Niet te warm, maar ook niet te koud: hoe kies je je ideale dekbed?
vraag 't vtwonenDe ene nacht lig je in je flanellen pyjama onder drie dekens, de week erna drijf je je bed uit van de warmte. Hoe zorg je dat je er comfortabel bij ligt als de temperaturen buiten schommelen? Een goed dekbed kan helpen. Dit zijn de meest voorkomende dekbedden, dekbedvullingen en hun belangrijkste eigenschappen.
Welk dekbed kies je?
Slaapcomfort is voor iedereen anders. Een goed dekbed biedt geborgenheid, warmte, laat transpiratievocht door en heeft de juiste zwaarte. Zowel het type vulling als de hoeveelheid vulmateriaal zijn daar van invloed op. Er zijn vier warmteklassen, waarbij dekbedden met klasse 4 het koelst zijn en dekbedden met klasse 1 het warmst.
Je kunt je echter voorstellen dat een polyester zomerdekbed meer warmte vasthoudt dan een dekbed van een natuurlijk materiaal, dat beter ventileert. Een dekbed in dezelfde warmteklasse kan tevens een ander gewicht hebben door het verschil in vulmateriaal.
All year versus 4-seizoenen
Het all year-dekbed is gemiddeld warm. Op de heetste zomerdagen kan het all year-dekbed echter te warm zijn terwijl een extra plaid nodig kan zijn om je warm te houden tijdens winterse nachten.
Een 4-seizoenendekbed is duurder, maar ondervangt dit probleem. Het dunste dekbed is het zomerdekbed, het dikke het lente- en herfstdekbed. Je kunt de twee delen aan elkaar bevestigen voor de koudste winternachten.
Verschillende materialen en zwaartes
Het donzen dekbed is voor velen een favoriet. De lucht tussen de donshaartjes in zo'n dekbed zorgt voor isolatie, die ’s zomers de warmte en ’s winters de kou tegenhoudt. Bovendien neemt dons goed vocht op. Maar de winning van dit vederlichte materiaal is zeer omstreden. Het gaat om haartjes van ganzen en vogels en volgens de Bont voor Dieren is de manier van plukken soms vergelijkbaar met het uittrekken van je eigen haar.
Tekst gaat verder onder de foto
Wil je voor een donzen dekbed gaan, kijk dan vooral naar dekbedden van gerecycled dons. Door je oude donzen dekbed voor recycling aan te bieden, draag je bij aan dit diervriendelijke alternatief.
Wol ventileert en absorbeert beter dan dons, maar voelt zwaarder aan op het lichaam. Wol is koel in de zomer en warm in de winter en heeft van nature een zelfreinigende eigenschap waardoor dagelijks luchten voldoende is om ’s avonds weer onder een fris dekbed te stappen. Wollen dekbedden zijn prijzig, maar zeer duurzaam. Krijg je al jeuk bij de gedachte van wol op je huid? Het wollen dekbed heeft een tijk (oftewel hoes) van katoen.
Bamboe en kameelhaar
Katoen is een natuurproduct dat je kunt wassen op 40 graden. Het isoleert minder goed dan wol waardoor meer vulling nodig is, wat het dekbed zwaarder maakt. Tencel is een soort katoen, maar wordt gemaakt van pulp van eucalyptusbomen die een duurzamer bestaan leiden dan de katoenplant. Bamboe dekbedden zijn in opmars vanwege hun goede isolerende vermogen en lichtere gevoel ten opzichte van katoen. Kameelhaar wordt toegepast in de duurdere dekbedden. Het wordt gewonnen bij het uitkammen van de wintervacht van kamelen. Kameelhaar is lichter dan wol, reguleert vocht, werkt antiallergisch en is extra isolerend. Nadeel: het is kostbaar.
Voor mensen die gevoelig zijn voor huisstofmijt of hun dekbed vaak (heet) willen kunnen wassen, kan een synthetisch dekbed uitkomst bieden. Daarnaast is het minder kostbaar. Een dekbed van polyester kan echter zweterig aanvoelen, zeker als de tijk ook van polyester is. Kies daarom liever voor een tijk van katoen en - in het geval van huisstofmijtallergie - voor een hoge tijkdichtheid.
In samenwerking met vtwonen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
125 bewoners weigeren rookmelder, verhuurder stapt naar rechter na ontruiming om koolmonoxide
Woningcorporatie Woonforte stapt naar de rechter om huurders zover te krijgen dat zij verplichte rookmelders aanbrengen. Een groep van zo’n 125 bewoners geeft geen gehoor aan de oproep om de melders in huis te halen.Alphen aan den Rijn -
1
Is zout nou wel of niet slecht voor je bloeddruk?
Over de hoeveelheid keukenzout die we gebruiken, is veel te doen. Toch heeft zout ook belangrijke functies, zegt voedingsdeskundige Karine Hoenderdos. In deze rubriek beantwoordt ons panel aan deskundigen elke week een lezersvraag over voeding, gezondheid of relaties. -
PREMIUM
Met deze bomen heb je snel een koeler terras
De beste remedie tegen een hete zomer? Onze tuinexpert Laurence Machiels weet raad: plant nu nog bomen! Afhankelijk van de grootte van je tuin, legt ze uit welke bomen het best tot hun recht komen en welke genoeg (maar ook niet te veel) schaduw geven. ,,Strooi een mulchlaag van compost of bladaarde onder de boom, dat houdt de verdamping tegen.’’ -
PREMIUMmet video
Bewoners van ijskoude flat hopen op hulp minister: ‘Het wordt in huis niet warmer dan 13 graden’
Zelfs als ze de verwarmingsknop naar de maximale temperatuur draaien, wordt het in sommige huizen niet warmer dan 13 graden. 234 Delftenaren in huur- en koopwoningen aan de straten Oostblok, Waterblok en Stille Putten zitten al jaren in de kou vanwege problemen met de blokverwarming. Structurele reparaties blijven uit.Delft -
Schoonmaaktip van de week
Waarom het belangrijk is dat je je bed af en toe eens onder handen neemt: 'Scheelt je dure crèmes en psychologen’
Het huis kan eens in de zoveel tijd wel een grote beurt gebruiken. Schoonmaakexpert Marja Middeldorp helpt daarom alledaagse problemen op te lossen. Deze week alles over de plek waar we zo vaak zijn: het bed.
-
Schoonmaaktip van de week
Zo verwijder je urinevlekken uit je matras
Het huis kan eens in de zoveel tijd wel een grote beurt gebruiken. Schoonmaakexpert Marja Middeldorp helpt daarom alledaagse problemen op te lossen. Deze week: urinevlekken uit je matras verwijderen. -
-
-
PREMIUM
Bijna vier miljoen voor verwaarloosd postkantoor dat designer Patricia renoveerde: ‘Ik was er wég van’
Tientallen jaren stond het leeg. Niemand wist wat er met het postkantoor gebeuren moest. Tot een designer met een internationale clientèle het verbouwde tot familiehuis. Nu staat het te koop: voor bijna vier miljoen euro. ,,Het was uitgewoond, koud en vies en ik was er wég van.’’Wassenaar -
Dit zijn de addertjes onder het gras van private lease
Ooit was er geen hond in geïnteresseerd, maar inmiddels is private lease niet meer weg te denken uit het Nederlandse autolandschap. Autorijden zonder zorgen over restwaarde, inruil of onderhoud en met een maandbedrag waardoor je precies weet waar je aan toe bent. Maar er zitten addertjes onder het gras.