongren wijst erop dat dergelijke huurverhogingen niet zijn toegestaan en lijkt erop te vertrouwen dat de verhuurder in kwestie de wet niet gaat overtreden.