Onkruid bestrijden? Elektrocutie doet het goed
Eigen tuin eerstElektrocutie is hét toverwoord in de onkruidbestrijding van nu. Met 5000 volt door de wortels; het werkt.
Delen per e-mail
In nieuwsberichten over invasieve exoten is het steevast kommer en kwel: rupsen van de buxusvlinder laten van onze geliefde buxussen een zielig skelet over. Kastanjemineermotten laten het blad van kastanjebomen verkleuren en afvallen, waardoor het in juli al herfst lijkt. En de Japanse duizendknoop breekt door het wegdek, of - erger - maakt huizen onverkoopbaar.
Tekst gaat verder onder de foto
Voor een beetje ondernemer betekent zo’n plaag een kans. Denk aan mannen in witte pakken die voor een paar honderd euro wel even een wespennest willen opruimen. Met de opmars van de Aziatische terrorhoornaar zal die prijs ongetwijfeld verdriedubbelen. Wat hier bestreden wordt is weliswaar de plaag zelf, maar bovenal de angst voor de plaag. Hetzelfde geldt voor de mannen in maanpakken die met een omgebouwde stofzuiger de eikenprocessierups te lijf gaan: veel geld voor iets wat de koolmees gratis doet.
Zeker nu chemische bestrijding onder vuur ligt, valt in de wereld van de onkruidbestrijders veel geld te verdienen. Het nieuwe toverwood is ‘elektrisch’. Jaren geleden heb ik zo’n straalkachel op een steel aangeschaft om paardenbloemen tussen mijn straatstenen te verwijderen. Het ding ligt in de schuur te verstoffen. Niet omdat het niet werkte, maar omdat het minstens vijf minuten duurde om een klein deel blijvend weg te stralen.
(Lees verder onder de foto.)
5000 volt
Goed nieuws: er zijn nieuwe ontwikkelingen in de elektrische onkruidbestrijding, waarbij het onkruid niet door verhitting om zeep wordt geholpen maar door elektrocutie. Een Brits bedrijf ontwikkelde de Rootwave, een apparaat waarmee je onkruid vernietigt door een stroomstoot van 5000 volt door de wortels en stengels te jagen. Het ding is ontwikkeld voor de landbouw, maar kan ook in tuinen en wegbermen worden toegepast.
Het werkt zo: de terminator nadert de plant met een handgedragen elektrische lans. Hij plaatst een aardpen in de grond, zo dicht mogelijk bij de uit te roeien plant. Na een druk op de schakelaar wordt de plant geëlektrocuteerd. De elektriciteit wordt omgezet in warmte, de wortels worden als het ware gekookt.
Het is spectaculair om het apparaat aan het werk te zien: je ziet een vonk als de lans de plant raakt, die daarna verwelkt in een wolk van stoom. Het mooie is dat je één plant aanpakt zonder de omringende vegetatie te schaden.
Aan die elektrische lans zitten een omvormer en een aggregaat vast - samen een flinke kofferbak vol. Geen optie voor de simpele tuinier, maar het apparaat biedt hoop voor mensen die zich geconfronteerd zien met een tuin vol woekerende reuzenberenklauw, akkerdistels of Japanse duizendknoop.
Met dit systeem, door hoveniers gebruikt, kom je van veel probleemplanten af zonder gif.
Wie is de beste klusser van Nederland en hoe maak je een mooi wandplankje? Hieronder vind je alle video’s over wonen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Video Nicolette Kluijver: Ik vind het een genot om te zien hoe mensen verbouwen
We kennen Nicolette Kluijver (36) van programma's als Expeditie Robinson en RTL Boulevard, maar vanaf vanavond is de presentatrice te zien in een totaal ander genre dan ze gewend is: het huisrenovatieprogramma De perfecte verbouwing. -
PREMIUM
Mijn Tuin Van slangen en apen in de Afrikaanse tuin tot salamanders in de Haagse vijver
Henk Zeggelaar woonde met zijn gezin een tijdje in Tanzania. Daar hadden ze een grote tropische tuin inclusief tuinman. En er kwamen geregeld apen en slangen op bezoek. ,,Dit is wel even andere koek. Nu hebben we salamanders in onze vijver.” -
PREMIUM
Zo verwarm je je huis optimaal: ventileer en zet de radiator op standje 3
De verwarming draait overuren nu we zo veel thuis zijn. Wist je dat een geventileerde kamer sneller opwarmt? Met deze zes tips verwarm je je huis optimaal. -
PREMIUM
Open haard is gezellig, maar ongezond: ‘Stook zo min mogelijk, liever helemaal níet’
Een open haard of houtkachel is beregezellig, maar niet bijster gezond of milieuvriendelijk. Neem deze tips in acht als je thuis fikkie stookt, of kies een andere opwarmer. -
eigen tuin eerst Wachten tot de lente? Nee hoor, deze druifjes kunnen wel wat vorst weerstaan
Blauwe druifjes plant je nu. Ze groeien vroeg in het seizoen en het blad komt in het najaar al uit de grond, verzekert tuingoeroe Romke van de Kaa.
-
In de kerstboom leven wel 25.000 beestjes: 'Ze worden wakker als de boom binnen staat'
Nog een paar dagen tot kerst. Veel mensen balen van de coronabeperkingen, die de feestdagen een stuk eenzamer maken dan normaal. Schrale troost als je een echte kerstboom hebt staan, want dan ben je niet bepaald alleen: er blijken duizenden beestjes in te leven. -
PREMIUM
Extreme regen zorgde voor veel schade: ‘De gietvloer is een drama’
De gietvloer brokkelt steeds verder af, de renovatie is gepland in februari. Ondertussen zorgt Paul Lambrechts uit Valkenswaard dat de put voor zijn deur vrij is van bladeren als er zich een regenbui aandient. Zijn gezin ondervindt nog steeds schade van de wateroverlast van juni. -
hip huis Zo ziet de huisgevel van de toekomst eruit
Sinds de coronacrisis brengen mensen (noodgedwongen) meer tijd door in huis. Het interieur krijgt daardoor ook meer aandacht. In de serie Hip huis onderzoekt de redactie Wonen van deze site de laatste trends. Vandaag: geveltuinen, beschouwd door tuingoeroe Romke van de Kaa.