Nederlanders zien woningnood momenteel als grootste probleem na corona
Bijna alle Nederlanders (97 procent) vinden dat er problemen zijn op de woningmarkt. Het wordt zelfs gezien als het grootste vraagstuk van deze tijd, ná de bestrijding van de coronacrisis. De klimaatproblemen staan op nummer drie, blijkt uit onderzoek van I&O Research in opdracht van de Socialistische Partij.
Delen per e-mail
Door de krappe woningmarkt zijn de prijzen de laatste jaren de pan uit gerezen en verdubbelde in tien jaar tijd het aantal daklozen naar 40.000. Bijna dagelijks komen er verhalen in het nieuws over mensen die grote moeite hebben om een geschikt huis te vinden.
Er is een representatieve enquête gehouden onder 3650 mensen. Zeven op de tien deelnemers zijn van mening dat het kabinet te weinig doet om problemen op de woningmarkt aan te pakken. Dat is volgens I&O Research niet vreemd, aangezien deze problemen een grote impact op het leven van mensen hebben. Toch stond het onderwerp vorig jaar nog op plek vijf. Ondanks de komst van corona en de verwachte economische crisis, is ‘woningmarkt’ drie plekken gestegen.
De SP heeft aangestuurd op vragen over huurders die mogelijk in de problemen komen door hogere maandlasten. De meeste huurders betalen tussen de 500 en 700 euro per maand. Voor veel mensen vormt de huur een grote maandelijkse kostenpost: iets meer dan de helft van de huurders besteedt er tussen de 25 en 50 procent van hun inkomen aan. Bij een op de tien bedraagt de huur zelfs meer dan de helft van het maandinkomen. Met name Nederlanders met een laag inkomen besteden een groot deel van hun inkomen aan de huur.
Huurverhogingen
Driekwart van de huurders heeft te maken met een huurverhoging deze zomer. Ruim een derde van de huurders vindt de verhoging redelijk, zestig procent vindt de verhoging niet zo redelijk of zeer onredelijk. Minister Kajsa Ollongren (D66) van Binnenlandse Zaken weigerde de huren te bevriezen, na aandringen van de Eerste Kamer. Kiezers van bijna alle partijen (met uitzondering van VVD en D66) vinden het niet-uitvoeren van de motie in de Eerste Kamer in meerderheid (59 procent) onacceptabel.
Toch hebben maar weinig mensen gebruik gemaakt van de mogelijkheid om een huurverlaging aan te vragen. 2 procent heeft dit gedaan en 6 procent zegt van plan te zijn dit nog te gaan doen. Als reden om het niet te doen wordt genoemd dat een aanvraag naar verwachting geen effect heeft. Toch zou het wel kunnen lonen. Van de huurders die namelijk wél hebben gevraagd om bevriezing of zelfs huurverlaging, lukte dat in 28 procent van de gevallen.
Volgens de geënquêteerden moet het kabinet drie dingen doen:
- Verhuurders die zich stelselmatig niet aan de regels houden, onteigenen. Zeven op de tien Nederlanders vinden dit een goede maatregel.
- Een zelfstandig ministerie voor Volkshuisvesting in het leven roepen. Drie op de vijf Nederlanders vinden dit een goed idee.
- Een huurstop afkondigen. Deze maatregel zou inhouden dat de huren niet verder stijgen. Ook hier zijn de meeste Nederlanders (57 procent) voor.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
video
Kabinet trekt 290 miljoen euro uit voor extra nieuwbouwhuizen
Minister Kajsa Ollongren (Wonen) deelt 290 miljoen euro uit aan gemeenten om met grote spoed 51.000 nieuwe huizen te bouwen. Het geld gaat naar allerlei woningbouwprojecten in het land, van Harderwijk tot Helmond. -
eigen tuin eerst
‘Waarom staan de stadsparken niet vol met fruitbomen?’
Weg met die truttige sierboompjes in het stadsgroen. Plant appels, peren, druiven en kwetsen, adviseert tuingoeroe Romke van de Kaa. -
PREMIUMverduurzamen woning
Minister Ollongren vindt dat Wijk bij Duurstede boekje te buiten gaat bij verduurzamen woningen
Wijk bij Duurstede heeft - denkt de gemeente zelf - een slimme manier gevonden om huizen te verduurzamen. Zonder dat de woonlasten voor huizenbezitters stijgen. Dat is ook wat in het Klimaatakkoord staat. Maar minister Kajsa Ollongren vindt dat de gemeente z’n boekje te buiten gaat. -
PREMIUMMijn Tuin
Petra is niet gezegend met groene vingers, maar heeft toch prachtige tuin
Petra Hisgen is geen gemiddelde tuinliefhebber. Geen fanatieke onkruidspitter gezegend met groene vingers. Toch heeft ze een prachtig exemplaar, en dat allemaal dankzij een verzwikte enkel. Wij gingen bij haar langs voor de rubriek Mijn Tuin. -
Woonakkoord gesloten voor bouw van 1 miljoen huizen
De 25 grootste branche- en belangenverenigingen in de woningbouw hebben gisteren een akkoord gesloten waarin staat dat tot 2030 maar liefst 1 miljoen huizen moeten worden gebouwd. De afspraken die ze daarover samen maken zijn ook een oproep aan de politiek om de juiste voorwaarden te creëren en met extra geld over de brug te komen.
-
PREMIUMValentijnsdag
Zo blijft je valentijnsboeket extra lang mooi: ‘Houd bloemen uit de buurt van fruitmand’
Bloemen gekregen voor Valentijnsdag? Met deze tips verzorg je ze het best. En voor wie nog een boeket wil uitzoeken: tulpen of een romantische krans zijn goede alternatieven voor de klassieke rode roos. -
Schoonmaaktips
Zo kun je een wc-blokje óók ophangen: 'Ik was 34 jaar toen ik dit ontdekte'
Het is niet de eerste en ook zeker niet de laatste TikTok-video die de wenkbrauwen doet fronsen: in een korte gebruiksaanwijzing wordt getoond hoe je een wc-blokje in de pot hangt. Schoonmaakgoeroe Marja Middeldorp heeft haar twijfels, maar moet na een proef erkennen dat het werkt. -
hip huis
Zo maak je van je muur een kunstgalerie
Zou je graag je interieur een nieuwe uitstraling willen geven? Dan kun je wel wat inspiratie gebruiken. In de serie ‘Hip Huis’ daarom elke week de laatste woontrends. Deze week: een collage van kunst aan de muur.