De Tillandsia kan water uit de lucht halen.
Volledig scherm
De Tillandsia kan water uit de lucht halen. © Shutterstock

‘Ook luchtplanten hebben water en voedsel nodig’

Wat geef je iemand die in staat is zo’n beetje elke kamerplant om zeep te helpen? Een plant die leeft van de lucht, raadt expert Romke van de Kaa aan. 

Hij bestaat echt, een plant die aan (vochtige) lucht genoeg heeft. Tillandsia heet dit onwaarschijnlijke mirakel. Tillandsia’s groeien in Midden-Amerika en het zuiden van de VS op boomtakken en rotsen.

De bekendste tillandsia heet ‘Spaans mos’, een plant die in slierten van wel een meter lang aan boomtakken hangt. Vroeger moest je naar een botanische tuin om tillandsia’s te zien, nu zijn het trendy kamerplanten.

Ophangen

Luchtplanten worden ze ook wel genoemd, omdat je ze aan het plafond hangt in plaats van ze op de vensterbank te zetten. Ze zien eruit als een samengebonden bosje sprieten. Ze doen denken aan het kuifje van een ananas. Daar zijn ze dan ook familie van.

Je kunt ze indelen in twee grote groepen: die met groen en die met grijs blad. De groenbladige komen uit het subtropische woud, de grijze uit drogere streken.

Ook luchtplanten hebben water en voedsel nodig. Hoe hoger de luchtvochtigheid en hoe meer stof in de lucht, hoe beter ze aan hun trekken komen. Dat valt soms niet mee in de schone en droge lucht van de doorsnee huiskamer.

Plantenspuit

Geen nood. Je kunt de lucht bevochtigen met een plantenspuit. Grijsbladige luchtplanten bevochtig je eenmaal per week, groenbladige tweemaal. Als dat niet voldoende is, kun je de tillandsia’s in de gootsteen een badje van handwarm water geven. Laat ze tien minuten dobberen en droog ze daarna goed af, als er vocht tussen de blaadjes blijft hangen gaan ze rotten. Pak er desnoods een haardroger bij. Mocht de plant tijdens het baden in bloei staan, zorg er dan voor dat de bloem boven water blijft.

Romke van de Kaa.
Volledig scherm
Romke van de Kaa. © Joost Hoving

Vochtgebrek tonen ze door hun blad op te krullen. Bij gebrek aan stof kun je eenmaal per maand wat bromeliamest met de plantenspuit verstuiven.

Hang luchtplanten niet in direct zonlicht en ook niet pal boven de verwarming. Waar dan wel? Er zijn allerlei ophangsystemen. Heel modieus is een glazen bol met een opening waaruit de plant kijkt. Hang een heel regiment op en je hebt een compleet klokkenspel.

Creatieve knutselaarshangen de planten aan de muur en omlijsten hun plantaardige schilderij. Ook kun je een hele collectie luchtplanten op een houten wand kwijt.

Heb je geen houten wand en geen zin om een voorzetwand te plaatsen, dan zijn er metalen standaards verkrijgbaar waarin de planten (hopelijk) passen.

Planten die kunnen leven van bijna niks, groeien niet snel. Het kost een kweker jaren om ze groot te brengen. Daarom zijn er leveranciers die de kortste weg kiezen en planten verhandelen die in het wild zijn verzameld. Daardoor worden sommige soorten nu met uitsterven bedreigd.

Om dat te voorkomen, is het aan te bevelen bij aanschaf van de luchtplanten te informeren naar hun herkomst.