Volledig scherm
Bij veel appartementencomplexen gebeurt hetzelfde als bij de penthouse in de Pontsteiger in Amsterdam: beleggers kopen en verkopen redelijk snel daarna alweer met veel winst. Huurders kunnen daar de dupe van worden. © Shutterstock

Recordaantal huurwoningen verkocht aan beleggers: ‘Daar schuilt een gevaar in’

In de eerste zes maanden van dit jaar is een recordaantal huurwoningen verkocht. Opvallend is dat buitenlandse beleggers vooral in bestaande woningen investeren. Dat kunnen huurders gaan merken, zegt hoogleraar woningmarkt Peter Boelhouwer.

Beleggers investeerden in bijna 28.000 woningen met een waarde van 5,75 miljard euro. Volgens ABC Vastgoed Groep, dat de cijfers verzamelde, is in Nederland niet eerder zo stevig gekocht door professionele beleggers. Vooral Nederlandse pensioenfondsen kopen appartementen, studio’s en eengezinswoningen op om aan de verhuur geld te verdienen. Het grootste deel van de aankopen had betrekking op nieuwbouw. Daarin werd ongeveer 2,54 miljard euro belegd.

Bestaande woningen

Ook buitenlandse investeerders melden zich nadrukkelijk op de Nederlandse woningmarkt. Dat zou volgens ABC te maken hebben met de zoektocht naar rendement omdat de rente zo laag ligt. In tegenstelling tot de Nederlandse beleggers werden door de buitenlandse investeerders vooral bestaande woningen gekocht. Van de circa 2,53 miljard euro die buitenlandse fondsen in Nederlandse huurwoningen staken, had 2,17 miljard euro betrekking op bestaande gebouwen.

Quote

Investeren in bestaande woningen zorgt niet voor nieuwe woningen en die zijn wel nodig om de woningnood op te lossen

Peter Boelhouwer, Hoogleraar woningmarkt

Daar schuilt een gevaar in, vindt hoogleraar woningmarkt Peter Boelhouwer. ,,Het normale patroon is dat beleggers als pensioenfondsen en verzekeraars voor de lange termijn in vastgoed investeren en na vijftien of twintig jaar verkopen. Die gedragen zich over het algemeen netjes. Hoe vaker woningen worden doorverkocht, hoe kritischer het voor de huurders kan worden. Nieuwe beleggers, vooral enkele uit het buitenland, lijken te gaan voor snelle winsten. Ze willen nog wel eens op onderhoud besparen of de huurprijzen omhoog gooien.” De Volkskrant legde zaterdag in een groot onderzoek uit hoe beleggers ineens een hogere huur kunnen vragen. 

Bovendien heeft de Nederlandse woningmarkt er weinig aan als bestaande woningen onder beleggers worden doorverkocht, legt Boelhouwer uit. ,,Investeren in bestaande woningen zorgt niet voor nieuwe woningen en die zijn wel nodig om de woningnood op te lossen.”

Volgens ABC Vastgoed Groep is de koopwoede van beleggers misschien van korte duur. De hoge grondprijzen en stijgende bouwkosten zouden een rem kunnen zetten op de vraag naar huurwoningen, zeker als de stijgende kosten niet kunnen worden doorberekend in de huurprijs. Verwacht wordt dat gemeenten in grote steden de woningmarkt bovendien reguleren door een maximum huur op te leggen bij nieuwbouw. Voor beleggers is investeren daardoor risicovoller.