De gasmeter sloeg vorig jaar opnieuw een hoge waarde aan.
Volledig scherm
De gasmeter sloeg vorig jaar opnieuw een hoge waarde aan. © ANP XTRA

Nederland heeft nog lange weg te gaan: gasverbruik stijgt

Hoewel Nederlandse huishoudens steeds minder elektriciteit consumeren, is er op het gebied van gasverbruik nog weinig beweging. Vorig jaar werd in huis zelfs meer gestookt dan het jaar ervoor. 

De ambitie om alle Nederlandse huizen van het gas af te koppelen is nog maar vers. Het kabinet verwacht volgend jaar van alle gemeenten een plan met antwoord op de vraag hoe ze het gaan doen en wanneer. De plannen kunnen tot 2050 worden uitgewerkt. Dan wil het kabinet dat elk huis duurzaam wordt verwarmd. Nieuwe huizen mogen inmiddels al niet meer met gas worden verwarmd. 

Weer grote factor

Ondertussen is het gemiddelde gasverbruik nog vooral gebaseerd op het weer, zegt een woordvoerder van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). ,,In jaren met relatief koude winters heeft het verbruik een piek.” Nederlanders verstookten vorig jaar iets meer gas dan in 2017. De laatste jaren lag het gebruik ongeveer gelijk met 2018. In de jaren 2010 tot en met 2013 een stuk hoger vanwege koude winters.

Het gemiddelde gasverbruik per woning steeg naar 1270 kubieke meter, zo blijkt uit recent bijgewerkte cijfers van het CBS die LocalFocus heeft geanalyseerd. Dat is een stijging van meer dan 2 procent ten opzichte van het jaar ervoor. Het elektriciteitsgebruik daalde juist met meer dan 2 procent.

Toch wijkt een aantal gemeenten ook af in de trend. ,,Het zou goed kunnen dat die gemeenten voorop lopen in de trend om huizen aan te sluiten op een warmtenet", zegt de CBS-woordvoerder. 

Bekijk hieronder hoe het verbruik van gas in jouw gemeente zich heeft ontwikkeld.

Een stad als Nijmegen legt hele woonwijken aan die verwarmd worden door restwarmte van de afvalverbranding. In Wageningen daalde het gasverbruik zelfs met bijna een vijfde ten opzichte van een jaar eerder dankzij veel nieuwbouw. Nieuwbouwhuizen zijn in de regel veel beter geïsoleerd. 

Overigens beslaat het gasverbruik door cv-ketels en fornuizen maar een vijfde van de Nederlandse gasbehoefte. De rest wordt gestookt door bedrijven en energiecentrales (voor de opwekking van stroom).

Elektriciteit

Hoewel het gasverbruik vorig jaar steeg, konden we met minder elektriciteit toe. Het gemiddelde aantal kilowattuur (kWh) dat jaarlijks in een Nederlandse woning verbruikt wordt, daalt al bijna een decennium lang gestaag. Vorig jaar werd er gemiddeld 2790 kWh per woning verbruikt, in 2010 was dat nog 3300 kWh. Die daling komt volgens Netbeheer Nederland vooral doordat de huizen en elektrische apparaten steeds zuiniger worden.