Augustus en september zijn goede maanden voor het planten van aardbeien.
Volledig scherm
Augustus en september zijn goede maanden voor het planten van aardbeien. © Shutterstock

Tegelteelt, een creatieve oplossing bij het planten van aardbeien

Eigen tuin eerstTuingoeroe Romke van de Kaa vertelt elke week hoe je een lustoord maakt van een dorre lap grond. Augustus en september zijn goede maanden om aardbeien te planten. Maar of ze moeten hangen, dat vraagt hij zich af.

Soms vertel ik in deze rubriek over mijn experimenten met planten. Maar als je elke week een stukje schrijft, ben je na een paar maanden al lang vergeten waar je destijds over repte. Ik schrijf over mijn ervaringen met een accumaaier (positief) of met een onkruidbrander (afbranden van tuinschuur maar net voorkomen). Vorig jaar belichtte ik een experiment met mijn dahlia’s: ik liet ze die winter in de grond. Ik had genoeg van het jaarlijkse oprooien.

Lezers hebben een beter geheugen dan ik. En regelmatig krijg ik de vraag: ‘En, hoe is het nu afgelopen?’ Nou, met die dahlia’s goed. Ze bloeien rijker dan ooit. Maar onlangs werd ik er door een lezeres aan herinnerd dat ik vorig jaar schreef over de hangcultuur van aardbeien. Hoe het daarmee was?

Kniktrossen

AFGEKOCHT - Nederland,Dieren,10-03-2017

Tuincolumnist Romke van de Kaa

Foto Koen Verheijden/
Volledig scherm
AFGEKOCHT - Nederland,Dieren,10-03-2017 Tuincolumnist Romke van de Kaa Foto Koen Verheijden/ © Koen Verheijden

Nu, daarmee liep het slecht af. Ik hing mijn aardbeien op in bakken die speciaal voor de aardbeienteelt zijn ontwikkeld. Ze hebben afgeronde randen waardoor de vruchttrossen niet langs de rand schuren. Want door schuren ontstaan ‘kniktrossen’; door de beschadigde stengel rijpen de vruchten niet goed af.

De theorie was dus wel in orde, maar ik had één ding onderschat: hangende bakken drogen snel uit. De beroepskweker hangt die bakken daarom aan buizen waardoor het gietwater kan worden geleid, maar zover wilde ik niet gaan. Ik ben niet eens zo dol op aardbeien, het ging mij meer om het experiment.

En wat je had kunnen voorspellen gebeurde: de bakken droogden uit zodra ik een weekeinde weg was. En zelfs als ik thuis was, want ook harde wind en zon vormden een fatale combinatie. De planten bleven wel in leven, maar produceerden halverwege de zomer alleen maar keiharde, onvolgroeide vruchten. Experiment mislukt. Misschien dat ik er daarom niet op terugkwam in de krant.

Moestuin

Je zult verbaasd staan hoe lang de ranken zijn die een hangaardbei kan maken. De planten hingen op ooghoogte, maar hun uitlopers reikten tot de grond. Daar wortelden ze en maakten nieuwe planten. Mijn potplanten heb ik weggegooid, maar die nieuwe stekjes heb ik op een rijtje in de moestuin geplant. Ze groeiden als kool en zitten nu vol vruchten. En die liggen op de grond, te wachten op de naaktslakken.

Nu is het hier tot nu toe verschrikkelijk droog. Naakt of niet naakt - er is geen slak te bekennen. Maar voor als straks het weer omslaat heb ik een nieuw experiment bedacht. Langs de aardbeienplanten heb ik twee rijen oude stoeptegels gelegd met daartussen een gleuf voor de aardbeienplanten. De wortels blijven vochtig onder de tegels. De vruchten liggen erop, want tegels zijn snel droog. Geniaal - dat hoop ik tenminste, want bij gebrek aan regen kan ik nog geen resultaat melden.

Augustus en september zijn goede maanden om aardbeien te planten. En oude stoeptegels kosten niks. Hak desnoods wat plantgaten in het terras. Ik weet bijna zeker dat de tegelteelt lukt. We evalueren volgend jaar.