Shutterstock
Volledig scherm
Shutterstock © Shutterstock

Vijf makkelijke tips om de leefruimte in huis te vergroten

KlusvrouwHieke Grootendorst geeft elke week klustips en een inkijkje in haar leven als klusvrouw. Zelf raakt ze overprikkeld van teveel spullen in huis. Daarom legt ze vandaag uit hoe je gemakkelijk ruimte kunt creëren. 

Te weinig ruimte. Om leuke dingen te doen. Om even alleen te zijn. Om te kopen wat je wilt. Om je lekker om te draaien in bed. Om spullen op te bergen. Ruimte is in allerlei opzichten een uitdaging. Ik ben niet voor het verzamelen van veel spullen waarvoor je opbergruimte nodig hebt. Ik ben er wel voor om je leefruimte zo groot mogelijk te maken. En daarmee bedoel ik dat je bewegingsruimte hebt, en dat er niet te veel dingen in het zicht staan. Dat is een goede reden om opbergruimte te creëren. Rust! Een klant van mij vond geen rust thuis en dat snapte ik meteen toen ik binnen- stapte. Mijn zintuigen werden overprikkeld. Door dezelfde spullen anders te organiseren met slimme klusideeën zag ik hoe ze ontspande.

Zweven

Hoe minder meubels op de vloer, des te ruimtelijker het effect. Kies bijvoorbeeld voor een zwevende kast of televisiemeubelstuk. Tegenwoordig kun je die zelf helemaal samenstellen. Bevestig de wandrail op een stevige wand. Daaraan hang je jouw kastjes. Het is makkelijker dan je denkt!

Volledig scherm
© Tjitske Sluis

Haakjes

Haken zijn ook ideaal. Je kunt ze overal kwijt, maar houd ze zo veel mogelijk uit het zicht. Bijvoorbeeld aan de binnenkant van kastdeuren, in de gangkast of het washok. Ook hier geldt weer: zet niet alles op de grond, maar benut de hoogte. Twee gaten boren, haak ophangen en voilà!

Volledig scherm
© Tjitske Sluis

Krukje

Met een zwevend meubelstuk kun je ook de hoogte goed benutten. Er zijn altijd spullen die je niet vaak nodig hebt. Die berg je daar dus op. Met een krukje kun je daar gemakkelijk bij. Als je ruimte bovenop de kast hebt, laat die dan leeg. Anders oogt het toch weer druk.

Volledig scherm
© Tjitske Sluis

Groen

Als je meer rust wilt, zet dan zo veel mogelijk spullen achter kastdeuren of stop ze in lades. Plaats alleen een paar mooie items in het zicht die zo de aandacht krijgen die ze verdienen. Zoals een mooie plant. Groen heeft een positieve uitwerking op de menselijke geest.

Volledig scherm
© Tjitske Sluis

Kinderhoek

Misschien denk je: leuk verhaal, maar met kinderen is dit onmogelijk. Creëer dan een kinderhoek. Leg een groot kleed neer om die ruimte visueel te maken. Speelt ook fijn. Gebruik bakken met deksels. Opruimen is alleen een kwestie van alles daarin gooien.

Volledig scherm
© Tjitske Sluis