Sustainer Homes valt op bij Forbes én bouwt (bijna) stikstofvrij
Sustainer Homes begon als een startup met een bijzonder idee: duurzame woningen van hout die je in elkaar zet alsof het lego is. Daar moet je dan wel nog een markt voor vinden. Inmiddels stromen de aanvragen binnen. ,,Onze ontwerpen zijn geperfectioneerd en we hebben de tijdgeest mee, want we bouwen duurzaam en praktisch stikstofvrij.”
Ze kregen al de complimenten van het Amerikaanse zakenblad Forbes, omdat ze de uitstoot van CO2 bij de bouw met 90 procent wisten te reduceren. De woningen ogen aantrekkelijk vanwege het hout dat erin is verwerkt. De elementen worden in grote hallen gemaakt en pas daarna naar de bouwplaats gereden, waar ze eenvoudig in elkaar worden gezet. ,,Op de bouwplaats zelf komen geen schadelijke stoffen vrij. Met onze aanpak omzeilen we het stikstofprobleem,” zegt CEO Gert van Vugt.
Fris en modern
Van Vugt leidt rond op het kantoor van Sustainer Homes in de voormalige werkspoorfabriek in Utrecht. De fabriek is een visitekaartje, want Sustainer Homes heeft deels de verbouwing verzorgd met de voor hen karakteristieke houten elementen. ,,Het is fris en modern, maar we behouden de sfeer van industrieel erfgoed.” De rails van de vroegere kraan liggen er nog. Vanuit de vergaderkamer zie je de werkvloer beneden waar nu andere startups zitten.
De werkspoorfabriek is een mooie spin-off, maar het gaat als eerste om de woningen die Sustainer Homes ontwerpt en laat bouwen. Klanten overleggen met de architecten die in dienst zijn. Ze kunnen zich laten leiden door mooie voorbeelden, maar ook een eigen lijn kiezen. ,,In het begin lieten we alles aan onze klanten over, maar dat leidde soms tot ontwerpen waar ze zelf uiteindelijk niet tevreden mee waren. Nu geven we meer suggesties en we zorgen dat alles in lijn is met wettelijke regels.”
Circulair bouwen
Het opvallendste: er komt geen beton of zandsteen aan te pas, want de huizen zijn van hout. ,,Dat is gecertificeerd hout uit Finland. Hout houdt CO2 vast. De huizen zijn opgebouwd uit grote houten ‘legostenen’ van 3,5 bij 5 meter die we in een fabriek laten maken. Ze worden op locatie in elkaar gezet. Een bijkomend voordeel is dat je ze na een aantal jaren ook weer uit elkaar kan halen en opnieuw gebruiken, het is volledig circulair.”
Voor de stevigheid is het hout gelamineerd, je kan de laagjes zien. Van Vugt wijst op een houten pilaar in de werkspoorfabriek. ,,Die kan een groot gewicht dragen.” Het systeem van grote houten ‘legostenen’ heeft enige beperkingen, maar vooral voordelen. ,,Je kan de onderdelen niet uitrekken, dat ligt vast. Maar door te combineren kan je miljarden variaties in de huizen maken. We begonnen klein, maar leveren nu ook woningen van meerdere verdiepingen.”
Ze ontwierpen een prototype: een woning gemaakt in een container. ,,Dat trok wereldwijd de aandacht, vooral in de Verenigde Staten. Maar we slaagden er nog niet in ze te verkopen.” Dat werd anders met hun eerste houten huis. Een koper in Venray wilde de gok wel wagen. In een paar maanden stond het er, compleet met zonnepanelen op het dak.
Groeien en samenwerken
Daarna kwam de vaart er goed in. Afgelopen jaar werden achttien huizen opgeleverd en dit jaar wordt een flinke groei verwacht. ,,Niet alleen zelfstandige woningen, we praten ook over flats en rijtjeshuizen. Er is een grote behoefte aan duurzame woningbouw en daar willen we graag aan bijdragen.”
Hoe makkelijk het allemaal klinkt, de oprichters kwamen ook de dilemma’s van een beginnende startup tegen. Bijvoorbeeld: wat doe je zelf en wat besteed je uit aan anderen? ,,Wij hadden eerst de neiging alles zelf te willen doen. Dan kan je zoveel mogelijk controle houden. Het bleek al gauw dat we beter met partners konden werken en een deel uitbesteden.”
