Planten met kale wortels zijn hip: dit zijn de voordelen
Eigen Tuin EerstTuingoeroe Romke van de Kaa vertelt elke week hoe je een lustoord maakt van een dorre lap grond. Vandaag kaal gewortelde planten: die zijn aan een opmars bezig. Dat is mooi, want kale wortels hebben een hoop voordelen, aldus Van de Kaa.
Delen per e-mail
November is een goede tijd om bomen, struiken en vaste planten met kale wortels te planten. Vroeger was dat heel gewoon. Opa vertelt: voordat de containterteelt - het kweken van planten in potten - opkwam, waren er twee plantseizoenen: de herfst en het voorjaar. Want om verkocht te worden moesten planten uit de grond worden gehaald en dat deed je niet in de zomer.
Potplanten
Je had landplanten, die in de grond werden geteeld, en potplanten. De landplant was altijd superieur en is dat nog steeds, maar planten in potjes verkopen is voor de kweker natuurlijk gemakkelijker. En lucratiever, want de verkoop loopt het hele seizoen door. Toch zullen er altijd planten zijn die er niet van houden om in een pot gekweekt te worden.
Rozen zijn een goed voorbeeld. Weliswaar zijn er speciale diepe rozenpotten ontwikkeld, maar een roos die een jaar in een pot heeft gestaan is meestal toch maar een zielig scharminkel. De beste rozen worden nog steeds als landplant verkocht. En om zo’n landplant niet al te zwaar te maken, wordt de grond van de wortels gespoeld. Je koopt een rozenstruik met kale wortels.
Kale wortels
Nu de weerzin tegen plastic verpakkingen steeds meer toeneemt, komt ook de plastic bloempot onder vuur te liggen en komen planten met kale wortels langzaam weer in de mode. Alleen heten ze nu geen landplanten meer, maar bare rooted planten - kaal gewortelde planten. Dat is een verhaspeling van wat in het Engels bare-root plants worden genoemd.
Heeft zo’n plant met kale wortels nu voordelen? Jazeker. De wortels van zo’n plant hebben zich over het algemeen beter kunnen ontwikkelen dan in een potje, maar het grootste voordeel is dat ze een stuk goedkoper zijn dan potplanten. Als je één pioenroos plant maakt dat prijsverschil misschien niet zo veel uit, maar als je een beukenhaag wilt planten is die lagere prijs mooi meegenomen. Daarnaast heb je bij kale wortels vaak meer keuze. Stel dat je een fruitboom wil neerzetten en je zoekt een nostalgisch ras, zoals een notarisappel of een juttepeer, dan is het vrijwel onmogelijk om die in een pot te vinden. Je zult naar een gespecialiseerde fruitkweker moeten en die verkoopt zijn bomen bijna altijd met kale wortels.
Wel moet zo’n pas gerooide boom zo snel mogelijk de grond in. Maak de wortels kletsnat en graaf een gat dat groot genoeg is om er die wortels comfortabel in uit te spreiden. Plant de boom en geef nogmaals een paar emmers water zodat de grond zich goed om de wortels kan sluiten. Denk niet: morgen gaat het vast wel regenen en dan valt er water genoeg.
Na het planten zal zo’n boom niet onmiddellijk stormvast staan. Geef hem daarom een stevige boompaal en plant die paal eerst, en dan pas de boom. Zo voorkom je dat je de wortels na het planten nog moet doorboren.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Parkinsonpatiënt Simone (43) zoekt speld in hooiberg: een woning. ‘Makelaars lachen ons nog net niet uit’
Onder de naam ‘Woondroom Woerden’ zoeken Sven Terpstra (44) en zijn zusje Simone Terpstra-Vergeer (43) een huis waar ze met hun beide gezinnen kunnen wonen. De aanleiding voor deze zoektocht is echter eerder een nachtmerrie, want Simone heeft Parkinson. -
Eigen Tuin Eerst
Zelf de buurt frivoler maken? Deze planten passen bij een straatboom
Tuingoeroe Romke van de Kaa vertelt elke week hoe je een lustoord maakt van een dorre lap grond. Ditmaal fantaseert hij er op los: Stel, hij mag het stukje openbaar groen rondom een boom beheren. Wat zou hij daar dan planten? -
PREMIUM
Je matras, de gordijnen, de wc-muur: deze tien zaken pak je aan tijdens de voorjaarsschoonmaak
Schoonmaakgoeroe Marja Middeldorp en Diet Groothuis, auteur van Het grote poetsboek, vinden: de voorjaarsschoonmaak is geen onoverzichtelijke ramp. Ze geven tips voor het grondig reinigen van tien bacillenvangers, zoals keukenkastjes, matrassen en zeepbakjes. -
Nederlanders vinden duurzame energie al gauw te duur: ‘Ik had meer idealisme verwacht’
Consumenten kozen in 2020 vaker voor duurzame energie uit eigen land dan het jaar ervoor. De grotere populariteit wordt waarschijnlijk veroorzaakt doordat het prijsverschil kleiner werd, analyseert EasySwitch.nl. -
PREMIUM
Huizen voor miljoenen geïsoleerd, maar nu zitten bewoners met koude voeten in de woonkamer
Meer dan een jaar zaten huurders van 31 woningen in Den Bosch-Zuid van BrabantWonen tussen de bouwsteigers. De huizen werden verduurzaamd en kregen dikke lagen isolatie en een nieuw dak. Maar nu krijgen verschillende huurders de woonkamers niet meer warm. ,,Ik zit hier elke avond met een deken om.”
-
PREMIUM
Telefoon staat roodgloeiend bij loodgieters door smeltsneeuw: ‘Pak maar een emmer en een doekje’
Bij loodgieters en dakdekkers staat de telefoon sinds maandagochtend vroeg roodgloeiend. Door de smeltende sneeuw op de daken druppelt of stroomt het water bij veel Utrechters ineens uit het plafond naar beneden. ,,Maar ik ga het dak vandaag niet op, het is levensgevaarlijk.” -
Eigen Tuin Eerst
‘Bladeren opzuigen is één ding, maar gooi ze vooral niet weg’
Tuingoeroe Romke van de Kaa vertelt elke week hoe je een lustoord maakt van een dorre lap grond. De bladeren vallen van de bomen en bedekken de grond. Mocht je het willen wegzuigen, gooi het dan zeker niet weg, aldus Van de Kaa. -
PREMIUM
Bouwers ontketenen houten revolutie in woningbouw
Wie denkt aan een Nederlands huis, denkt aan baksteen. Nog altijd wordt het grootste gedeelte van de woningvoorraad opgeleverd in beton, staal en steen. Maar hout heeft de toekomst. Experts voorspellen een revolutie.