Sint-Janskruid: van geneesmiddel tegen krankzinnigheid tot bodembedekker
EIGEN TUIN EERSTSnoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. Deze week met een pleidooi voor de Sint-Janskruid.
Vaak geven namen van planten een aanwijzing naar de kwaal waarvoor die plant in de volksgeneeskunde wordt gebruikt. Zoals ogentroost, beenbreek en heelblaadje. Sint-Janskruid verwijst niet naar een kwaal, maar geeft het begin van de bloeitijd aan; Sint Jan valt op 24 juni .
Toch heeft ook dit plantje een rol in de geneeskunde. Een andere naam voor deze plant is namelijk jaag-den-duvel. Een aftreksel van Sint-Janskruid werd vroeger als geneesmiddel tegen krankzinnigheid gebruikt en nog altijd kun je middeltjes op basis van dit kruid bij de drogist kopen. Ze worden geslikt ter verlichting van depressies. En omdat één op de tien Nederlanders aangeeft wel eens aan depressies of neerslachtigheid te lijden is de markt voor dit alternatieve geneesmiddel groot. Vergeet dan niet de bijsluiter te lezen, Sint-Janskruid verstoort de werking van veelgebruikte pillen – van de anti-conceptiepil tot en met de vaak geslikte maagzuurremmers.
Konijnproof
De wetenschappelijke naam van dit plantje is Hypericum. De wilde inheemse Hypericum is Hypericum perforatum. Je hoeft er niet voor naar de winkel, je vindt de plant met gele bloemetjes van eind juni tot september, in wegbermen en grasland.
De plant wordt soms als bodembedekker ingezet in tuinen waar konijnen voor overlast zorgen. Maar er zijn mooiere soorten die konijnproof zijn. Hertshooi bijvoorbeeld, Hypericum calicynum, is ook een bodembedekker, maar groter van blad en bloem. Het blad is opvallend blauwgroen. Het onderhoud van hertshooi is eenvoudig: maai de plant in het voorjaar af met de grasmaaier op de hoogste stand.
Lees verder onder de foto.
Een toverbal
De mooiste Hypericums zijn geen vaste planten, maar struikjes. Zo langzamerhand kent iedereen Hypericum x inodorum – niet vanwege de bloemen, maar omdat de bloemist de takken met rode bessen te pas en te onpas in boeketten verwerkt. En ik geef toe: het vult lekker. Het is trouwens een leuke struik: in de nazomer bloeit hij nog steeds terwijl de bessen al oranjeroze beginnen te kleuren, om aan het einde van de herfst blauwzwart te eindigen. Net een toverbal. ‘Rheingold’ en ‘Elstead’ zijn een paar van de vele variëteiten. Hypericum x inodorum wordt 75 centimeter hoog.
Lees ook bij vtwonen: Zelf een boeket plukken
De takken waaieren bevallig uit
Nog iets hoger – ongeveer een meter - wordt Hypericum ‘Hidcote’, genoemd naar een beroemde Engelse tuin. Waarschijnlijk komt de struik uit China. ‘Hidcote’ heeft donkergroen blad dat meestal tot het nieuwe jaar aan de struik blijft. De bloemen zijn groot, goudgeel en schotelvormig. De takken waaieren bevallig uit. ‘Hidcote’ bloeit – net als alle Hypericums – op het jonge hout. Daarom kan de struik in het voorjaar tot zo’n 20 centimeter boven de grond worden teruggesnoeid.
Als ik moest kiezen zou ik deze struik planten, of het zou ‘Sunburst’ moeten zijn, een struik die in alle opzichten net iets meer raffinement toont dan ‘Hidcote’: het blad is net iets gladder, de meeldaden in de bloemen wat langer, en de vruchten in de herfst net iets opvallender. Ook ‘Sunburst’ blijft groen totdat de winter serieus begint. De struik vormt een vrolijke achtergrond voor blauwbloeiende herfstasters. Snoei in het late voorjaar, tot vlak boven de grond.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Woningnood, tóch worden er sinds kredietcrisis niet zó weinig nieuwbouwhuizen verkocht: wat is er aan de hand?
Nieuwkoop, Woerden, Waddinxveen, Kaag en Braassem, Bodegraven-Reeuwijk, Gouda, Montfoort, Alphen aan den Rijn, Zuidplas, De Ronde Venen, Oudewater -
autotest
Zo gaat de Renault Espace met zijn tijd mee: van MPV naar SUV
De zesde generatie van de Renault Espace heeft weinig gemeen met de praktische busjes van de eerste vier generaties. De multifunctionele indeling uit het verleden is verdwenen en soepele zescilinders maakten plaats voor haperende hybrides. -
eigen tuin eerst
Pas op met wildplukken, honden en katten zorgen voor een spoor van gif op de paardenbloemen
Paardenbloemen of brandnetels kunnen veel gif bevatten dat gebruikt wordt om vlooien, luizen en teken bij honden en katten te bestrijden. Dus pas op met wildplukken, zegt tuinexpert Romke van de Kaa. -
eigen tuin eerst
Een kleine tuin vraagt óók om reus van een plant
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. Deze week met een pleidooi voor een grote plant, waar dan ook. -
eigen tuin eerst
Op een dakterras tuinier je met potten en bakken: deze planten zijn geschikt
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. Deze week met de planten in je daktuin.
-
PREMIUMGeldvraag
Banken vragen geld voor betaalrekening, maar bieden nauwelijks spaarrente: zo zit het
-
-
-
Getest: Dit is de beste inductiekookplaat met afzuiging
Wat is de beste inductiekookplaat met afzuiging? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
PREMIUM1
Filosoof over de kunst van het uitstellen: ‘Doe nooit een taak die morgen verdwenen kan zijn’
De meeste mensen stellen dat wat ze moeten doen uit en voelen zich daar dan schuldig over. Vooral niet doen, legt filosoof John Perry uit aan journalist en notoire uitsteller Saskia Smith. Een gestructureerde uitsteller krijgt volgens hem juist een heleboel voor elkaar omdat ze die andere dingen niet doen.