Volledig scherm
PREMIUM
Eef, voorheen Eva, voorheen Berry. © Shody Careman

Van man naar vrouw en terug: Eef is eindelijk zichzelf

Na een jaar als ‘Eva’ te hebben geleefd, besloot Eef Klein Ganseij (45) dat hij zijn transitie tot vrouw niet doorzet. ,,Na veertig jaar man-zijn voelde Eva als opluchting en belasting tegelijk.”

Quote

Berry lijkt in niets op Eef; schouder­lang blond haar, diamantjes in beide oren, een fijn kettinkje

Vijfenveertig jaar geleden werd Eef geboren als Berry. Een onopvallende jongen. ,,Ik ben wel gepest, werd vaak uitgescholden voor homo. Woest werd ik daarvan, want ik viel op vrouwen. Tegelijkertijd was ik anders; huilde veel, kon niet tegen schuine grappen. En volgens mijn vader liep ik niet als een man.”
Berry was onzeker. Iemand die altijd wilde laten zien dat hij een man was. ,,Vanaf mijn achttiende had ik een serieuze vriendin, op mijn 27ste bouwde ik mijn eigen huis. Ik hou van motorracen, ik ben heel technisch. Wat dat betreft heb ik altijd gedaan wat echte mannen doen.”

Op zijn mobiel laat Eef een foto van vijf jaar geleden zien. Berry, een wat gezette veertiger. Korte donkerbruine stekels, type dertien in een dozijn. ,,Diepongelukkig. Ber was iemand die ik niet ben.” In niets lijkt de persoon op de foto op Eef; schouderlang blond haar, diamantjes in beide oren, pantalon, een fijn zilveren kettinkje. De volgende foto is van Eva. Lang, golvend blond haar, make-up, cocktailjurkje, hoge hakken. ,,Dit was tijdens een bruiloft. Als Eva droeg ik meestal een spijkerbroek en sneakers.”

  1. Stikstofprobleem gijzelt woningbouw: huizentekort loopt verder op

    Stikstof­pro­bleem gijzelt woningbouw: huizente­kort loopt verder op

    Het aantal vergunningen voor woningbouw neemt af. De reden: de schadelijke stikstofuitstoot bij de bouw die natuurgebieden kan beschadigen. Bouwprojecten staan sinds een uitspraak van de rechter over het Nederlandse stikstofbeleid op losse schroeven, waardoor voorlopig lang niet genoeg nieuwe huizen worden gebouwd om de woningnood op te lossen. ,,Dit gaat helemaal mis”, zegt Jan Fokkema namens projectontwikkelaars.