Ontwerpen met software
Op het kantoor in de werkspoorfabriek werken nu 22 mensen. Dat zijn bijvoorbeeld architecten, ingenieurs en anderen die met de klanten werken. De productie is ondergebracht bij partners: van frezerijen, timmerfabrieken tot aannemers. Een voorbeeld is Groothuis Wonen die met veel particuliere klanten werkt.
Een speciale rol spelen de software ingenieurs bij Sustainer Homes. ,,Met slimme software kunnen we snel variaties van huizen realiseren.” Het programma werkt met kunstmatige intelligentie en kan zelf oplossingen aandragen. ,,Ja, we zijn ook een softwarebedrijf,” vertelt Van Vugt. ,,We voeren gewenste eigenschappen in en het programma gaat ermee aan de gang. Met het modulesysteem kunnen we zo snel inspelen op wensen van klanten.”
Ondanks de aandacht in het buitenland laten de oprichters van Sustainer Homes dat nog even liggen. ,,We ontwikkelen nieuwe dingen. Mocht er iets niet goed gaan, dan kunnen we snel op een bouwplaats zijn.” Schaalvergroting in Nederland komt eraan. ,,We werken duurzaam, maar zijn ook praktisch. Om echt wat te betekenen moet je op grote schaal kunnen werken.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Giles valt op bij de Energy party: hij betaalt 600 euro per maand aan stroom
Iedereen weet nu wel dat het verstandig is de woning te verduurzamen. Maar waar begin je? De beste tips krijg je vaak op een feestje, dus hup, op naar de Energy Party! -
PREMIUMmet video
Warmtepomp wordt kleiner en minder lelijk
Nederland moet massaal aan de warmtepomp. Maar zo klein zijn ze niet, dus waar laat je zo’n ding? En waarom zien die buitenunits eruit als een koelwagen? Een kijkje op de VSK Installatiebeurs. -
PREMIUM
Na toeslagenaffaire, nu de woningnood: gezin van Jennifer (37) met rug tegen muur
Jennifer Eulderink (37) dacht een jaar geleden dat ze ‘mooi op tijd’ hulp had gevraagd aan de gemeente Losser. Maar als er niet snel wat gebeurt, staat ze met haar man en vier kinderen over drie weken toch op straat. „Ze luisteren gewoon niet.” -
De beste games voor...
De beste games voor op een feestje: zo krijg je iedereen rondom de televisie
Gamen is meer dan alleen maar schieten of voetballen, en is vaak veel makkelijker om aan te beginnen dan je misschien denkt. In deze rubriek geven we daarom laagdrempelige tips voor games in elke situatie. Vandaag: de beste games voor tijdens een feestje. -
Woningcorporatie doet proef met prefab-woningen
Het lukt bouwbedrijven maar niet de grote vraag naar nieuwe huizen bij te houden. Alle aandacht gaat daarom uit naar prefab-woningen: in de fabriek geproduceerde huizen die je ter plaatse als een pakketje in elkaar zet. Het grootste bouwbedrijf van Nederland, BAM, investeert in een Zuid-Afrikaanse start-up die onlangs z'n eerste huizen verkocht aan woningcorporatie Eigen Haard in Amsterdam. Proefmodellen zijn onderweg.
-
vraag 't vtwonen
Zo wordt je huis een oase van rust: ‘Dat is echt een basisbehoefte’
In een rustig huis is het fijn thuiskomen na een lange werkdag. Hoe maak je van je huis zo’n serene plek? We vragen het Liza Wassenaar, stylist bij vtwonen. -
Energierekening
Sjaak (75): ‘Ik heb zelf radiatorfolie achter de radiatoren geplaatst, met magneten’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Sjaak Kolderman (75) uit Sassenheim. -
Huizenbouwers wakker geschud door stikstofcrisis: ‘Het kán anders’
Het stikstofbesluit van de Raad van State zorgt sinds eind mei voor een bouwcrisis. 18.000 projecten zijn in de wacht gezet tot er milieubesparende maatregelen rond beschermde natuurgebieden worden genomen. Iedereen baalt, maar hoogleraar klimaatontwerp Andy van den Dobbelsteen ruikt juist kansen.