Prijs van koopwoningen nu ruim 74 procent hoger dan op dieptepunt crisis
VIDEOBestaande koopwoningen waren in juli 16,3 procent duurder dan een jaar eerder. Dat is de grootste prijsstijging na oktober 2000, toen de koopwoningen ook 16,3 procent duurder waren dan het jaar ervoor. De prijsstijging zet in de zomer gewoon door, waardoor huizen bij verkoop nu ruim 74 procent duurder zijn dan in juni 2013.
Dat blijkt uit onderzoek naar de prijsontwikkeling van bestaande particuliere koopwoningen in Nederland van het CBS en het Kadaster. Sinds 2013 lopen de grafieken omhoog. In 2019 leek het tij te keren, maar in het coronajaar 2020 braken de woningprijzen tot ieders verrassing records.
Inmiddels denken economen van de grootste banken en eveneens De Nederlandsche Bank (DNB) dat de huizenprijzen nog even doorstijgen. DNB verwacht dat de huizenprijzen dit jaar met gemiddeld 10 procent omhoog gaan, volgend jaar met 5,5 procent en in 2023 met 3,5 procent, waarbij moet worden aangetekend dat economen er vaak naast zitten met hun voorspellingen. De verwachting is gebaseerd op de grote bestedingsruimte bij huizenkopers, de lage hypotheekrente, weinig werkloosheid en het gekrompen woningaanbod. Met mogelijke fiscale ingrepen door een nieuw kabinet wordt geen rekening gehouden.
Woningmarktonderzoeker Maartje Martens wijst erop dat het grootste probleem van de huizenmarkt momenteel de betaalbaarheid van huurwoningen is. ,,De prijzen zijn zo hoog, dat huurders er bijna niet meer tussen komen. Woningen die nog enigszins betaalbaar zijn, worden weggekaapt door beleggers en verhuurd tegen hoge prijzen. Er is daardoor een wedloop gaande die een ingewikkelde dynamiek veroorzaakt. Het komt erop neer dat de doorstroming op een zeker moment stagneert. Dat hoeft niet te betekenen dat de prijzen alleen maar blijven stijgen, want dat is afhankelijk van wat mensen kunnen financieren. Het tij kan altijd keren.”
Tekst gaat verder onder tool.
Huizenzoekers volhardend
Sinds juli 2020 blijven het actieve zoekgedrag van woningkopers en hun pogingen een woning te bemachtigen aanhoudend hoog, constateert Funda in maandelijks onderzoek onder bezoekers van de huizensite. Volgens de Funda Index leiden tot op dit moment de daling van het koopvertrouwen (-22 procent) en een lichte daling van de koopintentie (-2 procent) in het afgelopen jaar niet tot minder concurrentie op de woningmarkt. Vooral het eerste halfjaar van 2021 laat zien dat kopers niet terugdeinzen en volhardend blijven in hun zoektocht naar een woning, stelt Funda.
Bij de financiële crisis die begon in 2008 zijn de prijzen nog wel even omlaag gegaan, waardoor veel huizen onder water stonden, zo valt af te lezen op het Vastgoeddashboard van het Kadaster. De waarde was lager dan de uitstaande hypotheek, waardoor mensen die moesten verhuizen met een restschuld achterbleven. In 2013 lagen de prijzen gemiddeld 23 procent lager dan vijf jaar daarvoor.
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Luister voor het laatste nieuws naar de AD Nieuws Update:
Bekijk hieronder alle video's over wonen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMEnergierekening
Rian betaalt 25 euro per maand: ‘Stekker van cv-ketel doe ik er alleen in als ik warm wil douchen’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Rian den Haan (62) uit Spijkenisse. -
Met video
Hagel, sneeuw en vorst in aantocht, dus pak die tuinplanten maar weer in
Wie de afgelopen dagen de eerste warmte van de zon gebruikte om de tuin lenteklaar te maken, wacht vanaf dinsdag een tegenvaller: hagel, (natte) sneeuw en nachtvorst. Snel weer de tuin in, maar nu om bubbelplastic om de plantenpotten heen te doen. -
Energierekening
Corine (61): ‘We hebben nagedacht over warmtepomp, maar daar ben ik nog niet zo’n fan van’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Corine Nijhof (61) uit Casteren (Noord-Brabant). -
schoonmaaktip van de week
‘Het matras af en toe insmeren met sodakorrels hoort bij het normale onderhoud’
Het huis kan eens in de zoveel tijd wel een grote beurt gebruiken. Schoonmaakexpert Marja Middeldorp helpt daarom alledaagse problemen op te lossen. Deze week over het matras. -
Getest: dit is de beste inductiekookplaat van 60 cm breed
Wat is de beste inductiekookplaat van die afmeting? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord.
-
‘Onbekend’ virus waarmee veel mensen besmet raken: dit moet je weten over HPV
Jaarlijks overlijden 400 mensen aan kanker veroorzaakt door het HPV-virus. De leeftijd voor jongeren om het vaccin tegen dit seksueel overdraagbare virus gratis te kunnen krijgen is onlangs verlaagd naar 10 jaar. Maar wat is het HPV-virus precies en waarom is het belangrijk om al op jonge leeftijd in te enten? -
-
-
PREMIUM
Wil je in de zomer een perfecte grasmat? Dan is het nu tijd om daar mee aan de slag te gaan
Een gazon in topconditie lijdt veel minder onder hitte dan een gazon dat geplaagd wordt door mos of afgestorven gazonmaaisel. Ook te weinig kalk of voedingsstoffen hebben invloed. Wil je een grasmat die de droogte kan trotseren? Begin dan nu met verticuteren en behandel je gazon met de volgende stappen. -
Prijs voor gas breekt door grens 1 euro per kubieke meter: ‘Zorg over voorraad voor de winter’
De gasprijs is nog nooit zo hoog geweest als nu voor huishoudens die een nieuw contract moeten afsluiten. Bij sommige energieleveranciers is de grens van 1 euro per kubieke meter gepasseerd. Aanbieders hebben zorgen over de zeer lage stand van de gasreserves.
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer