Na scheiding het huis behouden wordt makkelijker
Het uitkopen van je ex-partner wordt eenvoudiger. Als de hypotheekverstrekker kan onderbouwen dat een klant de lasten van een woning na bijvoorbeeld een scheiding zelf kan dragen, dan verloopt de financiering onder de voorwaarden van een nieuwe hypotheek.
Relatiebeëindiging is één van de meest voorkomende redenen om een woning te moeten verkopen. Vaak wil een van de partners in de woning blijven, maar in de praktijk levert de financiering door de oplopende huizenprijzen geregeld problemen op. Vooral omdat aan de ex-partner een vergoeding moet worden betaald voor de waarde van de gezamenlijke woning, inclusief overwaarde.
Gedwongen verkoop
De meeste mensen hebben dit bedrag volgens NHG niet op hun rekening staan en hypothecaire financiering vormt ook vaak een struikelblok. Daarmee wordt uitkopen te duur, waardoor de woning gedwongen moet worden verkocht. ,,Dan staan er ineens twee partners op straat. Dit terwijl het fijn is als één van de twee in het huis kan blijven wonen, zeker als er kinderen in het spel zijn”, aldus een woordvoerder van NHG.
Bij een proef heeft NHG ongeveer duizend mensen die in scheiding lagen geholpen de woning te behouden. Sinds 1 januari is deze mogelijkheid ook in de voorwaarden en normen van NHG doorgevoerd. Het uitgangspunt blijft volgens NHG natuurlijk dat de consument de bijbehorende lasten kan dragen.
Rekenvoorbeeld
Een stel koopt een huis voor 300.000 euro waar ze elk voor 50 procent eigenaar van worden. Na twee jaar besluiten ze uit elkaar te gaan. Persoon A wil in het huis blijven wonen en moet persoon B uitkopen. Het huis is inmiddels 330.000 euro waard en er is al 10.000 euro afgelost. De hypotheek bedraagt dus nog 290.000 euro en de overwaarde is 40.000 euro.
40.000 delen door twee is 20.000 euro. Dat is het bedrag dat persoon A aan persoon B moet betalen. NHG maakt het mogelijk om onder de voorwaarden van een nieuwe hypotheek dat bedrag te financieren. Persoon A moet dus een hypotheek van 310.000 euro kunnen dragen. Zo wordt voorkomen dat het geld van de spaarrekening moet komen of wordt geleend tegen een veel hoger rentepercentage.
Overigens geldt deze regel voorlopig nog alleen voor huizen met NHG (aankoopprijs onder de 310.000 euro). Volgens een woordvoerder volgen hypotheekverstrekkers vaak met een soortgelijke beleidswijziging. ,,Verstrekkers kunnen er dus voor kiezen om ook bij duurdere huizen volgens dit principe te werken.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMBinnenkijken
Ze wonen in een stijlvol herenhuis, toch vertrekken Birgit en Martin voor ander pareltje
Birgit Verwer en Martin Hoorweg verkopen hun prachtige herenhuis aan de Valkenboslaan in Den Haag. Ze wilden al langer de stad uit, en hebben nu het pareltje gevonden dat ze zochten, in het buitengebied van het Achterhoekse Doetinchem wel te verstaan. -
‘Grote vraag naar hypotheken om te verduurzamen’
Het aantal aanvragen voor een hypotheek om een woning te verbouwen of te verduurzamen stijgt in rap tempo. Hypotheekadviseur De Hypotheker ziet dat het aantal aanvragen in een jaar tijd met 90 procent is gestegen, zegt de keten in een rapport over de eerste vier maanden van het jaar. Vaak wordt de overwaarde van een huis ingezet om de hypotheek rond te krijgen. -
Rabobank: Huizenprijzen stijgen nog 25.000 euro, tekort aan woningen loopt verder op
Het woningtekort in Nederland blijft de komende jaren toenemen, voorspelt Rabobank in een kwartaalbericht over de woningmarkt. De bank verwacht dat de prijsstijgingen afvlakken maar dat het niet snel gaat. Het tekort bedraagt momenteel zo’n 315.000 woningen en loopt waarschijnlijk verder op door de stikstofcrisis. -
Werk jij liever thuis omdat je daar productiever bent? ‘Gaat om meer dan je to-dolijst afstrepen’
Een goede verstandhouding met collega’s, leidinggevenden of klanten maakt je werkdag niet alleen plezieriger, maar zorgt er ook voor dat je meer gedaan krijgt. Mirjam Wiersma, auteur van twee boeken over zakelijk flirten, vertelt hoe je jezelf op de kaart zet en mooie relaties opbouwt met anderen. Deze keer: een intern netwerk. -
Energierekening
Ad: ‘Ik heb zelf ventilatoren onder de radiator geklikt voor optimale verwarming’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ad Voermans (66) uit Rijen, bij Breda.
-
PREMIUM1
Lange wachttijden en hoge prijzen in de bouw: 'Er wordt al gewerkt met oorlogsclausules’
De bouw en verbouw van woningen stagneert dankzij hoge prijzen, een tekort aan vakmensen en leverproblemen van essentiële materialen. Wie een huis wil bouwen of verbouwen heeft een lange adem nodig en een gevulde portemonnee. -
Historisch lage hypotheekrente : ‘We kunnen ons beter niet rijk rekenen met een ultralage rente’
Het is gebeurd: de hypotheekrentegrens van 1 procent is doorbroken. De Haagse zakenbank NIBC slechtte die tot voor kort ondenkbare barrière. -
PREMIUM14
Goedkoop tanken? Volgende week loont het om zelfs 200 kilometer om te rijden
De brandstofprijzen gaan volgende week in Duitsland zó hard omlaag, dat het prijsverschil met wat je bij een Nederlands tankstation betaalt gigantisch wordt. Vanaf woensdag geldt in Duitsland een adviesprijs van 1,72 euro, wat vergeleken met de Nederlandse prijzen nu minimaal 40 cent per liter lager is. Loont het om daarom ver om te rijden om te tanken?